دانستنی موبایل

معرفی انواع سیستم عامل های گوشی

معرفی انواع سیستم عامل های گوشی

Operating System   اولین نرم افزار در هنگام خاموش و روشن شدن دستگاه می باشد که قابل مشاهده است  و بدون وجود آن کنترل دستگاه امکان پذیر نخواهد بود.   که این نرم افزار حتما باید بر روی دستگاه نصب باشد و از اساسی ترین نرم افزارها محسوب می شود.همانطور که می دانید ، سیستم دستگاههای هوشمند ،متشکل از چندین برنامه می باشد که هر یک دارای وظایف کنترل و  اجرا و راه اندازی دستگاه را دارند ، به عنوان مثال  برنامه ای خاموش و روشن شدن دستگاه را کنترل می کند و برنامه ای  تمام سیستم نرم افزاری و سخت افزاری سیستم را مورد بررسی قرار می دهد  و  این سبب بر اجرای برنامه ها در دستگاه می باشند. اکثر سیستم عامل ها قابل تعویض نیستند یعنی نمی توان روی یک دستگاه آیفون  با سیستم عامل iOS، سیستم عامل اندروید را جایگزین کرد. اما می توان سیستم عامل موبایل را به روز رسانی  و قابلیت های آن را بهبود بخشید. که ما در این مقاله می خواهیم به بررسی سیستم عامل دستگاههای موبایل بپردازیم و با انواع آن ها آشنا شویم.  در ابتدا دستگاهها بسیار ساده و برنامه ها و سخت  افزارها و نرم افزارهای مختلفی نداشتند و این سادگی سبب بر توجه نکردن بر برخی برنامه ها و نرم افزار آن می شد. اما امروزه به دلیل پیچیدگیهای فراوان و پیشرفت علوم این توجهات و رسیدگیها روز افزون بوده است. انواع مختلفی از سیستم عامل های گوشی وجود دارد و از مهمترین آنها می توان iOS ،BlackBerry ،Bada Symbian ،windows phone ،Palm ،Tizen ،Java و Android را نام برد که هر یک از این سیستم عامل ها دارای ویژگی های خاص و منحصر به فردی می باشند.

سیستم عامل Android  

سیستم عامل Android  

اندروید در معنا ربات است  و دارای سیستم عاملی مهمی به نام Open Source است که این رابط سبب بر راحتی کار برای کاربران می گردد البته باید گفت که این شرکت در سال 2005، توسط شرکت گوگل  خریداری و  به تولید انبوه دستگاههای هوشمند و تبلتها و دیگر عوامل اندروید با هسته لینوکس پرداخته است آنچه قابل ذکراست، ان است که این سیستم بیشتر  در این سیستم مور استفاده است اما در زمینه های دیگری چون کنسولهای بازی و دوربینهای دیجیتالی و … قابل استفاده نیز است و چون این برنامه از سرعت بالایی برخوردار است بسیاری توجه را به خود جلب نموده است .در این حال  گوگل سیستم عامل Android TV را برای تلویزیون ها، Android Auto را برای ماشین ها و Wear OS را برای ساعت های مچی هوشمند عرضه نموده است که هر یک رابط کاربری خاص خود را دارند.  بیشتر برنامه های سیستم عامل اندروید به شیوه  زبان جاوا و پایتون نوشته شده اند .در  این  بین  که شرکت اپل  در سال 2007 سیستم عامل    iOS خود را عرضه نمود شرکت  گوگل اولین نسخه بتای سیستم عامل اندروید را در نوامبر 2007 منتشر نمود،  که اولین نسخه اصلی آن  (سیستم عامل اندروید نسخه 1.0)در سپتامبر 2008 بر روی دستگاه شرکت HTC عرضه و در 9 فوریه 2009 به نسخه 1.1 ارتقا پیدا کرد. و جالب است که که این شرکت هر یک  از نسخه های ارائه دهنده اش را به نام شیرینی و یا دسری ثبت نموده است.

گوشی های موبایل به همراه تخفیف های ویژه مبیت را ببینید : قیمت گوشی 

مزایای سیستم عامل اندروید

1-سیستم اندروید از اتصالاتی چون  Bluetooth, Wi-Fi, GSM, EDGE, CDMA, EV-D UTMS پشتیبانی می کند.

2-از فایل های  گوناگون مولتی مدیا مانندMPEG-4, H.264, MP3, AAC, GIF, JPGE, PNG, AMR  حمایت می کند.

3- دوربینها با کیفیت بالا و همه سخت افزارهایی مانند GPS .

4- بهره بردن از فرم های MMS ،SMS و XMPP برای ارسال SMS.

5-مرورگر با  استفاده از فریم ورک منبع باز WebKit توسعه یافته .

6-استفاده از نرم افزار SQLite برای ذخیره داده ها و مدیریت بانک های اطلاعاتی.

7- برای اجرای برنامه بر روی اندروید باید کدهای جاوایی را به  کدهای Dalvik  مبدل ساخت به همین منظور سیستم اندروید به زبان  جاوا کد گذاری شده اند  تا بتوان بر روی روی ماشین مجازی جاوایی Dalvik virtual machine اجرا گردند.

8- اندروید  از جمله پیشرفته ترین  پشتیبانی  با گوگل را  برای توسعه دهندگان  اجرا و در اختیار آنان گذاشته است که شامل کتابخانه ها، خطایاب، شبیه ساز گوشی و یک پلاگین برای اکلیپس می باشد..

9-همچنین از جمله  ویژگی های خاص اندروید که سبب بالاتر رفتن کیفیت  پردازش تصاویر و فایل های گرافیکی  می شود استفاده از OpenGL است.

آخرین نسخه اندروید  در سامسونگ در مدل های Galaxy S10 ، Galaxy Fold ,Galaxy S10e نسخه 9.0 یا Pie (پای) که در 6 اوت 2018 منتشر شد.

رابط های کاربری اندروید

1-رابط کاربری TouchWiz سامسونگ

2-رابط کاربری One UI سامسونگ

3-رابط کاربری Samsung Experience سامسونگ

4-رابط کاربری Grace UX سامسونگ

5-رابط کاربری Xperia UI سونی

6-رابط کاربری Sense اچ تی سی

7-رابط کاربری LG UX ال جی

8-رابط کاربری Emotion UI هوآوی/ آنر

9-رابط کاربری Stock Android با اندروید خالص گوگل/ نکسوس

IOS

از دیگر محبوبترین سیستمهای عامل  IOSمی باشد .این سیستم  همانند Mac OS X متعلق به سیستم عامل یونیکس که تنها برای آیفون مورد استفاده قرار می گیرد . رابط کاربری  آن  Concept of Direct Manipulation یا لمسی بودن و استفاده کردن از حرکات دست و انگشتان است .این سیستم عامل توسط شرکت اپل در سال 2007 ایجاد شد. دستگاه های آیفون، آی پاد تاچ، آی پد و اپل تی وی از این سیستم عامل استفاده می کنند.  این سیستم  برای راحتی کاربران خویش برای استفاده از مرور گر ، از مرور گر سافاری بهره برده است . که البته برای مدیریت و نظارت بر تمامی فایلهای خویش از جمله از دفترچه تلفن، اجرا کردن برنامه ها و پخش کردن فرمت های صوتی و تصویری، از برنامه Files ابهره برده است.. و با وجود آنکه اپل در هنگام ارائه ، سیستم عامل iPhone OS 1  خود نسبت به دیگر رقبا ی خود چون، بلک بری، ویندوز فون، پالم اس و سیمبین از امکانات محدودتری برخوردار بود و از نرم افزارهای چون،  نرم افزار Copy Paste    برخوردار نبود  و فقط دارای قابلیت Multitasking می باشد که امکان پخش موسیقی در پس زمینه را فراهم می کرد. اما با وجود چنین محدودیتهایی  دارای برنامه هایی  مانند، اسکرول کردن صفحه، کارایی بهتر گوگل مپ و Gesturesبود و همچنین دارای . صفحه نمایشی خازنی است که  در بقیه سیستم عامل ها قابلیت استفاده از قلم استایلوس و یا صفحه های لمسی مقاومتی است .بهر حال شرکت  اپل با گذشت چندین سال از اولین عرضه خود به بازار در سال 2008 توانست سیستم عاملی قوی تر را به بازار عرضه کند و با بروز رسانی های مکرر، کاربران خود را راضی نگه دارد و در ادامه راه خویش نسخه 2 را بر روی گوشی iPhone 3G را اعلام و از نصب برنامه های ثانویه موجود در iOS App Store و 500 برنامه برای دانلود کردن در اختیار گذاشتالبته این شرکت  تا سال 2012 اپلیکیشن های بسیاری را تولید که همچنین بسیاری از آنها قابل دانلود بودند.. و به جد می توان گفت  همچنان اپل  با برنامه های شگفت انگیز خود؛  سیری، شبکه های اجتماعی، سافاری، اشتراک گذاری تصاویر، برنامه Accessibility و بسیاری از برنامه های اصلی و جانبی در iOS 6  امکانات جدیدی  را برای کاربران فراهم نموده است . البته باید متذکر شد که جدیدترین نسخه ارائه شده تا امروز iOS 12 می باشد که  در دستگهاهای PRO MAXS , Xs می باشد.

Windows Phone

از دیگر سیستمهای عامل کاربردی دیگر ، ویندوز فون است که در سال 2010توسط شرکت مایکروسافت در سال 2010برای ویندوز فون 7  طراحی گردید و در سال 2015 نسخه 10 آن  به بازار عرضه گردید ، که شباهت بسیاری به ویندوز 10 کامپیوترهای شخصی داشت. Microsoft Lumia 640 XL LTE و Microsoft Lumia 640 LTE از دستگاههایی هستند  که از این سیستم عامل استفاده می کنند،.. Windows Phone 7 برخلاف ویندوز موبایل که ساختاری شبیه ویندوز دارد از رابط کاربری مترو بهره می برد.  البته ویندوز فون نسبت به ویندوز موبایل دارای سرعت و دقت بالاتری می باشد. این سیستم عامل دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد   از جمله، انتقال فایل های رسانه ای از کامپیوتر به موبایل با استفاده از برنامه Zune For Windows Phone است. این سیستم چنان دو سیستم عامل قبلی دارای برنامه ای به نام راه Market Place می باشد که این امکان را به کاربران می دهد که بازی های برنامه ریزی شده برای ویندوز فون را دانلود کنند . همچنین در این سیستم عامل مرورگر IE وجود دارد که تا شش صفحه را می تواند همزمان لود و با استفاده از قابلیت Multi-touch در سیستم  سبب بر ذخیره سازی صفحه شده است . و به جستجوی یک کلمه در صفحه لود شده بپردازید.  وهمچنین مرورگر دیگری به نام   Windows Phone  است که می تواند جدا از هسته سیستم عامل ویندوز فون  را بروزرسانی کند.  در ادامه مایکروسافت، Windows Phone 8 را در سال 2012 با کارایی های بالاتر عرضه نمود . البته از جمله ویژگی های این ورژن جدید امکان عکاسی به صورت پانوراما و قابلیت اتصال دائم به Wi-Fi برای  را کاربران فراهم نموده و که قابلیت به ارتقا مرورگر، به نسخه IE10است اما آنچه باعث تأسف است که این  سیستم نسخه قبلی خود را پشتیبانی نمی کند.

BlackBerry

از ویژگی های بارز این سیستم عامل پشتیبانی بالا از ایمیل می باشد و چون ای سیست فقط بر روی سیستمهای عامل خود عمل می کند، همچون شرکت اپل منحصر است بلک بری در سال 1999، اولین سیستم عامل خود را برای پلاگین BlackBerry 850 عرضه نمود .رابط کاربری بلک بری BlackBerry Blend می باشد و این سیستم  دارای ویژگی هایی چون؛ انجام همزمان چند کار، صفحه کلید هوشمند و امنیت بالا است  البته از دیگر ویژگی آن ،قابلیت اشتراک گذاری تصویر است که  در سال 2012 بر روی نسخه 7.1ایجاد شد..  جدیدترین نسخه سیستم عامل بلک بری در سال 2013 ، BlackBerry 10 مبتنی بر QNX  معرفی گردید از دستگاههایی که از این سیستم عامل بهره برده اند،به مدلهای Classic Q20، مدل Leap و مدل   Z30 می توان اشاره نمود البته  دستگاههای  بلک بری مدل KEY2 و مدل Motion نیز دارای سیستم عامل اندروید می باشند.

 

BADA

مدل های S8600 Wave 3 و S5780 Wave 578 از سری wave سامسونگ دارای سیستم عامل بادا هستند نسخه اول این سیستم در سال 2010 و نسخه دوم ان در سال 2011 عرضه گردید و سیستم عاملی است که توسط شرکت سامسونگ الکترونیک و از روی هسته لینوکس Free BSD و Open BSD طراحی و بر روی دستگاههای سامسونگ سری wave اجرا شد. و به دلیل قیمت پایین مورد توجه بسیار قرار گرفتند  . همچنین این سیستم عامل از فایل فلش پشتیبانی و می تواند چندین کار را انجام دهد.  البته این سیستم چنان سیستمهای دیگر دارای فروشگاهی  است که کاربر ان می توانند برای دانلود برنامه های خود به آن مراجعه کنند.  در ضمن تلفن های همراهی که دارای این نوع از سیستم عامل هستند از قابلیت Multi-touch نیز پشتیبانی می کنند.

Symbian

سیستم عامل سیمبین بر روی دو رابط کاربری S60 و UIQ ارائه شده که البته S60 رابط کاربری مهم آن به شمار می آید. که این سیستم با زبان C++ا نوشته شده است .این سیستم عامل توسط نوکیا در سال 2008 از شرکت سیمبین خریداری و به عنوان سیستم عامل موبایل های خود معرفی نمود. سیمبین از هسته Micro Kernel Architecture تشکیل شده است. این  سیستم دارای مزایا و معایبی می باشد، از جمله از عناصر مدیریت حافظه و زمان بندی برخوردار است و از عناصر شبکه و فایل های سیستمی پشتیبانی نمی کند.. سیمبین هر چند از  امکانات کم  سخت افزاری،بر خوردار است اما دارای خصوصیات جالبی مانند، پایداری بالایی است که  در زمان هایی که از پردازنده استفاده نمی شود، سیستم در حالت خاموشی قرار گرفته و موجب صرفه جویی در مصرف باتری و سخت افزارهای دیگر می شود. در این راستا و پیروی کردن از راس شرکت ، شرکت هایی مانند نوکیا و زیمنس از سیستم عامل سیمبین بهره برده و نسخه جدید سیستم عامل سیمبین، Belle (بل) می باشد که با معرفی نوکیا 600، نوکیا 700 و نوکیا 701 از آن پرده برداشته شد.

Palm

Palm ،این سیستم عامل بر روی PDA ،اسمارت فون و  برنامه های کاربردی  دیگری چون، تقویم، دفتر یادداشت، دفترچه تلفن، ماشین حساب، تماس تلفنی، SMS ،MMS، مرورگر وب، ساعت جهانی، پخش کننده صوتی و تصویری، عکاسی، فیلمبرداری، Email و غیره در Palm OS ایجاد شده است. که در سال 1996 توسط  Palm OS توسعه  یافت. این سیستم با صفحه لمسی برای کاربرد راحت تر طراحی شده است که به سایر دستگاه ها، از طریق ابزارهایی مانند مودم های کابلی، Wi-Fi و بلوتوث متصل می شود این سیستم عامل که دارای نگارشی 32بیتی و با نام تجاری Palm 5.Qکه با پردازنده ای قوی تولید شده است ،قابلیت پشتیبانی از دستگاههای تلفن همراه امروزه را نیز دارد . سیستم عامل پالم امکان تبادل اطلاعات با رایانه های شخصی و تهیه یک نسخه پشتیبان از اطلاعات را به وجود می آورد.

TIZEN

دستگاه سامسونگ Z2 از این سیستم عامل بهره برده و تایزن توسط دو شرکت اینتل و سامسونگ  در سال 2012مورد استفاده قرار گرفته است این سیستم عامل از Open Source بر پایه سیستم عامل لینوکس استفاده می کند  و برای گجت های پوشیدنی این شرکت عرضه و در  ساعت هوشمند Samsung Gear2 استفاده کرده است.

JAVA

از دستگاههای  دارای این سیستم عامل می توان به نوکیا N225 و نوکیا N130 نام برد که  این سیستم عامل از پلتفرم استفاده می کنند. که در  واقع نوعی پلتفرم محسوب می شود که دارای خصوصیاتی به سان،در هنگامروشن شدن سریعتر عمل می کنند و کمترین هنگی را دارند و از نصب بد افزارها جلوگیری و از رسیدن آسیب جلوگیری می کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا