امنیت سیستمعامل مک و بررسی ابهامات آن
یکی از ویژگیهایی که محصولات شرکت اپل را در بین کاربران جذاب کرده است، منحصربهفرد بودن ویژگیهای این محصولات است. شرکت اپل توانسته با بهکارگیری امکاناتی که تنها منحصر به همین برند است، بهنوعی کاربران خود را در یک دسته جداگانه نسبت به کاربران سایر برندهای سازنده وسایل هوشمند نگه دارد. بهاینترتیب اگر کسی بخواهد که با این گروه خاص بهصورت مستقیم ارتباط برقرار کند، ناچار به عضویت در این گروه است. ازاینرو شبکه کاربران اپل روزبهروز گستردهتر میشود. اگر میخواهید فرایند رشد اپل را از زمانی که دانه آن در خاک کاشته شد تا امروز که به درخت تنومندی بدل شده است، دنبال کنید، مقاله “تاریخچه اپل” در مبیت را مطالعه نمایید.
بههرحال همین ویژگیهای خاص و متضاد در محصولات مختلف شرکت اپل ازجمله لپتاپهای این شرکت خود منشا تعداد زیادی از علامتهای سوال در بین کاربران این برند است. سیستمعامل مک، سیستمعاملی است که برای اولین بار در دل لپتاپهای شرکت اپل دریچهای را به یک دنیای تازه بر روی مخاطبان اپل گشود. اما همانند آلیس در سرزمین عجایب، کاربران لپتاپهای اپل نیز در برخوردهای اولیه ناچار به کشف این سرزمین عجایب با سرک کشیدن به قسمتهای مختلف آن شدند.
اما مهمترین مسئلهای که ذهن هر فردی را در برخورد با این سرزمین عجایب درگیر میکند، مسئله امنیت در هنگام گردش در این سرزمین است. همانطور که آلیس هنگام گردش در سرزمین عجایب همواره نگران تامین امنیت خود بود، کاربران سیستمعامل مک نیز از ابتدا تاکنون یک پرسش جدی در ذهن خود داشتهاند. آیا برای گذران زندگی در سیستمعامل مک و در امان ماندن از ویروسهای این دنیای ناشناخته نیاز به یک نرمافزار امنیتی دارند یا نه؟ در این مقاله از مبیت میخواهیم همراه شما به کشف سرزمین عجایب سیستمعامل مک و بررسی ضعفهای امنیتی آن بپردازیم.
چرا باید سیستمعامل مک خود را به نرمافزارهای امنیتی و آنتیویروس مجهز کنید؟
به زبان ساده میتوان گفت که یک کامپیوتر هم مانند بدن انسان است. همانطور که ویروسهای مختلف میتوانند به داخل بدن نفوذ کرده و سیستم ایمنی بدن را با مشکل مواجه کنند، در کامپیوتر هم نفوذ ویروسها میتواند دردسرآفرین باشد. همانطور که ویروسها میتوانند قویترین انسانها را در بستر بیماری انداخته و از پا بیندازند، ویروسهای کامپیوتری هم میتوانند قویترین کامپیوترها را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین هرچند سیستمعامل مک از سال 2006 تاکنون توانسته به خوبی در فضای اینترنت از خود محافظت کرده و اسیر بدافزارها نشود، اما این موضوع دلیلی برای رویینتن بودن این سیستمعامل نیست.
همانطور که هیچ پزشکی نمیتواند تضمین کند که افرادی که تا سن خاصی دچار آبلهمرغان نشدهاند، در ادامه زندگی خود هم از این بیماری مصون خواهند بود، هیچ دانشمند حوزه کامپیوتری هم نمیتواند ادعا کند که سیستمعامل مک پاشنه آشیل ندارد. بنابراین پیش از اینکه با سیستمعامل مک به فضاهای اینترنتی سر بزنید، پند پیر دانا را شنیده و کامپیوتر خود را به یک آنتیویروس مجهز کنید.
اگر کمی علاقهمند به حوزه کامپیوتر باشید، با مطالعه کوتاهی در این حوزه احتمالا خواهید فهمید که اصلیترین مشکل امنیتی که میتواند یک سیستم را تهدید کند، تهدیدهای سختافزاری یا تروجان است. این تهدیدها بیشتر به دلیل اشتباهات کاربر گریبان گیر سیستم هدف میشوند. اما بدافزارها یا مشکلات نرمافزاری گرگی در لباس گوسفند هستند که میتوانند بهراحتی سیستم شما را آلوده کنند. بنابراین باوجوداینکه سیستمعامل مک تاکنون با هیچ حمله سایبری روبهرو نشده، باز هم نیاز به تقویت سیستم ایمنی و واکسیناسیون در آن احساس میشود.
شاید یکی از اصلیترین علتهایی که سیستمعامل مک را از حملات سایبری در امان نگه داشته، محدود بودن تعداد کاربران آن باشد. اما توسعه جامعه کاربران این سیستمعامل و قویتر شدن رقبایی مانند ویندوز از نظر ایمنی سبب شده که سیستمعامل مک آسیبپذیرتر شود. این باور عمومی که کاربران سیستمعامل مک نسبت به کاربران ویندوز در سطح بالاتری قرار میگیرند و از نظر توانایی مالی بر دیگران برتری دارند، سبب شده که این اقلیت ثروتمند به هدف جالبی برای بدافزارها و طراحان حملات سایبری قرار بگیرند.
علیرغم جامعه انسانی که مسنترها بیشتر در معرض بیماریهای نوظهور قرار میگیرند، در دنیای کامپیوترهای این کاربران تازهوارد هستند که هدف اصلی بدافزارها قرار میگیرند. این کاربران به شوق یک کشف تازه بدون فکر و با اشتیاق بر روی انواع لینکهای ناشناخته و تبلیغات کلیک کرده و بهاینترتیب راه بدافزارها را برای دسترسی به سیستم خود هموار میکنند. بنابراین حتی سطح بالای امنیتی سیستمعامل مک نیز نمیتواند این رفتارهای سادهلوحانه را مدیریت کرده و ممکن است به طعمهای برای حملات سایبری تبدیل شود. در اینجا است که یک آنتیویروس قدرتمند میتواند همانند یک ابرقهرمان به صحنه آمده و سیستم شما را از چنگ نقش منفیهای دنیای سایبری نجات دهد.
چرا سیستمعامل مک خود را بینیاز از نرمافزارهای امنیتی و آنتیویروس میداند؟
سیستمعامل مک از زمانی که اولین نسخههای خود را در اختیار کاربران قرار داد تا امروز با هیچ حمله سایبری مواجه نشده است. بنابراین اگر شما هم یکی از کسانی هستید که مدت زیادی است که به یکی از شهروندان سیستمعامل مک تبدیل شدهاید، طبیعی است که با خواندن قسمتهای قبلی، این موضوع در پسزمینه ذهنتان بوده باشد. کاربران این سیستمعامل تاکنون با شبکههای مختلف در اینترنت سروکار داشتهاند و حتی یک مورد گزارش نفوذ بدافزار نیز گزارش نشده است. بنابراین بعید نیست که سازندگان سیستمعامل مک خود را مصون از هرگونه آسیب و بینیاز از هر آنتیویروسی بدانند.
میتوان گفت دنیای منزوی که سیستمعامل مک برای خود ساخته است یکی از دلایل عمده امن بودن این سیستمعامل است. همانطور که میدانید لپتاپهای دارای سیستمعامل مک تنها میتوانند با سایر ابزارهای الکترونیکی همین شرکت به طور مستقیم ارتباط بگیرند و برای ارتباط با سایر وسایل نیاز به انجام مراحل مختلف دارند. بهعنوانمثال سیستمعامل مک اجازه نصب به پلاگینهای جاوا و ادوبی فلش را نمیدهد. بنابراین یکی از دریچههای اصلی نفوذ سایبری را بر روی مجرمان این فضا بسته است و توانسته خود را تا حد زیادی در این فضا ایمن نگه دارد.
اما این موضوع تنها علت رویینتن به نظر رسیدن سیستمعامل مک نیست. یکی از مهمترین دلایل امنیت بالای این سیستمعامل، قانون عرضه و تقاضا نامیده میشود. لپتاپهای اپل با سیستمعامل مک به دلیل قیمت نسبتا زیاد توانستهاند بخش محدودی از بازار وسایل الکترونیکی را به خود اختصاص دهند. به همین دلیل مجرمان سایبری ترجیح میدهند که به جای به دست آوردن سودهای زیاد از این جامعه به نظر ثروتمند، به سودهای کوچک اما پرتعداد جوامع پرجمعیتتر بسنده کنند. بنابراین طبیعی است که ویندوز بهعنوان پرجمعیتترین سیستمعامل هدف آسانتری برای کلاهبرداران باشد. چراکه بیشتر مجرمان سایبری نوجوانان یا جوانانی با مهارتهای کامپیوتری هستند که چیز زیادی از ساخت یک نرمافزار نمیدانند. بنابراین دستیابی به ثروتهای یک جامعه بزرگتر برای این افراد بسیار راحتتر از نفوذ به دژ بسیار مستحکم سیستمعامل مک است که افراد کمتری را در خود جای داده است.
هرچند ساخت دژ مستحکم سیستمعامل مک بر پایه یونیکس سبب شده که این سیستمعامل بتواند از عوامل طبیعی برای حفاظت از حریم خود استفاده کند. همانند صخرهها و سنگهای سختی که یک دژ را در طول تاریخ از حمله دشمنان در امان نگه میداشتند، سیستمعامل مک نیز برای در امان نگهداشتن خود از آسیبهای مختلف از شیوه حفاظتی جعبه شنی یا sandbox پیروی میکند.
اساس این شیوه برای جلوگیری از ورود ویروسهای ناآشنا به داخل دنیای سیستمعامل مک استفاده از دربهای آتشین است. این آتش همانند آتشی که بر ابراهیم گلستان شد، خطری برای ورودیهای مجاز نخواهد داشت. در این صورت حتی اگر بدافزاری بتواند با سپرهای حفاظتی یا تغییر قیافه از دروازههای اصلی عبور کند، هیچگاه نخواهد توانست خود را به قلب سیستم نزدیک نماید. این ویژگی سبب میشود که نرمافزارها یک محیط مجازی کاملا امن برای اجرا در اختیار داشته باشند. بنابراین حتی در صورت وجود کدهای مخرب هم هسته سیستم از هرگونه ایرادی در امان خواهد ماند.
سازندگان و طراحان سیستمعامل مک در نسخههای اخیر این سیستمعامل، دیواره دفاعی خود را محکمتر کردهاند. عملکرد محافظ دروازه یا Gate Keeper بهروزترین شگرد دفاعی سیستمعامل مک است که در تمامی نسخههایی که پس از OS X 10.8 Mountain Lion معرفی شدهاند، وجود دارد. به کمک این شیوه دفاعی لپتاپهای مجهز به سیستمعامل مک از نصب تمامی نرمافزارهایی که ممکن است برای سیستم خطرناک باشند، جلوگیری میکند. بنابراین کاربران این سیستمعامل تنها مجاز به نصب نرمافزارهایی هستند که در اپ استور مک معرفی شدهاند.
ازاینرو میتوان گفت که سیستمعامل مک تقریبا یک سیستمعامل هک نشدنی است. بنابراین ادعای سازندگان این سیستمعامل مبنی بر بینیاز بودن آن به یک برنامه امنیتی اضافه یا آنتیویروس چندان هم بیراه نیست. مجرمان سایبری هم ترجیح میدهند که زمان خود را صرف تلاشهای بینتیجه برای نفوذ به این حریم امنیتی نکرده و به سراغ سیستمعاملهای سهلالوصولتر بروند.
نرمافزار امنیتی برای سیستمعامل مک آری یا نه؟
با تمام این اوصاف سوال اصلی اینجا است که بالاخره کاربران سیستمعامل مک به نرمافزارهای امنیتی نیاز دارند یا نه؟ پاسخ این سوال بستگی به نحوه استفاده شما از سیستمعامل مک دارد. اگر برای مصارف خانگی از این سیستمعامل استفاده میکنید و کارهای غیرتجاری خود را با آن انجام میدهید، سیستم امنیتی طبیعی سیستمعامل مک برای شما کافی خواهد بود. هرچند که بههرحال هکرهایی پیدا میشوند که بتوانند این دیواره امنیتی را شکسته و به آن نفوذ کنند. بنابراین امنیت شما در این فضا صد در صد تضمینشده نیست.
اما مشکل اصلی زمانی به وجود میآید که رایانه خود را به اینترنت وصل کنید. اگر بدون وجود یک نرمافزار امنیتی مناسب وارد فضای اینترنت شوید، مانند این است که بدون پوشیدن لباس مناسب خود را در معرض سرمای زمستان قرار دادهاید. تبلیغات مزاحم و سایتهای ناشناسی که در این فضا به طور خودکار برای شما به نمایش در میآیند، میتوانند تهدیدهایی جدی برای سیستم شما به وجود آورند. اما اگر فرد محتاطی هستید و تمامی جوانب احتیاط را برای حضور در این فضا رعایت میکنید، میتوانید حافظه سیستم خود را برای نصب برنامههای ضروریتر نگه دارید.
کاربران سیستمعامل مک تنها به کاربرانی که در خانه یا دانشگاه از این سیستمعامل استفاده میکنند، محدود نمیشود. بسیاری از افراد در محل کار خود و بهصورت شبکهای از رایانههای دارای سیستمعامل مک استفاده میکنند. این کاربران به دلیل اینکه اجازه دسترسی گسترده را به سیستمهای خود دادهاند، لازم است که از نرمافزارهای امنیتی استفاده کنند. بهعلاوه اگر در سیستم خود دادههای حساسی دارید که نمیخواهید چشم نامحرم به انها بیفتد، سیستم خود را به یک نرمافزار امنیتی مجهز کنید. اگر به گوشیهای ساخت اپل هم علاقه دارید میتوانید مقاله مقایسه گوشی آیفون 8 و آیفون se2020 را نیز بخوانید.
سخن نهایی
سیستمعامل مک هرچند که مدت زیادی است که کاربران مختلفی را به خود جذب کرده است، اما ابهامات فراوانی دارد. امنیت این سیستمعامل یکی از مهمترین بخشهایی است که از ابتدای ورود این سیستمعامل به بازار همواره موردبحث بوده است. در این مقاله از مبیت تلاش کردهایم تا با بررسی مهمترین ابهاماتی که در رابطه با امنیت سیستمعامل مک وجود دارد، تکلیف شما را برای نصب نرمافزارهای امنیتی روشن کنیم. درنهایت باید بگوییم که برای پیدا کردن بهترین نرمافزارهای امنیتی یا آنتیویروس لزوما نیازی به پرداخت هزینههای گزاف ندارید. آنتیویروسهای رایگان نیز میتوانند امنیت سیستم شما را بهاندازه نرمافزارهای هزینهبر فراهم کنند. اگر صاحب یک گوشی آیفون با سیستمهامل iOS 14 هستید، مقاله ترفندهای iOS 14 زوایای پنهان آن را به شما نشان خواهد داد.