ترفندهادانستنی موبایل

بعد از سرقت گوشی موبایل چه باید کرد؟ (3 نکته مهم)

بعد از سرقت گوشی موبایل چه کارهایی میتوانیم بکنیم؟

موردی که ممکن است حداقل یک بار به ذهن همه ما خطور کرده باشد؛ این است که در صورت سرقت گوشی تلفن همراه‌مان چه‌کارها و اقداماتی میتوانیم انجام دهیم. اما خیلی از ما با بسیاری از قابلیت‌های امنیتی گوشی موبایل خود آشنا نیستیم و فاکتورهای امنیتی تلفن هوشمند اندرویدی و iOS خود را نمیدانیم. پس بنا داریم در این مطلب بحثی جامع و اختصاصی در مورد اقدامات ضروری در زمانیکه  گوشی همراه مان  به سرقت رفته است داشته باشیم.

آمارها هنوز نشان از میزان بالای سرقت گوشی‌های همراه دارد؛ با این حال با توجه به قوانین سختگیرانه جدیدی که جهت پیشگیری از این امر وضع گردیده، این آمارها شیب نزولی به خود گرفته است و امنیت صاحبان موبایل را تا حدودی افزایش داده است. اما دغدغه اصلی‌ای که ذهن بسیاری از صاحبان گوشی‌های همراه هوشمند را به خود مشغول کرده است؛ اینست که اگر تلفن آنها به سرقت رفت چه اقداماتی می توانند انجام دهند. به عبارت دیگر شخصی که گوشی‌اش دزدیده شده است چه راهکارهایی دارد؟ آیا شهص سارق پس از سرقت تلفن می تواند به اطلاعات شخصی صاحب آن دست یافته و از آنها استفاده نماید؟ آیا سارق قادر خواهد بود تلفن همراه مسروقه را به راحتی به فروش برساند؟ آیا امکان استفاده از گوشی همراه مسروقه توسط شخص دیگری غیر از صاحب آن وجود دارد؟ چطور می‌توانیم گوشی مسروقه خود را را ردیابی کنیم؟

با ما همراه باشید تا پاسخی جامع به این سوالات داده و راهکارها و تدابیرضروری پس از سرقت تلفن همراه را با هم بررسی نماییم. بنابراین اگر گوشی همراه شما دزدیده شده یا کنجکاوید که بدانید در صورت سرقت تلفن همراهتان چه راهکارهایی پیش رویتان وجود دارد؛ این مطلب مختص شماست. نکته اولی باید آن را در نظر بگیرید این است که بین دو سیستم‌عامل اندروید و iOS از نظر فاکتورهای امنیتی تفاوت‌هایی وجود دارد؛ که در ادامه در مورد ویژگی های خاص هر کدام از آنها مفصلاً بحث خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید‌.

گوشی های موبایل به همراه تخفیف های ویژه مبیت را ببینید : قیمت گوشی 

رجیستری گوشی و چگونگی جلوگیری از سرقت آن

آموزش رجیستری گوشی موبایل (فعال سازی همتا)
یکی از دلایل اصلی شیب نزولی سرقت گوشی های همراه و کاهش آمار آن با گذست زمان اجرای گسترده طرح رجیستری در تلفن‌های هوشمند امروزی است. طرح رجیستری ابتدا با هدف مبارزه و جلوگیری از قاچاق واردات غیرقانونی گوشی های هوشمند اجرایی گردید اما عملاً یکی از نتایج مهم آن کاهش چشمگیر سرقت تلفن‌های همراه بود. اما سوال اینجاست که اجرا و کاربردهای این طرح چگونه است و چگونه باعث پیشگیری و مقابله با سرقت گوشی‌ها می‌شود؟ اگر در چند وقت اخیر گوشی جدید خریداری کرده و یا به دنبال خرید یک گوشی جدید بوده باشید؛ مطمئناً اصطلاحاتی مثل رجیستری موبایل، انتقال مالکیت، کد فعالسازی و غیره به گوشتان خورده است.
بر اساس طرح رجیستری هر وارد کننده ای که اقدام به وارد کردن گوشی به کشور میکند بایستی ضمن پرداخت حق گمرک آن را در این سازمان به ثبت برساند. پس از ثبت گوشی از این طریق، میتوان گفت که آن گوشی با رعایت سازوکارهای قانونی وارد کشور شده و  پس از ثبت از سوی سازمان مذکور یک کد چند رقمی اختصاصی برای گوشی صادر می‌گردد که کاربر تنها پس از وارد کردن آن قادر به فعالسازی تلفن همراه خود خواهد بود. وعملاً در صورت عدم فعال سازی این کد استفاده از گوشی به طور دائم توسط کاربر ممکن نخواهد بود و پس از مدتی غیر فعال خواهد شد. از طریق این ساز و کار تمامی گوشی هایی که به طور غیرقانونی وارد کشور شده اند و کد فعال سازی رجیستری را دریافت نکرده اند غیر قابل استفاده خواهند شد. اما این طرح در فرض سرقت تلفن همراه چه کاربردی دارد؟
بر اساس ضوابط طرح رجیستری هر تلفن؛ پس از فعالسازی کد رجیستری به نام یک کاربر مشخص و با کد ملی و اطلاعات وی به ثبت می‌رسد و به عبارتی به نام فرد صاحب گوشی سند زده میشود. جهت اجرای این طرح کدهای فعالسازی در سامانه‌ای به نام سامانه همتا ثبت می‌گردد. بنابراین پس از اینکه شما یک گوشی رجیستری شده خریداری میکنید؛ و آن را با استفاده از کد فعال سازی در سامانه همتا فعال می کنید؛ عملاً گوشی به نام شما و با کد ملی تان در این سامانه ثبت میشود. درنتیجه گوشی شما فقط با سیم‌کارت‌هایی فعال می گردد که به نام شما  و با کد ملی شما باشند. پس اگر از سر بدشانسی تلفت همراه شما به سرقت برود، سارق قادر نخواهد بود تا سیم کارت جدیدی در آن قرار داده و از آن استفاده نمایند.

بنابراین با اجرای این طرح عملاً امکان فروش گوشی‌های مسروقه و ورود مجدد آن‌ها به بازار فروش، با توجه به عدم فعلاسازی آن با سیم‌کارت‌های دیگر وجود نخواهد داشت، مگر در درصد پایینی از خریداران که به دلیل عدم آگاهی از طرح رجیستری گوشی‌ها و انتقال مالکیت گوشی از این طریق، اشتباهاً موبایل های سرقتی را خریداری نمایند و متحمل ضرر شوند. اما در کل می توان اذعان داشت که با اجرای طرح رجیستری در تلفن‌های همراه هوشمند عملاً بازار سیاه گوشی‌های سرقتی از بین رفته و عرصه ورود مجدد آنها به بازار فروش بسته شده است. پس درصورتیکه گوشی شما رجیسترشده است، نگرانی از این بابت نخواهید داشت. باید این واقعیت را نیز گوشزد نمود که با توجه به اینکه طرح رجیستری مذکور چند سالی است که بر روی گوشی‌های وارداتی به کشور اعمال شده و بسیاری از گوشی های موجود در کشور قبل از اجرای این طرح وارد کشور شده‌اند؛ از این مزایا برخوردار نمی باشند، و شرایط و مزایای مذکور مشمول آنان نخواهد شد.

جداسازی و فروش قطعات گوشی مسروقه!

جداسازی و فروش قطعات گوشی مسروقه!
با وجود اینکه اجرای طرح رجیستری باعث شده است که کسی غیر از صاحب دستگاه تلفن قادر به استفاده از آن نباشد.همچنان این سوال مطرح است که چرا همچنان گوشی ها به سرقت می روند؟!  زمانی که سارق پس از دزدیدن گوشی  نه خود توانایی استفاده از آن دارد و نه می تواند آن را به دیگری بفروشد، پس چرا باز هم به سرقت گوشی ادامه می‌دهد؟این سوال پاسخی ساده دارد و آن اینست که سارق به راحتی قطعات مختلف گوشی را به تعمیرکاران و دلالانی می فروشد که مشتری این دسته از قطعات هستند. به نظر با توجه به قیمت چند صد هزار تومانی تا چندین میلیون تومانی قطعات به کار رفته در گوشی ها اینکار تجارتی پرسود نیز برای سارقین باشد. مثلاً ال سی دی در گوشی های هوشمند گرانترین قطعه درآنها به شمار می رود؛ به طوریکه در گوشی های آیفون به شدت گران است و در پرچمدارهای اندرویدی نیز از گرانترین قطعات به شمار می رود. سایر قطعات گوشی نیز از این قاعده مستثنا نیست و و بسته به نوع شان هزینه‌بر خواهند بود و بر این اساس به فروش می‌رسند؛ مانند برد اصلی، قطعات روی برد مثل IC ها، مدار پاور، سوکت شارژ، قاب، فلت وای فای، باتری و غیره. پس یکی از دلایل اصلی اینکه هنوز هم با وجود اجرای طرح رجیستری، آمار سرقت در گوشی‌های همراه پایین نیست، این می‌باشد که سارقین همچنان میتوانند قطعات گوشی‌ها را به دیگران و به ویژه تعمیرکاران و دلالانی که مشتری ثابت چنین قطعاتی هستند، به فروش برسانند.

شاخصه‌های امنیتی در سیستم‌های عامل اندروید و iOS

شاخصه‌های امنیتی در سیستم‌های عامل اندروید و iOS

تا اینجا تمرکز ما بیشتر بر روی موضوعاتی بود که به خود گوشی و سیستم عامل آن مربوط نمی‌شدند اما اکنون قصد داریم در مورد شاخصه‌های امنیتی موجود در دو سیستم عامل اندروید و iOS برای ردیابی و پیشگیری و مقابله با سرقت موبایل صحبت کنیم.

با پیشرفت تکنولوژی هر دو سیستم عامل مذکور شاخصه‌های امنیتی خود را برای حفاظت از اطلاعات شخصی کاربران ارتقا داده‌اند بنابراین چنانچه گوشی فرد به سرقت رفته یا به هر دلیلی از دسترس خارج گردد؛ حریم خصوصی و اطلاعات وی تا حدودی امن خواهد بود و دیگران من جمله سارقین نمی توانند به راحتی به اطلاعات شخصی وی دسترسی پیدا کنند. نخست به به سراغ گوشی های اندروید می رویم. همانگونه که احتمالاً خود نیز میدانید در گوشی های اندرویدی اکانت گوگل هر شخص نقش کلیدی در امنیت حساب و اطلاعات وی ایفاء می‌کند و با ساختن اکانت گوگل یا همان جیمیل در گوشی، هویت صاحب اصلی دستگاه ثبت ‌و مشخص می‌شود. این اکانت نقش بسیار پررنگی در محافظت از اطلاعات کاربران در زمان سرقت گوشی موبایل دارد!

با ساخت اکانت گوگل در گوشی همراه اندرویدی خود از مجموعه‌ای از خدمات امنیتی در گوشی خود برخوردار خواهید شد که شاخص‌ترین آن مربوط به قفل گوگل اکانت FRP Lock می‌باشد که جلوتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد. از سمت دیگر هر کاربر قادر خواهد بود با تعیین یک رمز عبور برای لاک اسکرین  بر روی گوشی خود آنرا شخصی‌سازی و رمزگذاری نموده، تا زمانیکه فرد این رمز را وارد نکند، عملا فرد بدون داشتن رمز، مجوز ورود و دستیابی به محتوای رمزگذاری شده گوشی  را نخواهد داشت. البته در گوشی های پیشرفته‌تر امروزی این  قابلیت رمز عبور جای خود را به اسکنر انگشت یا اسکنر چهره داده است و تنها پس از تایید هویت کاربر با اسکن اثر انگشت یا چهره وی گوشی آنلاک شده و دسترسی فرد ممکن می‌شود. پس در شرایطی که سارقی گوشی شخص را به سرقت برده و قفل نمایشگر گوشی فعال باشد، عملا نمی‌تواند از این قفل شخصی سازی شده عبور نماید.
اما شاید این پرسش ذهنتان را درگیر کند که اگر سارق بعد از دزدیدن گوشی همراه با استفاده از دستورات ADB یا از طریق حالت ریکاوری (Recovery Mode) فکتوری ریست کند راه‌حل چیست؟ آیا بعد از انجام این کار می‌تواند به راحتی و بدون مانع به اطلاعت گوشی شما دسترسی پیدا کند؟ اما باید گفت که انجام ریست فکتوری در چنین مواردی تقریبا غیرممکن خواهد بود، اما در بدترین حالت ممکن بیایید فرض را بر این بگذاریم که سارق بعد از سرقت گوشی همراه فرد به هر طریق ممکن آن را ریست فکتوری کند، آیا در چنین شرایطی قادر به استفاده از تلفن همراه مسروقه خواهد بود؟ در این مرحله قابلیت Factory Reset Protection Lock اندروید یا همان قفل FRP در برابر سارق قرار می‌گیرد و تا زمانی که مشخصات اکانت گوگلی که در حین فکتوری ریست در دستگاه فعال بوده وارد نکند، اجازه دسترسی به محتوا و عملا بوت شدن کامل گوشی را نخواهد داشت.

بنابراین از آنجایی که سارق رمز و مشخصات اکانت گوگل‌تان مانند ایمیل و رمز عبور آن را نمی‌داند؛ در عمل نمی‌تواند بدون‌عبور از قفل FRP وارد شده و از گوشی اندرویدی مسروقه استفاده نماید! طبیعت تنها راه ساده برای ورود رمز عبور قفلFRP شما دسترسی داسته باشد که احتمال آن تقریبا صفر است.

حال به سراغ بررسی شاخصه‌های امنیتی در تلفن های آیفون و سیستم عامل iOS می‌رویم. آیا قابلیت های امنیتی‌ای مشابه دستگاه‌های اندرویدی در سیستم عامل iOS نیز وجود دارد؟
اپل نیز به عنوان یکی از پیشتازان عرصه تلفن‌های هوشمند توجه ویژه‌ای به امنیت کاربران دارد. در تلفن‌های آیفون نیز قفل نمایشگر به صورت‌های مختلف الگو، پین، اسکن اثرانگشت یا اسکن چهره وجود دارد و اگر گوشی آیفون فرد به این قفل امنیتی مجهز باشد، بدون تایید هویت وی گوشی اجازه دسترسی و ورود به فرد نخواهد داد. اما در فرضی که سارق توانسته با توسل بر ترفندهای خاص و فلش نمودن آیفون یا استفاده از فایل ipsw گوشی را به تنظیمات پیش فرض کارخانه برگردانده باشد. آیا در چنین فرضی می‌تواند از فقل امنیتی آیفون را دور زده و از آن استفاده کند؟ در پاسخ باید بگوییم که هیچ وجه انجام این کار در آیفون های اپل بدون داشتن رمز ورود اصلی گوشی و تایید هویت امکانپذیر نیست. اما اگر به احتمال یک درصد سارق آنقدر ماهر بوده که توانسته باشد بعد از سرقت گوشی آیفون آنرا فلش کند، باز هم با مانعی امنیتی به نام Activation Lock (قفل آیکلود) رو به رو می‌گردد!
پیش از هر اقدامی باید این فاکتور را در نظر داشته باشیم که تنها زمانی قابلیت امنیتی مذکور فعال میگردد که شما در قسمت تنظیمات گوشی آیفون خود گزینه Find My iPhone را فعال کرده باشید و یک اپل آیدی (Apple ID) نیز در دستگاه اپل خود فعال داشته باشید. قفل آیکلود یا همان Activation Lock دقیقا عملکردی امنیتی مانند قابلیت FRP Lock گوگل در دستگاه های اندرویدی دارد و کاربر را ملزم به وارد کردن مشخصات اپل آیدی برای ورود می‌کند که پیش از ریست فکتوری در گوشی مذکور فعال بوده است. پس تنها در صورت وارد کردن این مشخصات، عبور از اکتیویشن لاک و استفاده از گوشی آیفون امکانپذیر خواهد بود.بنابراین چنانچه سارق به مشخصات اپل آیدی فرد هم دسترسی داشته باشد قادر خواهد بود از لایه امنیتی مزبور گذر کند.

بدین‌ترتیب تا اینجا با تدابیر امنیتی که در دو سیستم عامل اندروید و iOS برای جلوگیری از سرقت اطلاعات شخصی فرد صاحب گوشی در نطر گرفته شده‌اند تا حدودی آشنا شدید. این شاخص‌های امنیتی بسیار دقیق و با هدف حفظ و مزاقبت از اطلاعات شخصی افراد در گوشی‌های هوشمند طراحی شده‌اند و در عمل نیز اجازه استفاده از گوشی آیفون یا اندرویدی را حتب به سارقی که اقدام به فلش کردن گوشی کرده باشند نمی‌دهند، مگر اینکه در آن گوشی قابلیت‌های امنیتی مانند اپل آیدی یا اکانت گوگلی فعال نبوده یا قابلیت Find My iPhone در آن فعال نشده باشد؛ و یا سارق به طریقی به مشخصات و رمز اپل آیدی و اکانت جیمیل کاربر اصلی دسترسی پیدا کرده باشد که در این فروض امکانات امنیتی مذکور هیچ راهکاری برای مقابله با فرد استفاده‌کننده از گوشی ندارند و سارق در این موارد قادر به رد شدن از این لایه‌های امنیتی خواهد بود. به یاد داشته باشید حتی در چنین شرایطی هم با توجه به اجرای طرح رجیستری موبایل، این طرح اجازه استفاده از تلفن همراه را با سیم کارت دیگران را نخواهد داد.

 

شناسایی و ردیابی موبایل با استفاده از قابلیت Find My iPhone و Android Device Manager

شناسایی و ردیابی موبایل با استفاده از قابلیت Find My iPhone و Android Device Manager

هر دو سیستم عامل اندروید و iOS ویژگی‌های امنیتی خاص خود را دارند که به کاربر توانایی شناسایی و ردیابی موقعیت محال دقیق گوشی خود را می‌دهند. این قابلیت در اندروید با نام Android Device Manager و در آیفون با نام Find My iPhone معرفی شده‌ است. این قابلیت به شما اجازه می‌دهد تا در شرایط خاصی که مود اشاره قرار خواهد گرفت از راه دور محل و موقعیت دقیق گوشی همراه خود را شناسایی نمایید. شرایط فعالسازی این قابلیت بدین شرح است:
•    یک اکانت گوگل (برای اندروید) یا اپل آیدی (برای آیفون) در دستگاه تلفن خود ایجاد کنید.
•    قابلیت Find My iPhone در آیفون فعال کنید.
•   تلفن همراه‌تان روشن باشد.
•   GPS (ردیابی موقعیت مکانی) در موبایل‌تان روشن باشد.
•    گوشی به اینترنت متصل باشد.

اگر تمامی شرایط بالا پس از دزدیده شدن تلفن همراه شما وجود داشته باشد؛ شما به راحتی قادر به ردیابی محل و موقعیت دقیق گوشی خود خواهید بود و با فعال بودن دو قابلیت Find My iPhone و Android Device Manager به آسانی موقعیت آنرا به دست خواهید آورد. اما در پاسخ به این سوال که شیوه کار این دو قابلیت دقیقاً به چه صورت است و برای شماسایی و ردیابی موبایل از طریق آنها باید چه پروسه‌ای طی شود؟ باید گفت مشکل در زمان نخواهد داشت چرا که استفاده از هر دو قابلیت ذکر شده بسیار آسان خواهد بود. ابتدا چگونگی استفاده از قابلیت فایند مای آیفون را بررسی می‌کنیم. برای شناسایی گوشی آیفون خود از این طریق فقط کافیست به سایت رسمی iCloud مراجعه نمایید و مشخصات دقیق اپل آیدی که در آیفون مسروقه‌تان فعال است را وارد کنید. سپس روی Find My iPhone را کلیک نمایید و آیفونتان را از میان گجت هایی که اپل آیدی مورد نظر در آن ها فعال می‌باشد انتخاب کنید. حتی در مواردی که آیفون یا آیپد گمشده ‌ای نیز دارید که میخواهید به دنبال آن هم بگردید می‌توانید از برنامه Find My iPhone برای  پیدا کردن و ردیابی آن استفاده نمایید.

در این مرحله پس از اینکه گوشی خودتان را انتخاب کردید، موقعیت مکانی آن روی نقشه‌ای مشخص می‌شود. این موقعیت نمایی مکانی از دقت بسیار بالایی برخوردار است و امکان شناسایی محل و ردیابی موبایل را به شکلی دقیق و قابل اطمینان فراهم می‌آورد. در اینجا سه گزینه هم در این قسمت به نمایش در می آید که هر کدام انجام نتیجه خاصی را در مورد گوشی انتخابی به همراه دارد. این سه گزینه عبارتند از:

  • گزینه Play Sound:با کلیک روی این گزینه زنگ هشدار در گوشی انتخابی فعال میگردد تا توجه افرادی که در آن اطراف هستند را جلب کند. این گزینه در مواردی که گوشی خود را گم کرده‌اید و دنبال آن هستید کاربرد دارد.
  • گزینه Lost Mode: با کلیک روی این گزینه قادر خواهید بود تلفن همراه خود را در حالت “گم شده” قرار دهید و پیامی روی آن بفرستید که  براساس آن با شماره تلفن مد نظر شما تماسی برقرار گردد. در این صورت پس از آنکه شخصی که گوشی شما را در چنین شرایطی پیدا می کند می‌تواند با انتخاب گزینه Call، مستقیماً با شما تماس بگیرد و با او برای تحویل گوشی گمشده خود هماهنگ کنید و گوشی خود را بازپس بگیرید.
  • گزینه Erase iPhone: کلیک روی این گزینه باعث ریست شدن اطلاعات تلفن همراه انتخابی خواهد شد. پس اجرایی شدن این دستور روی گوشی به طور اتوماتیک Activation Lock یا همان قفل آیکلود به نمایش در می‌آید؛ بدین ترتیب کسی که گوشی شما را می یابد تنها با وارد کردن رمز اپل آیدی شما قادر به استفاده از آن خواهد بود.

 

اگر گوشی همراه شما به سرقت رفته باشد عملاً دو گزینه اول مذکور کاربردی برای شما ندارد بلکه تنها موجب آگاهی سارق از این موضوع می شود که شما در حال پیگیری و ردیابی گوشی خود از طریق قابلیت Find My iPhone هستید. در این بین تنها گزینه سوم یعنی Erase iPhone می‌تواند در چنین شرایطی برای شما کارایی داشته باشد واحد آغل از دسترسی سارق به اطلاعات شما و یا سوء استفاده از گوشی اطلاعاتتان پیشگیری می کند. نکته حائز اهمیت در این بین اینست که به هیچ وجه گزینه Erase iPhone را تا زمانیکه از دزدیده شدن گوشی خود احتمال حاصل نکرده‌اید انتخاب نکنید.
چرا که با انتخاب این گزینه  گوشی آیفون شما ریست فکتوری می‌شود و قفل آیکلود روی آن به نمایش درمی‌آید. بنابراین اگر گوشی شما به سرقت نرفته یا سارق بنا به دلایل مختلف قصد بازپس دادن آنرا به شما را داشته باشد، پس از کلیک روی گزینه Erase iPhone عملاً دیگر هیچ راه ارتباطی میان شما و یابنده یا سارق گوشی وجود نخواهد داشت و این عمل غیرقابل بازگشت خواهد بود.

پس فقط در شرایطی روی این گزینه کلیک کنید که اطمینان پیدا کرده‌اید که گوشی شما به سرقت رفته و راه مسالمت آمیزی برای بازپس گرفتن آن وجود ندارد و تنها راه شما اینست که مراحل قانونی ردیابی آن را طی نمایید. حال نوبت به بررسی چنین قابلیتی در گوشی های اندرویدی می رسد. قابلیت Android Device Manager چه خدماتی را درفرض سرقت گوشی همراه به کاربران ارائه می‌دهد؟ دسترسی به این قابلیت از طریق اپلیکیشن Find My Device گوگل یا مرورگر ممکن است. برای فعال‌سازی این قابلیت تنها نیاز است از طریق مرورگر یک گوشی، تبلت یا کامپیوتر عبارت Google Find My Device را وارد کنید؛ سپس روی لینک اولی که به نمایش درمی‌آید کلیک کنید.پس از آن وارد گوگل اکانت خود شوید که در گوشی اندرویدی گم‌شده یا مسروقه شما فعال است.

مانند قابلیت Find My iPhone می‌توانید گوشی اندرویدی خود را نیز روی نقشه ردیابی نمایید. سه گزینه برای این کار پیش‌رویتان خواهد بود که عبارتند از: Play Sound، Secure Device و Erase Device. با کلیک روی هر کدام از گزینه های مذکور اقداماتی به شرح زیر اجرایی می‌گردد:

  • گزینه Play Sound: این گزینه منجر به صدا در آمدن زنگ گوشی همراه شما و پخش صدا از آن خواهد شد، که باعث جلب توجه مردم اطراف آن می‌شود. پخش این زنگ هشدار تا 5 دقیقه ادامه پیدا میابد، حتی اگر گوشی شما در حالت سایلنت (بی‌صدا) قرار داده شده باشد.
  • گزینه Secure Device: با کلیک روی این گزینه تلفن اندرویدی شما قفل می‌شود و شما قادر خواهید بود یک پیام و شماره تماس را روی صفحه آن نمایش دهید و از یابنده یا سارق درخواست کنید که گوشی را به شما بازگرداند.
    •    گزینه Erase Device: با کلیک روی این گزینه گوشی شما می توانید گوشی را از راه دور ریست فکتوری کنید و پس از آن قفل FRP Lock در آن به نمایش در خواهد آمد. بنابراین اگر گوشی اندرویدی شما دزدیده شده باشد، سارق نمی‌تواند از آن استفاده نماید.

در مورد گزینه Erase Device در اندروید نیز ذکر این نکته ضروری است که با کلیک روی آن عملا همه راه‌های ارتباطی گوشی شما با بیرون قطع می‌شود و پس از این اقدام حتی توانایی ردیابی موقعیت مکانی تلفن‌تان را از طریق قابلیت Android Device Manager هم نخواهید داشت. پس روی این گزینه تنها شرایطی کلیک کنید که اطمینان کسب کرده‌اید که گوشی شما به سرقت رفته و راه دیگری برای بازپس گرفتن آن وجود ندارد؛ و باید مراحل قانونی را طی کنید.

ثبت گزارش سرقت گوشی همراه و ردیابی موقعیت مکانی آن از طریق سامانه همیاب 24

ثبت گزارش سرقت گوشی همراه و ردیابی موقعیت مکانی آن از طریق سامانه همیاب 24

سامانه همیاب 24 سامانه نوینی است که با همکاری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، اصناف، اپراتورهای ارائه دهنده خدمات سیم کارت و کلانتری های سراسر کشور تشکیل گردیده و امکان ثبت گزارش سرقت گوشی همراه و پیگیری  و ردیابی قانونی آنرا به شیوه‌ی ساده‌تری فراهم می‌آورد. زمانی که شما سرقت تلفن همراه خود را در سامانه همیاب 24 ثبت می‌کنید، پس از آن هر گونه استفاده، خرید و فروش آن و خروج گوشی از کشور ممنوع و ناممکن می‌گردد. روند ثبت گزارش سرقت نیز در این سامانه بسیار ساده است و تنها کافیست که کد IMEI تلفن همراه مسروقه خود را که قطعا روی جعبه آن ثبت شده است؛ در آن وارد نمایید.

جهت ثبت گزارش سرقت گوشی همراه خود از طریق سیم‌کارت‌های همراه اول و ایرانسل باید کد های زیر را  به ترتیب وارد کنید. این کدها در سیم‌کارت‌های همراه اول از این قرار هستند:
•    فعال‏سازی سرویس : #کد IMEI گوشی*2141*10*
•    غیرفعال سازی سرویس: #2140*10*
•    راهنمای سرویس: #2143*10*
جهت ثبت گزارش سرقت تلفن همراه خود از طریق سیم‌کارت‌های ایرانسل باید به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید:
•    کد #6401* را شماره گیری کنید.
•    عدد 1 را انتخاب کنید.
•   سپس دوباره عدد 1 را بزنید تا مبلغ مورد نیاز جهت ردیابی و پیگیری گوشی مسروقه که معادل مبلغ 100 تومان است را بپردازید.
•    کد IEMI گوشی را ارسال کنید.
شما قادرخواهبد بود از طریق اپلیکیشن همیاب 24 نیز درخواست خود مبنی بر ردیابی و گزارش سرقت گوشی همراه را هم ثبت کنید. برای اینکار تنها کافیست که اپلیکیشن مزبور را دانلود کرده و پس از آن مراحل مذکور را در آن انجام دهید‌.

اما پس از آنکه گزارش سرقت تلفن همراهتان را در این سامانه ثبت کردید؛ نهایتا پس از 10 روز گزارش جامعی از شرایط تلفن شما و وضعیت آن از سمت اپراتورهای ارائه دهنده خدمات سیم کارت برایتان ارسال می‌گردد. این گزارش تمام اطلاعاتی ضروری مربوط به گوشی مزبور را که از جانب اپراتورها و از جانب مراجع انتظامی کل کشور به دست آمده را به شما ارایه می‌دهد، بنابراین  چنانچه گوشی همراه شما در هر کجا به عنوان اسمارت فون مسروقه ضبط و کشف شده باشد،به راحتی میتوانید موضوع را پیگیری کرده و آن را بیابید. توجه داشته باشید که برای انجام پیگیری‌های قانونی نیاز به دریافت حکم از مراجع قضایی خواهید داشت. چرا که ثبت پیگیری‌های مربوط به گوشی‌های مسروقه و ثبت شکایت و ردیابی آن‌ها باید لزوماً با هماهنگی مراجع قضایی صورت پذیرد که ممکن است کمی وقت شما را بگیرد.

چگونه از سرقت گوشی خود پیشگیری کنیم؟

چگونه از سرقت گوشی خود پیشگیری کنیم؟

لابد شما نیز این جمله معروف به گوشتان خورده است که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؛ بهتر از است این جمله را در مورد پیشگیری از سرقت گوشی همراه‌تان نیز در نظر داشته باشید. شما با رعایت یک سری فاکتورها می‌توانید خطر دزدیده شدن گوشی همراه‌تان را تا حد زیادی پایین بیاورید. یکی از کارهایی که شما به راحتی می توانید آن را انجام داده و از گوشی تلفن خود مراقبت بیشتری داشته باشید این است که حواس خود را بیشتر جمع کنید! بله حواس خود را جمع کنید و از قرار دادن گوشی خود روی میز، صندلی یا مکان هایی که از آنها دور هستید و دسترسی به آن مشکل است؛ به ویژه در مکان های عمومی خودداری کنید. امروزه با بالا رفتن قیمت گوشی‌های هوشمند چشم طمع سارقین بر این ابزار هوشمند بیش از پیش افتاده است. بنابراین حتی اگر گوشی خود را در جیب شلوارتان می گذارید؛ جیب جلوی شلوارتان را برای آن انتخاب کنید! و تا حد ممکن از قرار دادن آن در جیب های پشتی یا در جیب کاپشن،ژاکت و غیره خودداری نمایید تا فرصت سرقت آن تا حد ممکن پایین بیاید. همچنین اگر شخص مشکوکی از شما خواست که گوشی خود را به او بدهید تا برای لحظه‌ای با آن تماس بگیرد، چنانچه وی را نمی شناسید از این کار خودداری کنید. در صورتیکه گوشی خود را در داخل کیف‌تان می‌گذارید، حواستان باشد که زیپ آن هیچ‌وقت بازنماند! به ویژه در مکان‌های شلوغی مانند مترو، اتوبوس و غیره حواستان به گوشی همراه‌ خود، کیف پول و مواردی از این دست بیشتر باشد و بدانید که سارقین عموماً در مکان‌های شلوغ  از غفلت افراد سوء‌استفاده نموده و برای ربودن وسایلی مثل گوشی، کیف و امثالهم اقدام می نمایند. همچنین به یاد داشته باشید که اپل آیدی یا اکانت گوگل شخصی‌تان در تلفن‌تان فعال باشد و پسورد و رمز عبورتان را در اختیار هیچکس قرار ندهید.

همانطور که مشاهده کردید در این مقاله صفر تا صد پروسه سرقت گوشی موبایل و اقداماتی که باید در فرض مواجه شدن با چنین مشکلی انجام داد بررسی گردید. با توجه به توضیحات ارائه شده کاملا مشخص است که استفاده از یک گوش سرقتی عملا امکانپذیر نیست و فروش آن فقط در شرایطی قابل انجام خواهد بود که خریدار اطلاعات بسیار پایینی داشته باشد و عملا قربانی یک معامله دزدی شود. تدابیر و قابلیت های امنیتی که گوگل و اپل در دو سیستم عامل اندروید و iOS در نظر گرفته‌اند نیز میتواند در موارد این چنینی جهت حفظ اطلاعات شخصی صاحب گوشی بسیار کاربردی باشند. اما همانطور که اشاره شد با وجود تمام این تدابیر همچنان امکان تکه تکه کردن و فروش قطعات گوشی‌های مسروقه برای سارقین وجود دارد و می‌توان گفت این تقریباً تنها راهیست که سارقین گوشی‌های موبایل برای کسب سود از این طریق به آن دل بسته‌اند. بنابراین همانگونه که در مبحث پیشین نیز اشاره شد تا حد ممکن خودتان حواستان به گوشی همراهتان باشید و گوشی چند میلیونی تان را تبدیل به طعمه‌ای لذیذ برای سارقین نکنید. امیدواریم در پایان این مقاله اشراف کاملی نسبت به شرایطی که در آن گوشی همراه به سرقت رفته است پیدا کرده و استفاده لازم را از آن ببرید.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا