nfc؛ فناوری پرکاربرد گوشی های هوشمند
بدون تردید واژه nfc یا ان اف سی به گوش شما خورده و میدانید که یکی از قابلیتهای اتصال گوشیهای هوشمند محسوب میشود؛ اما ماهیت nfc چیست و چه کاربردی دارد؟ نحوه عملکرد NFC چگونه است؟ و چه عملکردهایی را در اختیار کاربران قرار میدهد؟ در این مقاله از مبیت سعی کردهایم تا NFC و قابلیت های آن را بهطور کامل برای شما بیان کرده و توضیح دهیم.
تعریف کلی
واژه NFC مخفف عبارت Near Field Communication است که در زبان فارسی به آن «ارتباط حوزه نزدیک» یا همان «ان اف سی» گفته میشود. nfc در واقع یک استاندارد ارتباطی برای گجتهای (قابل حمل) محسوب میشود که با ایجاد ارتباطات رادیویی بین دو دستگاه مجهز به این قابلیت،آنها را قادر به رد و بدل داده میکند. به منظور ایجاد تعامل مابین دو دستگاه از طریق این قابلیت باید حتماً فاصله آن دو دستگاه حداکثر چند سانتیمتر باشد؛ بنابراین NFC یک قابلیت ارتباطی است که دستگاههای موبایلی را در شرایطی که نزدیک به یکدیگر باشند، قادر به رد و بدل اطلاعات میکند و البته این اتصال مصرف انرژی بسیار پایینی دارد. گوشی های موبایل و گجت های قابل حمل نیز به منظور پشتیبانی از این قابلیت باید حتماً به تراشه NFC مجهز باشند، بنابراین هر دستگاهی که از اتصال NFC پشتیبانی میکند به تراشه اختصاصی مجهز است.
NFC چگونه کار میکند؟
NFC مبتنی بر تکنولوژی شناسایی فرکانس رادیویی تکامل یافتهای است که بر روی یک چیپ یا تراشه اختصاصی اعمال شده و به این صورت دستگاه را قادر به ارتباط بیسیم میکند. این نوع اتصال یک فرکانس رادیویی ایجاد میکند و از طریق آن ارتباط مابین دو دستگاه را برقرار میسازد؛ هنگامی که قابلیت ارتباط برای دو دستگاه فعال باشد، میتوانند حجم کمی از اطلاعات را بدون نیاز به وارد کردن کد تایید، مابین یکدیگر منتقل نمایند و خوشبختانه برای انجام اینکار شرایط سختی لازم نیست و تنها شرط لازم این است که دو دستگاه به یکدیگر نزدیک باشند.
کاربرد nfc در گجتهای هوشمند
شاید تصور کنید که nfc چندان کارایی جالبی در گجت های هوشمند ندارد، اما باید بدانید که این طرز تفکر صحیح نیست زیرا این ارتباط میتواند کاربردهای بسیار زیادی را برایتان به ارمغان بیاورد که برخی از جالبترین آنها به شرح زیر هستند:
قابلیتهای پرداخت الکترونیکی
این روزها یکی از قابلیتهایی که در حال فراگیر شدن است مربوط به قابلیتهای پرداخت الکترونیکی بیسیم میشود که از طریق گجتهای هوشمند صورت میپذیرد؛ به عنوان مثال قابلیت اپل پی (Apple Pay)، سامسونگ پی (Samsung Pay) و اندروید پی (Android Pay) چند نمونه از اصلیترین این نوع قابلیتها به شمار میروند و شما با استفاده از آنها میتوانید خریدهای خود را تکمیل نمایید. البته نکتهی مهم این است که تمام این قابلیتها مبتنی بر اتصال nfc هستند و اگر گجت هوشمند شما از این قابلیت پشتیبانی نکند، قادر به استفاده از سرویسهای پرداخت الکترونیکی نام برده شده هم نخواهید بود.
منظور پرینت آنی عکسها باNFC
پرینترهای خاصی وجود دارند که از اتصال nfc پشتیبانی میکنند. اگر گوشی هوشمند شما از NFC پشتیبانی کند و یک پرینتر وایرلس مجهز به چیپ nfc داشته باشید، میتوانید به صورت بیسیم به صورت آنی و ظرف چند ثانیه از عکسهای دیجیتالی خود نسخه چاپی دریافت کنید. شما میتوانید این کار را به راحتی و بدون هیچ سختی انجام دهید، برای تهیه پرینت فوری از عکسها، کافیست که از اپلیکیشنهایی همچون موبایل پرینت (Mobile Print) استفاده کنید.
انتقال تصویر از موبایل به تلویزیون با استفاده از NFC
یکی دیگر از قابلیتهایی که به دلیل وجود اتصال NFC میتوانید از آن استفاده کنید مربوط به انتقال تصویر از تلفن همراه به تلویزیون میشود؛ البته برای انجام این کار باید حتما تلویزیون شما هم از این قابلیت پشتیبانی کند. در اغلب تلویزیونهای مدرن امروزی نیز در بخش پشتی بدنه دستگاه برچسب NFC زده شده است که با نزدیک کردن گوشی به آن قادر به انتقال تصویر از موبایل به نمایشگر تلویزیون میشوید البته در برخی از مدلهای گوشی هم لازم است تا اپلیکیشن خاصی را دانلود کرده و از آن استفاده کنید.
شارژ باتری گجت هوشمند
یکی دیگر از قابلیتهایی که به موجب وجود چیپ NFC در برخی از گجتها قابل استفاده است مربوط به امکان شارژ باتری گجت از طریق ان اف سی است که بدون نیاز به وجود هیچ کابلی مابین گوشی و پد شارژر، باتری دستگاه یا گجت شما به راحتی شارژ میشود.
انتقال صدا به اسپیکر
اسپیکرهای خاصی وجود دارند که از این ارتباط پشتیبانی میکنند و برای انتقال صدا توسط اسپیکر کافیست که گوشی هوشمند خود را به بخشی از آن که برای انتقال داده از طریق NFC مشخص شده است نزدیک کنید سپس با گوشی خود یک موزیک پخش کنید و مشاهده خواهید کرد که صدای خروجی از اسپیکر پخش میشود.
استفاده در کارتهایی همچون کارت غذای دانشگاهها، بلیط مترو و غیره
حتما تجربه معطل شدن در صف سلف سرویس دانشگاه را داشتهاید! سیستمهای هوشمندی که در دانشگاههای به منظور ارائه غذا به دانشجویان از آنها استفاده میشود، مبتنی بر اتصال nfc هستند و هنگامی که شما کارت غذای خود را در کنار ریسیور قرار میدهید و ژتون خود را دریافت میکنید، از طریق چیپ فوق یک ارتباط رادیویی مابین کارت و دستگاه برقرار شده و اطلاعاتی رد و بدل میشود اما این قابلیت تنها مختص رستورانها و سلف نیست بلکه از این سیستم در مکانهای دیگری همچون تایید بلیط مترو و غیره هم استفاده میشود.
منظور قفل گشایی درب مکانهای مختلف یا اتومبیل
برخی از اتومبیلها نظیر اتومبیلهای شرکت BMW سوئیچ اختصاصی با این قابلیت دارند که با نزدیک شدن به چیپ nfc اتومبیل منجر به باز شدن درب خودرو میشوند. همچنین در قفلهای خاصی هم از این قابلیت ارتباط گوشیهای همراه استفاده میشود که به موجب آن فقط کارکنان یک شرکت یا کارخانه قادر به عبور و مرور در محلهایی میشوند که مجوز تایید عبور دارند.
منبع digitaltrends , nextpit