گوشی آیفون ریپک و ریفربیش شده چیست ؟

در بازار پر رقابت امروز، انتخاب و خرید یک گوشی هوشمند بهویژه آیفون، نیازمند آگاهی دقیق از اصطلاحات رایج مانند “ریفربیششده (Refurbished)” و “ریپکشده (Repack)” است. این اصطلاحات اغلب توسط فروشندگان بهکار گرفته میشوند، اما بسیاری از کاربران تفاوت آنها را بهدرستی نمیدانند؛ تفاوتی که در صورت ناآگاهی، میتواند منجر به خرید اشتباه و ضرر مالی شود. در این مقاله از فروشگاه بزرگ موبایل و کالای دیجیتال مبیت، تلاش شده تا با تحلیل دقیق مفاهیم و ویژگیهای آیفونهای ریفربیش و ریپک، به کاربران کمک شود تا در هنگام خرید، تصمیمی آگاهانه اتخاذ کنند. همچنین روشهای تشخیص این نوع دستگاهها بهطور کامل تشریح شده تا خریدار با کمترین احتمال خطا، کالای مناسب خود را انتخاب کند.
تفاوت گوشی ریفربیششده (Refurbished iPhone) و فرق آن با گوشی ریپکشده
اگر بخواهیم به ریشه این واژه بپردازیم باید بگوییم که به معنای بازسازی و نوسازی است. کالاهای ریفربیششده عموما بهدلیل اینکه مشکلاتی دارند به تولیدکننده ارسال می شوند یا بهاصطلاح مرجوع میگردند. کارخانه پس از اینکه مشکل را برطرف کرد آن را به سمت بازار می فرستد و با عنوان کالای Refurbished میفروشد.
گوشی رفرش چیست؟
در بازار موبایل اگر کمی قدم بزنید حتما واژه رفرش را خواهید شنید. این واژه در واقعه نشان دهنده تخلف و قلابی بودن در بازار است که گوشی های کارکرده را به جای نو به مشتریان می فروشند. واژه refurbished یا نوسازی واژهای است که بصورت غلط با لحنی اشتباه در بازار با عنوان گوشی های رفرش جا افتاده است.
نگاهی عمیقتر به گوشی های آیفون ریفربیششده
ممکن است کاربران به دلایل مختلف گوشیهای آیفون خود را برای رفع نقص به نمایندگی بازگردانند. نمایندگیها مشکلات آن را رفع نموده سپس آنها را مجددا بهعنوان یک آیفون سالم، بستهبندی میکنند؛ اما اینبار آنها را با قیمتی پایینتر بهفروش میرسانند.
پس گوشیهای آیفون ریفربیششده عملا مشکلی در عملکرد کلی ندارند و برخلاف تصور ما گوشی تقلبی نیستند. موضوع تنها این است که این دسته از گوشیها قیمت پایینتری دارند که البته افراد سود جو این حقیقت را از شما پنهان کرده و آن را با قیمت گوشی آکبند به شما می فروشند.
شرکت اپل در سایت خود درباره مورد آیفونهای ریفربیش توضیحات مهمی ارائه داده است که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می دهیم:
- تمامی گوشیهای آیفون ریفربیش شده دارای قاب و باتری جدید هستند و تا یک سال تحت پوشش گارانتی شرکت اپل می باشند.
- در صورت معیوب بودن گوشی، کاربر می تواند آن را بازگرداند و هزینه ارسال آن در آمریکا و کشورهایی که فروشگاه رسمی اپل دارند رایگان است.
- تمام قطعات جدید آیفون های ریفربیش شده توسط خود شرکت اپل ساخته می شوند و کاملا اصل هستند و آیفونها در جعبهای جدید با تمامی لوازم جانبی و کابل ها دوباره بستهبندی می شوند.
- باید خاطر نشان کرد که تمامی آزمایشات برای اثبات صحت عملکرد گوشی انجام گرفته است.
معایب آیفونهای ریفربیششده
با وجود آنکه گوشیهای آیفون ریفربیش شده تمامی آزمایشات مربوط به عملکرد صحیح دستگاه را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند، اما باید توجه داشت که این دسته از گوشیها بدون نقص نیستند و معایبی نیز دارند. در ادامه به بررسی معایب این گوشیها می پردازیم.
از آنجایی که این گوشی ها دارای قطعات جایگزین هستند ممکن است عمر مفید این قطعات همانند عمر مفید قطعات اصلی نباشد.
در برخی مواقع این گوشیهای ریفربیش شده ممکن است همچنان دارای نواقصی باشند.
ضمانت نامه گوشیهای ریفربیش شده همانند ضمانتنامهی آیفونهای آکبند نیست و موارد قید شده در آن کمتر است.
در آخر میتوان چنین نتیجه گرفت که نباید از گوشیهای ریفربیش شده انتظار زیادی داشته باشیم و نباید عملکرد آنها را با آیفونهای آکبند مقایسه کنیم.
روشهای کلی تشخیص آیفون ریفربیششده
برای اینکه از آکبند بودن گوشی خود اطمینان حاصل کنید، لازم است که روشهای کلی تشخیص آیفون ریفربیششده را بشناسید. در ادامه، به کلیدیترین روشهایی که میتوانید با استفاده از آنها آیفون ریفربیششده را تشخیص دهید پرداخته شده است.
بررسی شماره مدل دستگاه
شاید در نگاه اول تشخیص اینکه گوشی آیفون شما جزو گوشیهای ریفربیششده باشد کار دشواری به نظر برسد؛ اما حقیقت این است که شما تنها با نگاه به شماره مدل دستگاهتان می توانید به این موضوع پی ببرید.
بهطور کلی در مدل گوشیهای ریفربیششده، پسوند خاصی وجود دارد که با دیدن آن در همان نگاه اول متوجه می شویم گوشی ریفربیش شده است.
برای تشخیص گوشی ریفربیش شده مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. منوی تنظیمات را باز کنید.
۲. وارد قسمت General شوید.
۳. روی عبارت About ضربه بزنید.
۴. حال وارد صفحه جدیدی خواهید شد. در این صفحه اطلاعات مدل دستگاه، نسخهی سیستمعامل و موارد دیگر دیده میشوند.
۵. در صفحه باز شده عبارت Model را پیدا کنید.
۶. در کنار عبارت Model عبارتی مثل MN572LL/A را خواهید دید که در واقع مدل نامبر دستگاه شما است.
حال به تفسیر عبارت مدل نامبر بپردازیم:
روش کلی به این صورت است که ابتدا حرف اول را بررسی می کنیم. عبارتی مثل MN572LL/A را در نظر بگیرید و به حرف اول آن توجه کنید. حرف اول یکی از حروف N ،F ،M یا P خواهد بود که هر کدام معنای خاصی دارد.
اگر حرف اول دستگاه M باشد به این معنا است که آیفون شما آکبند و جدید است.
اگر حرف اول دستگاه N باشد به این معنا است که آیفون شما توسط خود شرکت اپل ریفربیش شده است.
اگر حرف اول دستگاه F باشد به این معنا است که آیفون شما یکی از اپراتورهای موبایل یا شرکتی ریفربیش شده است.
اگر حرف اول دستگاه P باشد به این معنا است که آیفون شما آیفون شخصیسازیشده است و این یعنی احتمالا روی بدنهی آن حکاکی وجود دارد.
بررسی شماره سریال دستگاه
به منظور بررسی سریال دستگاه خود مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. وارد منوی تنظیمات شوید.
۲. به بخش General بروید.
۳. و در آنجا روی About ضربه بزنید.
۴. در این بخش دنبال عبارت Serial Number بگردید.
۵. در کنار Serial Number عبارتی که از چندین حرف و عدد تشکیل شده مثل ABCDEFG8HJ84 خواهید دید. این عبارت را یادداشت کنید.
۶. در مرحلهی بعد باید وارد آدرس apple.com شوید.
۷. شماره سریال دستگاه خود را در باکس وسط صفحه وارد کنید.
۸. در نهایت کد انتهای صفحه را در باکس مخصوص به خودش وارد کنید و روی گزینهی Continue کلید کنید تا وارد مرحلهی بعد شوید.
۹. در صفحهی نهایی برخی عبارتها را خواهید دید؛ بهطور کلی اگر آیفون شما آکبند باشد، عبارتی نظیر «This phone has not been activated» را در بالای صفحه مشاهده خواهید کرد.
آيفون ريپک ( Repack ) چيست و علت ریپک شدن چیست؟
ریپک همانطور که از اسمش پیداست یعنی دوباره بسته بندی کردن. در حقیقت آيفون ريپک همان آیفون اصلی و درجهیک است اما به دلایلی جعبه ندارند.
در حال حاضر مدل های پایین تر گوشی آیفون همگی در قالب گوشیهای ریپک عرضه می شوند.
در ادامه به چندین دلیل برای ریپک شدن گوشی آیفون می پردازیم:
- ممکن است جعبه گوشی به دلایل مختلف و هنگام حمل بار از بین رفته باشد که البته لوازم جانبی دست نخورده و اصل است. در این مواقع برخی از کشورها مثل ایران جعبهای همانند جعبه گوشی اصلی ساخته و دوباره آن را پلمپ کرده و سپس وارد بازار می کند.
- در برخی اوقات ممکن است گوشی ریفربیش باشد و فروشنده با تعویض جعبه آن را بهعنوان گوشی اصل به شما بفروشد که حتی در این مواقع نیز جای نگرانی نیست، شما میتوانید با مواردی که آموزش دیدهاید به راحتی از اصل بودن گوشی خود مطمئن شوید.
- در برخی مواقع گوشی کاملا اصل است ولی امکان دارد لوازم جانبی آن تعویض شده باشد و لوازمی غیر اصل داخل گوشی قرار داده شده باشد. در این مواقع باید لوازم جانبی به دقت بررسی شود تا از اصل بودن آن اطمینان حاصل شود.
- مورد آخر که بیشتر مربوط به گوشیهای مدل قدیمی آیفون است. از آنجایی که تعداد گوشی های تعمیری قدیمی زیاد است، افراد سودجو با اوراق کردن چندین گوشی خراب و برداشتن قطعات و سر هم کردن آنها، گوشی جدیدی می سازند؛ سپس با بسته بندی جدید به عنوان گوشی نو در بازار می فروشند که البته این مورد نیز قابل تشخیص است.
اما چطور تشخیص دهیم که گوشی ما ریپک هست؟
برخی افراد سودجو در بازار برای آیفون های اپل ریپک شده جعبههایی تولید می کنند که عملا از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با مدل اصلی نداشته و تشخیص آن بینهایت سخت است؛ اما نگران نباشید. حتی دراین گونه مواقع نیز راهی برای تشخیص گوشی اصل وجود دارد. تنها کافی است دست خود را مرطوب کنید و یا با یک دستمال مرطوب بر روی نوشته های روی جعبه بکشید؛ اگر جملات کم رنگ شدند پس گوشی اصل نیست. البته در بیشتر مواقع این جعبه ها با نسخه اصلی تفاوت دارند و شما میتوانید با توجه به سایز فونت، نوع فونت، رنگ فونت، نوشتهها و تصاویری که روی جعبه هست به این تفاوت پی ببرید.
حتماً بخوانید: اگر گوشی رجیستر نشود چه اتفاقی میافتد؟ |
مورد دوم بسته بندی لوازم جانبی غیر اصل است. درصورتیکه متوجه این موضوع شدید فورا محصول را بررسی کنید. خوشبختانه در بسته بندیهای لوازم جانبی جدید شرکت اپل، ریپک کردن گوشی بسیار مشکل است و افراد سودجو دیگر نمیتوانند گوشی را مثل روز اول بسته بندی کنند.
مورد آخر برای اطمینان از ریپک نبودن گوشی بررسی سلامت باتری، شماره سریال گوشی از داخل سایت اپل بررسی است. پیشنهاد میکنیم که هنگام خرید تمام بدنه گوشی رو بررسی کنید تا ببینید جای خط و خش روی گوشی وجود نداشته باشد.
جمعبندی
با نگاهی دقیق به تفاوتهای میان آیفونهای ریفربیششده و ریپکشده، درمییابیم که هر دو دسته دارای ویژگیها و ریسکهایی خاص خود هستند. آیفونهای ریفربیش، محصولاتی بازسازیشده از سوی شرکت اپل یا نمایندگان معتبر آن هستند که پس از انجام تستهای سختگیرانه مجدداً وارد بازار میشوند و در بسیاری از موارد، کیفیت مناسبی ارائه میدهند. در مقابل، آیفونهای ریپکشده معمولاً به دلیل فقدان جعبه یا اورجینال نبودن لوازم جانبی در بستهبندی جدید قرار میگیرند، که این مسئله گاهی با سوءاستفاده فروشندگان سودجو همراه است.
بنابراین، آشنایی با روشهای تشخیص مدل و سریال دستگاه، نوع بستهبندی، وضعیت باتری و جعبه، میتواند نقش مهمی در انتخاب صحیح داشته باشد. توصیه میشود پیش از خرید هرگونه آیفون با عنوان ریفربیش یا ریپک، کاربران به نکات مطرحشده در این مقاله توجه کرده و از منابع رسمی مانند سایت اپل برای اعتبارسنجی اطلاعات دستگاه استفاده کنند. خرید آگاهانه نه تنها موجب صرفهجویی در هزینه میشود، بلکه مانع از افتادن در دام فریبهای متداول بازار خواهد شد.