علم و تکنولوژیموبایل

انواع پردازنده های گوشی موبایل و تفاوت های آن ها

پردازنده های گوشی موبایل از طریق تراشه ای به نام SOC (System On Chip) عمل پردازش اطلاعات را انجام می دهند. تمامی پردازش های موبایل توسط این تراشه انجام می گردد. به همین دلیل این نام را به آن اختصاص داده اند. این تراشه به گونه ای طراحی شده است که با تمامی قسمت های گوشی از جمله هسته های پردازشی، GPU ، RAM، مودم و غیره در ارتباط مستقیم است. علاوه بر این ها عملکرد سایر قسمت های گوشی موبایل مانند میزان مگاپیکسل دوربین موبایل و کیفیت فیلمبرداری و نیز توانایی پردازش اطلاعات به ویژگی های این تراشه بستگی دارد. در این مقاله از مبیت تلاش می کنیم که انواع پردازنده های گوشی موبایل و تفاوت آنها را بررسی کنیم. اگر قصد شناخت تفاوت های میان معروف ترین پردازنده های لپ تاپ را دارید از مقاله تفاوت میان پردازنده های Corei7، Corei5 و Corei3 استفاده کنید.

امروزه شرکت های متعددی هستند که اقدام به عرضه گوشی های هوشمند می کنند. در این میان نام شرکت های بزرگی مانند اپل، سامسونگ، ایسوس، شیائومی، HTC، هواوی و غیره به چشم می خورد. همه این شرکت ها از پردازنده های موبایل یکسان در گوشی های خود استفاده نمی کنند. همین تفاوت در پردازنده های موبایل سبب تفاوت در ویژگی ها و بالطبع قیمت این گوشی ها می شود. معروف ترین پردازنده های موبایل مورد استفاده در گوشی های ساخته شده توسط شرکت های بزرگ شامل پردازنده های Qualcomm Snapdragon ،Mediatek ،Exynos و  Kirin است که در ادامه این مقاله شما را با ویژگی های هریک از آن ها آشنا خواهیم کرد. اگر هیچ اطلاعی درباره نحوه عملکرد پردازنده و وظایف آن ندارید می توانید از طریق مقاله CPU چیست و چه کاریردی دارد اطلاعات اولیه را کسب کنید.

پردازنده  Qualcomm Snapdragon

یکی از انواع پردازنده های موبایل پردازنده Qualcomm Snapdragon است که در یک شرکت آمریکایی ساخته می شود و از محبوب ترین و گران ترین نوع پردازنده های موجود در بازار گوشی موبایل است. در بازار رسمی این پردازنده با نام Snapdragon شناخته می شود. این پردازنده در سه سری 400، 600 و 800 تولید می شود که هریک دارای ویژگی های متفاوتی از نظر ساخت و کارکرد بوده و همگی کیفیت بالایی دارند. سری 400 پردازنده Qualcomm Snapdragon برای گوشی های موبایل پایین رده استفاده شده و قابلیت های محدودی دارد. سری 600 این پردازنده برای گوشی های موبایل میان رده مناسب است که دارای کارایی متوسطی است. اگر قصد خرید یک گوشی میان رده را دارید مقاله انتخاب بهترین گوشی میان رده در مبیت را از دست ندهید. سری 800 نیز برای گوشی های موبایل بالا رده و اصطلاحا پرچمدار استفاده می شود که بالاترین کارایی را دارند. تیم مبیت مقاله انتخاب بهترین گوشی های بالارده را برای راحتی شما در خرید این گوشی ها تهیه کرده است. منتقدان و کاربران گوشی های موبایل معتقدند این پردازنده جز بهترین پردازنده های موبایل موجود در بازار است.

از ویژگی های پردازنده Qualcomm Snapdragon می توان به عملکرد بسیار عالی آن در تست های مختلف اشاره کرد. پایین بودن مصرف انرژی و تولید گرمای کم نیز از بارزترین ویژگی های این پردازنده موبایل است. در این پردازنده هر کاری توسط قسمتی جداگانه انجام می شود به عنوان مثال ثبت تصاویر یا ضبط فیلم با دوربین موبایل، توسط قسمتی خاص از تراشه انجام می گردد. این امر باعث بهبود عملکرد پردازنده شده و یکی از اصلی ترین دلایل کاهش تولید حرارت در گوشی موبایل است. این ویژگی نکته ای است که عدم رعایت آن در پردازنده های Meditek باعث گرم شدن موبایل پس از استفاده از بخش های مختلف نظیر دوربین می شود.

از دیگر قابلیت های این پردازنده می توان به شارژ سریع (Quick Charge) آن اشاره کرد. این ویژگی از اولین سری های پردازنده Qualcomm Snapdragon وجود داشته و در نسخه های جدیدتر بهبود پیدا کرده است. شرکت سازنده این پردازنده ادعا کرده که جدیدترین نسخه آن می تواند در مدت زمان 15 دقیقه شارژ باتری گوشی موبایل را از 0 تا 50 درصد افزایش دهد. همچنین تنها با 5 دقیقه شارژ می توانید از گوشی موبایل خود به مدت 5 ساعت استفاده کنید.

پردازنده Mediatek

یکی دیگر از انواع پردازنده های موبایل پردازنده Meditek است. این پردازنده توسط یک شرکت تایوانی تولید می شود و قیمت پایینی دارد . بررسی پردازنده Mediatek در تست های مختلف بررسی عملیات پردازش و بنچمارک نشان می دهد که عملکرد آن نسبت به پردازنده های رقیب ضعیف تر است. از سوی دیگر در مواردی که عملکرد پردازنده به خوبی انجام شده نیز سرعت عمل مطلوبی نداشته و به همین دلیل طرفداران زیادی ندارد. ساختار داخلی این پردازنده باعث بالا رفتن مصرف انرژی شده و ظرفیت زیادی از باتری را مصرف می کند. از طرفی تولید گرما در موبایل های دارای این پردازنده با افزایش استفاده از گوشی افزایش می یابد که این امر باعث سرعت بخشیدن به مصرف باتری گوشی موبایل می شود.

پردازنده Exynos

از انواع دیگر پردازنده های موبایل پردازنده Exynos در شرکت سامسونگ است که در کشور کره ساخته می شود. این پردازنده دارای کیفیت و عملکرد بالایی است و از همین جهت می توان آن را رقیب اصلی برای پردازنده  Snapdragon دانست. همین امر باعث شده است که شرکت سامسونگ برای تولید بهترین گوشی موبایل های خود یعنی گوشی های پرچمدار از پردازنده اختصاصی خود یعنی Exynos استفاده کند. شرکت سامسونگ آخرین نسخه از این پردازنده را به نام Mangoose روانه بازار کرده است. به علاوه این شرکت برای ارتقای گرافیک گوشی های موبایل خود، از پردازنده گرافیکی Mali نیز در کنار پردازنده Exynos بهره برده است. برای آشنایی با کاربردهای پردازنده های گرافیکی مقاله پردازنده گرافیکی در موبایل چه کاربردی دارد را از دست ندهید.

پردازنده kirin

پردازنده kirin که در شرکت هوآوی در کشور چین ساخته می شود از دیگر انواع پردازنده های موبایل است و در اکثر گوشی های موبایل ساخت همین شرکت به کار می رود. این پردازنده از گذشته جزء پردازنده های مبتدی و ساده در بازار بوده است و در مقایسه با سایر شرکت ها سطح پایینی داشته است اما در حال حاضر با عرضه دو مدل Kirin950  و Kirin960 که در گوشی موبایل های Mate8 و Mate9 استفاده شده اند به عرصه پردازنده های با کیفیت بالا قدم نهاده و با سایر شرکت های تولید کننده پردازنده رقابت می کند.

این شرکت برای بهبود عملکرد پردازنده در این دو مدل گوشی موبایل از هسته های قدرتمند ARM Cortex-A72 استفاده کرده که باعث شده است میزان مصرف باتری موبایل را افزایش دهد. شرکت هوآوی به منظور جلوگیری از این موضوع ، تکنولوژی Big Little را در گوشی موبایل های خود عرضه کرد تا با این تکنولوژی فقط قسمتی از پردازنده فعالیت کند و میزان مصرف باتری کاهش یافته و در نهایت مدت زمان حفظ شارژ در این موبایل ها بیشتر شود.

سخن نهایی

در این مقاله انواع پردازنده های گوشی موبایل و تفاوت های آنها را بررسی کردیم. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی هر روزه مدل های جدیدتری از پردازنده ها روانه بازار می شود و نمی توان به راحتی پردازنده ای را نسبت به سایر پردازنده ها بهتر دانست. امروزه برای تعیین میزان عملکرد و قدرت پردازنده ها از تست هایی مانند AnTuTu  و Geek bench استفاده می شود که ارقام بدست آمده از این تست ها بیانگر میزان توانمندی و قدرت پردازنده هستند و کاربران می توانند با استفاده از این اطلاعات، گوشی موبایل خود را خریداری کنند. یکی دیگر از روش های بررسی و مقایسه عملکرد پردازنده ها میزان حرارت و گرمایی است که توسط آن تولید و در نهایت باعث افزایش مصرف باتری می شود. همچنین تعداد هسته ها و میزان قدرت پردازش هر هسته یکی دیگر از مواردی است که می تواند شما را برای انتخاب گوشی موبایل بهتر کمک کند. کاربران می توانند با درنظر گرفتن توضیحات داده شده و نیازهای شخصی خود برای خرید موبایل جدید اقدام کنند.

 

زهرا خداکرمی

یک دیجیتال مارکتر فارغ التحصیل نرم افزار که عاشق هوش مصنوعی و حل مسئله و چالش های جدیده!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا