رم چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاه های هوشمندی همچون گوشی موبایل، لپ تاپ و کامپیوتر های رومیزی از قطعات مختلفی تشکیل شده اند. یکی از مهم ترین قطعات این سیستم ها، رم آن ها می باشد. از آن جایی که رم دستگاه هوشمند شما تاثیر بسزایی در عملکرد آن دارد، بالا رفتن اطلاعات و دانش تان درباره این قطعه سخت افزاری، به شما هنگام انتخاب و خرید یک دستگاه هوشمند جدید کمک شایانی خواهد کرد.
بارها در مقالات راهنمای خرید گوشی های هوشمند و لپ تاپ ها به اهمیت رم در عملکرد بهتر دستگاه های هوشمند اشاره کرده ایم. امروز قصد داریم در مقاله دیگری با موضوع”رم چیست و چه کاربردی دارد؟” بصورت اختصاصی تر به این موضوع بپردازیم.
رم (Ram) چیست؟
RAM مخفف عبارت Random Access Memory می باشد. یعنی حافظه ای با دسترسی تصادفی؛ در واقع رم نوعی از حافظه است که امکان خواندن و نوشتن داده ها و اطلاعات را در کوتاه ترین و سریع ترین زمان ممکن فراهم می سازد.
فایلهایی نظیر اطلاعات سیستمعامل، برنامه ها، گرافیک بازیها یا بهطور کلی هر موردی که دسترسی به آن بایستی در سریعترین زمان ممکن اتفاق بیافتد، در حافظهی رم ذخیره میشود.
بدیهی است که بالا رفتن سرعت خواندن و نوشتن داده ها در حافظه رم، تاثیر بسزایی در سرعت بالا و عملکرد روان دستگاه هوشمند شما خواهد داشت. یعنی هر چقدر رم دستگاه شما فضای ذخیر سازی بزرگتر و با کیفیت تری داشته باشد، شما سریعتر و راحت تر می توانید عملیات ها و کارهای مختلف را انجام دهید.
به همین دلیل اغلب مردم تصور می کنند بالا بودن رم دستگاه هاشان مساوی است با بالاترین سرعت ممکن در دستگاه های هوشمندشان؛ در حالی که عملکرد عالی رم علاوه بر ظرفیت و کیفیت بالای خود رم، با کیفیت و قدرت سخت افزار های دیگر آن دستگاه هم ارتباط مستقیم دارد.
کاربرد رم چیست؟
هنگامی که شما یک دستگاه هوشمند مثل لپ تاپ یا گوشی خود را روشن می کنید، بخشی از فایل های سیستم عامل و راه انداز سخت افزارها روی حافظه رم بارگذاری می شوند. پس از بارگذاری اطلاعات مهم در حافظه رم،CPU با توجه به قدرتی که دارد، به پردازش اطلاعات می پردازد.
در واقع حافظه رم با میزان سرعتی که در خواندن و نوشتن داده ها دارد، در کنار قدرت CPU تعیین می کند که کارهای مورد نظر شما طی چه مدت زمانی پردازش خواهند شد و توسط کارت گرافیک در صفحه نمایش، نمایش داده خواهند شد.
به طور مثال زمانی که شما گوشی هوشمندتان را روشن می کنید، سریعا بخشی از فایل های اجرایی سیستم عامل به حافظه رم گوشی منتقل می شوند. پس از آن شما احتمالا یکی از اپلیکیشن های نصب شده روی گوشی تان را برای انجام دادن کار مد نظرتان باز خواهید کرد.
فرض کنید مرورگر کروم را در دستگاه هوشمندتان باز کرده اید. پس از اجرا شدن این اپلیکیشن شما می توانید توسط برنامه های مختلفی که اطلاعات بسیار خوبی از وضعیت حافظه رم و … شما می دهند، ببینید که بخش دیگری از حافظه رم دستگاه تان توسط اجرای مرورگر کروم اشغال شده است.
جالب است بدانید شما در مرورگر کروم هر تعداد تب های بیشتری برای جستجو باز کنید، به همان میزان حافظه رم تان اشغال خواهد شد. به همین دلیل افرادی که مدت زمان زیادی از روزشان را برای وب گردی و جمع آوری اطلاعات و … اختصاص می دهند، اغلب با مشکل کمبود رم و در نتیجه کند شدن سیستم دست و پنجه نرم خواهند کرد.
تا زمانی که اپلیکیشن های مختلف در دستگاه هوشمند شما در حال اجرا باشند، اطلاعات و داده های آن اپلیکیشن هم در حافظه رم خواهند بود. چرا که برای اجرایی شدن این برنامه ها، اطلاعات آن ها از هارد دیسک خوانده و به داخل حافظه رم منتقل می شود.
هر بار که یک برنامه باز می شود، رم اطلاعات آن برنامه را از هارد دیسک برداشته و در خود ذخیره می کند. پس از آن که کاربر کار و عملیات مورد نظرخود را انجام داد، عملیات نوشتن اطلاعات از حافظه رم بر روی هارد دیسک و یا حافظه ذخیر سازی دائمی صورت می پذیرد.
پس از خاموش کردن دستگاه هوشمند تکلیف اطلاعات ذخیره شده در رم چه می شود؟
هنگامی که شما اقدام به خاموش کردن سیستم نمائید، حافظه رم خالی می شود و اگر تا آن لحظه کار نیمه تمام و ذخیره نشده ای داشته باشید، سیستم از شما درباره ذخیره سازی آن سوال خواهد کرد.
چرا که همانطور که حافظه دستیابی تا زمانی که برق دستگاه وصل باشد، اطلاعات را در خود ذخیره می کند. پس از قطع جریان برق اطلاعات پردازش شده و مهم در حافظه اصلی دستگاه ذخیره می شوند.
چرا قدرت و کیفیت رم مهم است؟
در واقع سرعت و کارایی لپ تاپ ها و گوشی های هوشمند با میزان RAM آنها ارتباط مستقیمی دارد. اگر حافظه RAM سیستم برای کارهای مورد انتظار شما کافی نباشد، قطعا نمی تواند پاسخگوی نیاز سیستم عامل و نرم افزارهای اجرا شده بر روی دستگاه باشد و در نتیجه سیستم شما به دفعات هنگ خواهد کرد.
هرچه مقدار RAM لپ تاپ و گوشی هوشمندتان بیشتر باشد، جابجایی اطلاعات بین رم و هارد دیسک سریع تر انجام می شود و در نتیجه عملکرد سیستم شما سرعت بیشتری خواهد داشت.
میزان ظرفیت رم یک فاکتور مهم برای خرید رم
اولین و مهمترین بخشی که در مقابل حافظهی رم یک دستگاه هوشمند به چشم میخورد، میزان و ظرفیت حافظهی آن است. هر چقدر ظرفیت حافظه رم بیشتر باشد، چند وظیفگی در گوشی موبایل و لپ تاپ شما بهتر خواهد بود. چرا که با وجود ظرفیت بالای حافظه رم، برنامهها با سرعت بالا و خوبی به فایلهای مورد نیازشان دسترسی خواهند داشت.
نکته مهمی که وجود دارد این است که میان بالا بودن حافظهی رم دستگاه و میزان مصرف باتری آن دستگاه رابطه مستقیمی وجود دارد. یعنی هرچقدر عملیات خواندن و نوشتن در حافظه رم سریعتر و با تعداد بیشتری صورت پذیرد، مصرف باتری هم بالا خواهد رفت.
البته اغلب افراد از این موضوع چشم پوشی می کنند و ترجیح می دهند سیستم شان عملکرد سریعتر و روان تری داشته باشد تا اینکه ساعت های زیادی باتری نگه دارد. چرا که مزایای بالا بودن ظرفیت و قدرت حافظه به معایب آن می چربد.
خرید رم مناسب برای گوشی و یا لپ تاپ
چنانچه شما از دستگاه هوشمندتان برای انجام کارهای معمولی مانند مطالعه کتاب، وب گردی، گوش دادن به موسیقی و … استفاده می کنید، نیازی نیست هنگام خرید گوشی هوشمند و یا لپ تاپ تاپ تان وسواس زیادی برای این بخش به خرج دهید.
چرا که گوشی های رده پایین و لپ اپ هایی با مصارف مالتی مدیا، از آن میزان رم حداقلی برای اجرای روان سیستم عامل و نرم افزارهای کاربردی بهره مند هستند.
اما چنانچه شما یک گیمر، بیلدر، گرافیست و … باشید، طبیعتا حافظه دسترسی تصادفی رم برای شما از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود. چرا که این دسته از افراد برای انجام کارهای سنگین با بالاترین کیفیت و در سریع ترین زمان ممکن، به رم با کیفیت و قدرتمندی احتیاج دارند.
بازیها و برنامه های سنگین و گرافیکی، بخش زیادی از حافظه رم را اشغال میکنند. شما برای اجرای جدیدترین و بهترین بازیها و برنامه ها، بایستی گوشی و لپ تاپی با رم بالا و متناسب با نیازتان خریداری نمائید.
چه میزان حافظه رم کار شما را راه می اندازد؟
توصیه ما بر این است که همیشه روی حافظه رم گوشی و لپ تاپ تان سرمایهگذاری کنید. چرا که با خرید گوشی و لپ تاپ هایی که رم بیشتری دارند، خیلی دیرتر با مشکلاتی از قبیل کند شدن دستگاه هوشمندتان مواجه خواهید شد.
لذا به خریداران و کاربران حرفه ای پیشنهاد می کنیم هنگام خرید دستگاه هوشمندی همچون گوشی موبایل، تبلت، لپ تاپ و کامپیوتر رومیزی، به میزان رم آن توجه ویژه ای نمایند. در حال حاضر برای خرید گوشی هوشمندی حداقل ۴ گیگابایت و برای لپ تاپ و سیستم های رومیزی حداقل 8 گیگ حافظهی رم نیاز خواهید داشت.
البته شاید شما بتوانید با گوشی با رم 2 گیگابایتی و لپ تاپی با رم 4 گیگابایتی هم کار کنید. اما برای انجام دادن کارهای متوسط و با سرعت معقول و بدون لگ، 4 گیگابایت برای گوشی هوشمند و 8 گیگابایت برای لپ تاپ عملکرد بهتری را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
از اینکه تا انتهای مقاله امروز با موضوع “رم چیست و چه کاربردی دارد؟” در کنار ما بودید، از شما متشکریم.
این مقاله برای شما مفید بود و اطلاعاتی را که به دنبالش بودید را بدست آوردید؟
لطفا نظرات ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید تا تیم مبیت مگ با بررسی آن ها بهترین و جامع ترین مطالب را توسط نویسندگان خود در اختیار شما عزیزان بگذارد.
تشکر از مطلب مفیدتون
سلام خدمت شما همراه گرامی ممنون که نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتید
مرسی
سلام خدمت شما همراه گرامی ممنون که نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتید