تکنولوژی در خدمت افراد ناتوان جسمی
امروزه تکنولوژی سخت افزاری و نرم افزاری به افراد معلول کمک می کنند تا بتوانند از گوشی هوشمند خود استفاده کنند. به عنوان مثال، نسخه جدید اندروید 12 بتا از ویژگی کنترل گوشی از طریق حالات چهره برخوردار است که این قابلیت برای افرادی که در استفاده از دست مشکل دارند بسیار کارآمد می باشد. به گفته یکی از مهندسین فعال در حوزه خدمت رسانی به افراد معلول، اگر گوشی های هوشمند از قابلیت های دسترسی داخلی برخوردار نباشند، این افراد نمی توانند به درستی از آن ها استفاده کنند. مثلا استفاده از گوشی برای افراد نابینا بسیار دشوار است اما وجود نرم افزاری مانند اسکرین ریدر که متن را به صوت تبدیل می کند می تواند تا حد زیادی به این افراد کمک کند.
تشخیص حالات چهره
گوگل به تازگی نسخه چهارم اندروید 12 را منتشر کرده است که از برنامه Android Accessibility Suit پشتیبانی می کند و دارای قابلیت Camera Switch می باشد؛ یعنی گوشی می تواند با استفاده از تکنولوژی دوربین سلفی حالات چهره را تشخیص دهد و بر اساس آن درخواست کاربران را برآورده کند. مثلا شما می توانید دهان خود را باز کنید تا صفحه اعلانات برای شما ظاهر شود و یا ابرو های خود را پایین بیاورید تا به صفحه اصلی برگردید.
هر چند که تا کنون تغییرات کاربردی زیادی در نسخه های اندرویدی صورت گرفته است؛ اما حامیان افراد معلول معتقدند که هنوز راه زیادی در پیش است تا این افراد برای استفاده از تکنولوژی به توانایی برابری با افراد معمولی دست یابند. مایکل هینگسون، مسئول عالی رتبه accessible ، در یک مصاحبه با مجله lifewire در این باره می گوید:” با تکنولوژی امروزی هر برنامه ای می تواند برای افراد معلول قابل دسترسی باشد و بدین منظور هر دو سیستم عامل اندروید و iOS از تکنولوژی تبدیل متن به صوت برخوردار هستند و می توان گفت که گوشی ها بدون این ویژگی تنها یک قاب مستطیلی شکل با نمای شیشه ای هستند که کارآیی خاصی ندارند؛ به هر حال تولید کننده ها باید تمام سعی خود را بکنند تا حتی المقدور نیاز های افراد معلول برای استفاده از تکنولوژی را برطرف نمایند.”
برنامه های کمکی
امروزه سیستم عامل گوشی های هوشمند از قابلیت های زیادی برخوردار هستند که استفاده از اسمارت فون ها را برای افراد معلول آسان می کنند. به عنوان مثال، آیفون یک برنامه تبدیل متن به صوت به نام Voiceover و اندروید نیز برنامه مشابهی به نام Talkback دارد. همچنین برنامه هایی وجود دارند که صوت را به متن تبدیل می کنند که از جمله آن ها می توان برنامه Dragon Dictation اشاره کرد. برنامه های مخصوصی نیز برای بزرگنمایی طراحی شده اند که مناسب افراد کم بینا هستند و یکی دیگر از جالب ترین ابداعات در این زمینه، دستکش های دارای حس لامسه هستند که می توانند هرگونه فشار و حرکت لمسی را احساس کنند و برای افراد ناشنوا، نابینا و افراد متکی به حس لامسه تکنولوژی بسیار کارآمدی محسوب می شود.
منبع: lifewire