آیا گوشی موبایل چشم را ضعیف میکند ؟ (5 روش محافظت)
آیا تلفن همراه چشم ها به چشم آسیب می رساند؟
امروزه با پیشرفت تکنولوژی وکاربرد بیش از حد از گوشی های هوشمند به منظور سرگرم کردن افراد از جمله کودکان، مجازی شدن بیشتر دوره های آموزشی ، ایجادکسب و کارهای آنلاین و تبلیغات مجازی باعث شده است تا افراد ساعتها به صفحه تلفن همراه و تبلت خیره شوند که این موضوع از جهات مختلف میتواند باعث آسیب به چشم و بینایی شود.
چشم ها اعضای دستگاه بینایی و یکی از اندام های حساس بدن انسان است که با استفاده طولانی مدت از تلفن های همراه دچار اختلال های جدی از قبیل خشکی چشم، احساس وجود جسم خارجی در چشم و در نهایت منجر به بر هم زدن نظم پلک زدن و تند انجام دادن پلک زدن خواهد شد. همچنین خشکی چشم ناشی از نگاه کردن زیاد به تلفن همراه باعث التهاب سطح خارجی چشم و سوزش و قرمزی شدید در چشم می شود که در این مرحله چشم ها دچار آسیب جدی تری شده اند. اکنون برای مقابله با این آسیب ها باید روش درست و اصولی استفاده از تلفن همراه را بدانیم و با رعایت این نکات بتوانیم از آسیب رساندن به چشم جلوگیری کنیم و یا میزان آسیب ممکنه به چشم را به حداقل برسانیم.
گوشی های موبایل به همراه تخفیف های ویژه مبیت را ببینید : قیمت گوشی
آسیب های چشمی ناشی از کاربرد طولانی مدت از تلفن های همراه
مطالعات انجام شده توسط دانشمندان نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از تلفن های همراه علاوه بر اینکه باعث ایجاد خشکی، سوزش و قرمزی چشم می شوند بلکه نور آبی ساطع شده از صفحه تلفن های همراه اثرات مخرب بر چشم انسان دارند. این نور با جذب شدن توسط مولکول های موجود در شبکیه چشم و تولید ماده سمی منجر به از بین رفتن سلول های بینایی و ایجاد نقاط کور وسیع در بینایی می شودکه نشانه بیماری “دژنراسیون ماکولا” (AMD) است و باعث نابینایی در انسان می شود.
دانشمندان در مطالعاتی دیگر ثابت کردند، نگاه کردن طولانی مدت به گوشی از فاصله نزدیک سبب ایجاد اسپاسم عضلات داخلی و خارجی چشم میشود که سرانجام اسپاسم عضلات خارجی موجب انحراف مخفی در چشم و اسپاسم عضلات داخلی منجر به نزدیک بینی خواهد شد که با تکرار این روش استفاده از تلفن همراه این عارضه چشمی تبدیل به یک ناهنجاری چشمی پایدار خواهد شد.
پژوهشگران به استفاده نکردن تلفن همراه و تبلت در تاریکی توصیه می کنند زیرا نگاه کردن به لفن همراه در تاریکی، باعث گشاد شدن مردمک چشم و جذب نور آبی بیشتری توسط چشم شده و سبب آسیب به چشم می شود.
اعتیاد به استفاده مداوم از تلفن همراه یکی از مشکلات امروزه انسا ن ها است که افراد زیادی را تحت تاثیر خود قرار داده است به طوری که این افراد بدون اینکه متوجه شوند روزانه بیش از ۱۵۰ بار به تلفن همراه خود نگاه می کنند، اگر احساس می کنید و یا اطمینان دارید که خود شما و یا خانواده و دوستانتان با این معضل مبتلا هستید باید بدانید که چشمان و بینایی شما از جمله اولین و مهمترین تاوان اعتیاد به گوشی ها هستند. خیره شدن به گوشی، تبلت، نوت بوک و … برای مدت زمانی طولانی باعث خشکی، خستگی، خارش ، سوزش و حتی تاری دید می شوند که گاها به سر درد می انجامد. روش های علمی متعدد و راهکارهای موثری برای مقابله با این اعتیاد وجود دارد که با در نظر گرفتن و انجام آن ها تا حدود بسیار زیادی می توانید از آسیب های بینایی رایج در امان باشید.
دانشمندان بیان می کنند کاربرد طولانیمدت از تلفن همراه باعث آسیب به چشم می شود. آن ها دریافتهاند استفاده از تلفن همراه به مدت 2 ساعت در روز سبب خستگی چشم ها شده که می تواند مشکل در بینایی ایجاد کند. خستگی چشم و دیداری مشکلی بود که کارمندانی که در طول روز به مدت طولانی ازکامپیوتر استفاده می کردند، از آن شکایت داشتند. اما امروزه استفاده بسیار زیاد از تلفن های همراه به این معنی است که افراد زمان بیشتری از اوقات فراغت خود را صرف استفاده از تلفن های همراه خود میکنند.
تحقیقات نشان میدهد خشکی چشم در کودکان با بازی کردن مکررآن ها توسط تلفن همراه در ارتباط است . همچنین نگاه کردن به گوشیهای تلفن و پلک نزدن به مدت طولانی سبب خشکی، سوزش ، خارش و احساس وجود جسم خارجی در چشم میشود.
مشکلات و آسیب های چشمی که از کاربرد طولانی مدت و بدون وقفه با تلفن همراه ایجاد می شوند در چهار دسته کلی قرار می گیرند که عبارتند از: خـستگی چشم، احساس ناراحتی و فشار در چشم، تغییرات اشکی و خشکی چشم.
همچنین مشکلات و آسیب های غیرچشمی عبارتند از: گردن درد، سردرد و کمردرد. البته برخـی از این علائم ارتباط مستقیمی با چشم ندارند، اما با رعایت اصولی که به سلامت چشم منجر میشود از شدت آنها می کاهد.
روش های محافظت از چشم در هنگام کار با تلفن همراه:
1.پلک زدن هر چند ثانیه:
پلک زدن بطور مداوم (10 مرتبه پلک زدن بدون مکث هر 20 دقیقه )، یکی از روش های طبیعی برای مقابله با خشکی چشم است. پلک زدن با کاهش اثر منفی اشعه های صفحه نمایش تلفن های همراه از خشکی چشم جلوگیری می کند و همچنین چشم را مرطوب نگه می دارد و مانع از سوزش چشم هنگام کار با تلفن های همراه می شود.
2.بازتاب نور از صفحه نمایش تلفن همراه را به حداقل برسانید:
امروزه اکثر صفحه ی نمایش، تلفن های همراه قابلیت ضد بازتابی نور را دارند. اما اگر گوشی شما این قابلیت را ندارد نگران نباشید و در اسرع وقت صفحه های ضد بازتاب نور را تهیه نمایید و به صفحه گوشی خود متصل کنید زیرا این صفحه ها میزان نور آبی ساطع شده از صفحه گوشی را که به چشم شما می رسد، کاهش می دهد.
گزینه بعدی استفاده از اپلیکیشن هایی تحت عنوان Bluelight Filter for Eye Care برای گوشی های اندروید است که با استفاده از این برنامه می توانید میزان نور آبی گوشی را کاهش دهید اما به اندازه صفحه نمایش ضد بازتاب موثر نیستند.
۳. قانون 20-20-20 را اجرا کنید:
نگاه کردن از فاصله نزدیک به مدت طولانی به صفحه گوشی به چشم ها فشار می آورد که خود می تواند باعث مشکلاتی در بینایی فرد شود. برای جلوگیری از این حالت لازم است قانون 20-20-20 را رعایت کنید یعنی بعد از هر 20 دقیقه خیره شدن به گوشی باید به مدت20 ثانیه به چیزی که در فاصله 20 متری شما قرار گرفته نگاه کنید . انجام دادن این قانون به استراحت ماهیچه های چشمتان کمک می کند.
۴. نور صفحه نمایش تلفن همراه را تنظیم کنید:
تاریکی یا روشنایی بیش از حد صفحه نمایش تلفن های همراه یکی از ویژگی هایی است که بیشترین تاثیر را در چشم می گذارد و علی رغم خستگی در چشم در حفظ تمرکز، اختلال ایجاد میکند. برای از بین بردن چنین مشکلاتی، باید میزان نور صفحه گوشیتان را با نور محیط تنظیم نمایید.
۵. ضخامت و اندازه حروف در گوشی همراه را تنظیم کنید:
ضخامت و اندازه حروف در تلفن های همراه بر چشم و بینایی تاثیر مستقیم دارند. شما می توانید ضخامت و اندازه حروف را متناسب با وضعیت خودتان تنظیم نمایید تا خواندن پیام ها، محتوای وب، ایمیلها، قرارهای روی تقویم و هر چیز دیگری به راحتی صورت گیرد.
۶. صفحهی نمایش تلفن همراه را تمیز نگه دارید:
به طور معمول مقداری جرم، لکه و غبار روی صفحه ی گوشی همراهتان وجود دارد که این لکه ها علاوه بر غیر بهداشتی بودن، ممکن است چشم های شما را در هنگام استفاده از گوشی خسته کند بنابراین برای جلوگیری از این امر بهتر است صفحه گوشی های خود را با یک پارچه نرم، خشک (نه مرطوب) هر چند وقت یک بار تمییز نمایید تاجرم ها، لکه ها و اثر انگشت کاملا تمییز شوند.
۷. گوشی را با فاصله مناسب از چشم های خود نگه دارید:
یکی از دلایل حساس بودن چشم ها نسبت به صفحه گوشی همراه، نزدیک بودن فاصله گوشی با چشمان شماست بنابراین بهتر است هنگام استفاده از گوشی، گوشی را به فاصله 40 تا 45 سانتی متری از چشم نگه دارید. حتی اگر مدت زمان زیادی از تلفن همراه خود استفاده نمی کنید. با رعایت این فاصله چشم های شما عادت می کند. اما استفاده نکردن از این روش می تواند در دراز مدت آسیب جدی به چشمان شما وارد کند. اما با رعایت فاصله گوشی از چشمان خود محافظت می کنید . وقتی روی موضوعی متمرکز می شوید و نگاه خود را معطوف آن میکنید، عضلات اطراف چشمانتان، با عملکردی ویژه وضعیت و شکل چشم شما را تغییر می دهند و با اثر روی انکسار لنزهای چشم باعث تنظیم آن ها می شود تاهنگام دیدن اجسام خیلی دور و نزدیک ، لنز از حالتی به حالت دیگر تغییرکند.
علائم درد چشمی ناشی از کار با تلفن همراه:
به منظور اطمینان یافتن از این که آیا درد چشم شما با کار کردن شما با تلفن همراه ارتباط دارد یا خیر، علائم زیر را مورد بررسی قرار دهید.
- تحلیل چشمها: خستگی و تحلیل چشم در مواقع حادتر موجب دشوار شدن تمرکز روی اشیاء یا نقاط مختلف می شود از جمله زمانی که نگاه خود را بطور سریع از یک فاصله به فاصلهای تغییر می دهید این حالت بیشتر خود را نشان می دهد. اما هنگامی که وضعیت بدتر شود ، تحلیل چشم باعث ایجاد درد یا احساس ناراحتی بیشتری در اطراف چشمها می شود.
- سوزش چشمها: هنگام استفاده طولانی مدت از گوشی همراه به دلیل کم پلک زدن و تبخیر اشک چشم، شخص احساس خشکی در چشم می کند که این امر باعث می شود فرد در ابتدا خارش در چشم را تجربه کند، اما با ادامه روند استفاده از گوشی همراه، خارش چشم به سوزش تبدیل شده تا جایی که حتی می تواند باعث ایجاد قرمزی شدید در چشمها شود. این علائم، نشان دهنده خشک شدن چشمهای شما است.
- بینایی مبهم: در این شرایط فرد احساس می کند فیلتری در مقابل چشمانش قرار گرفته و همه چیز ها را در اطراف خود تار و مبهم می بیند که این شرایط به معنای از بین رفتن وضوح بینایی است. ممکن است فرد در این شرایط تمام تلاش خود را به منظور مشاهده دقیق اشیاء بکار ببندد اما باز هم با تصاویر گنگ و مبهم روبرو می شود که در این حالت دچار دوگانگی دید می شود. بنابراین می توان گفت دلیل اصلی ایجاد این وضعیت، کاربرد طولانی مدت از تلفن همراه است که با کمی استراحت می توانید مشکل را برطرف کنید.
- سردرد و سرگیجگی: در هنگام استفاده از تلفن همراه، عواملی وجود دارد که می توانند به سر درد و سرگیجگی منجر شود. از جمله این عوامل، نگاه کردن به نور صفحه نمایش، خسته شدن چشم، خم شدن در حالت نشسته روی گوشی، استفاده از دستان و انگشتان هنگام تایپ کردن و یا بازی کردن طولانی مدت و …می باشد. سردرد و سرگیجگی نشانههای جدی و اصلی ، خستگی ناشی از استفاده طولانی مدت تلفن های همراه هستند. اگر این علائم بیشتر از یک روز طول کشید حتما بهپزشک مراجعه کنید تا مورد بررسی قرار بگیرید.
- درد گردن و شانه: کار کردن دائم با گوشی همراه و تلاش برای تنظیم کردن بهترین حالت خود با صفحه گوشی باعث شده حالت های نامناسب را به بدن مان تحمیل کنیم که می تواند به ستون فقرات ، گردن و شانه هایمان آسیب وارد کند و این امر خود باعث بد نشستن و یا بد ایستادن در فرد می شود که ایجاد درد در گردن، شانه ها و پشت را می کند.
هنگامی که علایمی نظیر تنگی چشم، سوزش و درد در چشم های خود را احساس کردید به جای اینکه این شرایط را به مدت طولانی تحمل کنید سعی کنید که هر چه سریعتر آن را پیگیری نمایید تا زودتر به نتیجه مطلوب برسید. به طور کلی آسیب های چشمی ناشی از کاربرد طولانی مدت تلفن های همراه موقتی است و به محض این که کار با گوشی را متوقف کنید نشانه های بهبودی حاصل می شود..
مدت زمان کار با رسانههای دیجیتال را محدود کنید
همهی خانواده ها، چه آنهایی که سابقهی نزدیک بینی در افراد خانواده و یا اقوام نزدیک دارند و چه آنهایی که ندارند باید تمام تلاش خود را به کار بگیرند که زندگی فرزندانشان در تعامل با رسانههای دیجیتال و کامپیوتری به تعادل نزدیک شود. برقراری تعادل بین دید دور و نزدیک بسیاراهمیت دارد و والدین باید اوقات داخل منزل خصوصا زمانهایی که فرزندان در تعامل زیاد با نور آبی صفحات دیجیتالی هستند، را به حداقل برسانند.
تمرین ساده برای مقابله با آسیب های چشمی ناشی ازکاربرد رسانه های دیجیتال
افرادی که به صورت مکرر از تلفن همراه و یا کامپیوتر استفاده می کنند برای جلوگیری از آسیب های چشمی، تمرین ساده ای را در طول روز انجام دهند. روزانه سه مرتبه و در هر مرتبه پانزده بار پشت سر هم و بدون مکث پلک بزنند. این تمرین برای افرادی که هنگام استفاده از تلفن همراه و کامپیوتر کم پلک می زنند کمک کننده است.
با توجه به مطالعات انجام شده و احتمالات محققان مبنی بر آسیب جدی به چشم انسان ها و پدیده نزدیک بینی در طی بیست سال آینده، به دلیل کاربرد طولانی مدت از ابزار دیجیتالی، لازم و ضروری است اقدامات پیشگیرانه نسبت به کاهش آمار این اختلال چشمی، صورت گیرد.
من روزی 10 ساعت پا گوشیم فقط کمی پشت چشمم درد میکنه با سرم 😑
سلام خدمت شما همراه گرامی این مدت زمان طولانی در دراز مدت آسیبهای جدی را برای شما ایجاد خواهد کرد
سلام خدمت شما ببخشید من ۲ روزه مه به گوشی نگاه میکنم متن های داخل صفحه نمایش رو دوتا میبینم ولی این قضیه فقط مال متن های داخل گوشیه و به کتاب نگاه میکنم اونجوری نمیشم. به غیر از این هر موقع به صفحه نمایش گوشی نگاه میکنم چشمم مسوزه و آبریزش میکنه ممنون میشم اگه پاسخ بدید.
سلام خدمت شما همراه گرامی بهخ منظور حفظ سلامت چشمان خود بهتر است تا در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.
چشم ممنون.
سلام! راستش من روزانه ۵ الی ۴ ساعت گوشی دست میگیرم چشم چپم دچار تنگی شده و همینطور بعضی وقتا خانوادهام بهم میگن چشم چپم کوچیک تر از چشم سمت راستم است ؟ آیا این برای فرد ۱۶ ساله خطر و جدی است
سلام خدمت شما همراه گرامی
این مسئله نیاز به معاینه توسط پزشک متخصص دارد و بهتر است با مراجعه به پزشک نگرانی های خود را برطرف سازید.
من تنبلی چشم و آستیگمات گرفتم بخاطر استفاده زیاد گوشی
سلام خدمت شما همراه گرامی ممنون که دیدگاه خود را با ما به اشتراک گذاشتید