نحوه مدیریت دسترسی برنامه های مختلف به اطلاعات کاربران
در هنگام استفاده از گوشیهای هوشمند، روزانه وقت زیادی از کاربران صرف برنامههایی می شود که توسط خود آنها نصب شده اند. خواندن اخبار، تماشای فیلم، صحبت کردن با دوستان و … همگی توسط برنامههایی صورت میگیرند که کاربر روی گوشی هوشمند خود نصب میکند. بهتر است بدانید که برای استفاده از برنامههای مختلف، از شما اجازه دسترسی به دادههای مختلف خواسته میشود و بهتر است که کاربر در خصوص این دسترسیها اطلاعات جامعی داشته باشد تا از برخی سوء استفادهها جلوگیری کند.
برنامههایی که توسط کاربر روی گوشی نصب میشوند به منظور انجام خدمات بهتر اجازه دسترسی به برخی از اطلاعات کاربر را نیاز دارند؛ به عنوان مثال یک شبکه اجتماعی مانند اینستاگرام به منظور نمایش بهتر پستهای مرتبط نیاز دارد تا به لوکیشن کاربر دسترسی داشته باشد، اما برخی از برنامهها و یا برخی از دسترسیها ممکن است برای کاربر مشکلاتی را ایجاد کنند، به عنوان مثال با دسترسی به برخی از اطلاعات، برنامه های مختلف می توانند به شما تبلیغات مرتبطی را نمایش دهند که ممکن است برای کاربر آزاردهنده باشند.
در ادامه این مطلب از مبیت قصد داریم تا در خصوص سازوکار برنامههای مختلف و راهنمای مدیریت دسترسی برنامهها به شما کمک کنیم تا از بروز هرگونه سوء استفاده از طریق اپهای مختلف به راحتی جلوگیری کنید.
پیش از هر چیز لازم است که بدانید، در ازای هر دسترسی که شما به برنامههای مختلف می دهید، یک سری قابلیتها را از آن دریافت میکنید بنابراین با محدود کردن هر دسترسی این امکان وجود دارد که نتوانید به بخشی از آپشنهای برنامه مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید.
تمامی برنامههای خود را از اپ استورهای مجاز دانلود کنید. گوگل پلی و اپل استور که برای دو سیستم عامل اندروید و iOS ارائه شدهاند بهترین و امنترین فضاهایی هستند که برنامههای مختلف را در اختیار شما قرار میدهند و تا حدودی میتوان گفت قابل اعتماد اند.
چرا باید دسترسی برنامه های خود را مدیریت کنیم؟
به صورت پیش فرض همه ما میدانیم که با نصب هر برنامه، به آن اپلیکیشن اجازه دسترسی به برخی از دادهها را میدهیم. برخی از این برنامهها علاوه بر اطلاعات عادی که به آنها دسترسی دارند، اجازه دستیابی به بخشی از اطلاعات سازمان یافته کاربر را نیز درخواست میکنند که پس از دسترسی آگاهی پیدا کردن از اینکه اطلاعات قرار گرفته در اختیار برنامه نامبرده چگونه استفاده میشوند کمی سخت خواهد بود. برخی از این برنامهها اطلاعات شما را به فضای ابر منتقل میکنند، برخی آنها را در اختیار آژانسهای تبلیغاتی قرار می دهند تا تبلیغات هدفمندتری را به شما نمایش دهند و برخی ممکن است اطلاعات را به روش های غیر ایمن منتقل سازند و دردسر ایجاد کنند.
اما شما می توانید با انجام دو راه ساده، ایمنی دستگاه خود را تا حد زیادی افزایش دهید.
- حدالامکان نصب برنامه های مخرب و ناایمن را کاهش دهید.
- دسترسی برنامههایی که در ایمن بودن آنها شک دارید را محدود سازید.
جلوگیری از نصب برنامه های مخرب
به سختی میتوان گفت که یک برنامه که توسط کاربر نصب شده است، کاملا ایمن می باشد. به همین منظور شما باید اقدامات مختلفی را حتی پس از نصب برنامهها انجام دهید.
مجاز بودن و یا مجاز نبودن (Allow and Deny)
با نصب هر برنامه توسط کاربر از او اجازه دسترسی به اطلاعات مختلف خواسته میشود، به عنوان مثال اجازه دسترسی به مخاطبین، تصاویر و غیره. این امکان برای کاربر وجود دارد تا در صورتی که به یک برنامه اعتماد ندارد دسترسیهای مختلف آن را ببندد همچنین در آخرین نسخه گوشیهای اندرویدی یک گزینه افزوده شده است که از کاربر سوال میکند برای دسترسی به برخی از داده ها برای همیشه اجازه داده شود و یا تنها یک مرتبه، که نقطه قوت بسیار خوبی به منظور حفظ دادهها محسوب می شود.
عدم اجازه دسترسی به اکانت گوگل
برخی از برنامهها پس از نصب از شما میخواهند تا در این برنامه به اکانت گوگل خود وارد شوید. اگر اپلیکیشنی دارید که اعتماد چندانی به آن ندارید، بهتر است این کار را انجام ندهید و یا اگر پیشتر این کار را انجام داده اید حال از حساب کاربری خود خارج شوید.
به منظور خروج از حساب کاربری خود، لازم است تا مراحل زیر را طی کنید.
مرحله اول: به قسمت Security اکانت گوگل خود مراجعه کنید.
مرحله دوم: در بخش Third-party apps with account access گزینه Manage third-party access را انتخاب کنید.
مرحله سوم: اپلیکیشن مورد نظر خود را انتخاب کنید.
مرحله چهارم: گزینه Remove Access را انتخاب کنید.
در سیستم عاملهای اندروید دسترسیها به دو بخش تقسیم میشوند؛ دسترسیهای عادی و دسترسیهای خطرناک. برنامههایی که توسط کاربر روی گوشیهای اندرویدی نصب میشوند به صورت پیش فرض اجازه دسترسی به دادههای عادی مانند تاریخچه جستجو و امثال آن را دارند. در خصوص اطلاعات خطرناک نیز باید گفت که این دادهها به خودی خود خطرناک نیستند اما پتانسیل خطرناک بودن را دارند به عنوان مثال اجازه دسترسی به دوربین، میکروفون و سایر بخش های گوشی جزو مواردی هستند که باید تک به تک توسط کاربر تایید شوند. به همین دلیل در سیستم عاملهای اندرویدی با نصب هر برنامه از کاربر در خصوص اجازه دسترسی سوال میشود.
شما حتی می توانید بدون نیاز به نصب برنامه از اطلاعاتی که توسط آن خواسته میشود، اطلاع پیدا کنید بدین ترتیب باید در گوگل پلی به قسمت About App مراجعه کنید و از دسترسی که نیاز دارد مطلع شوید.
نحوه کنترل دسترسی در گوشی های اندروید
مرحله یک: به بخش تنظیمات مراجعه کنید سپس به قسمت برنامه ها و اعلانات بروید.
مرحله دوم: برنامه ای که قصد دارید دسترسیهای آن را مشاهده کنید، انتخاب نمایید.
مرحله سوم: گزینه اجازه ها و یا Permissions را چک کنید.
مرحله چهارم: حال می توانید تمامی دسترسی های اپلیکیشن مورد نظر خود را مشاهده کنید و در صورت نیاز آن ها را تغییر دهید و یا هر دسترسی را که با آن احساس امنیت نمی کنید به راحتی حذف کنید.
نحوه کنترل دسترسی در گوشی های آیفون
پس از نصب هر برنامه از شما اجازه دسترسی به بخش های مختلف خواسته میشود. پس از رد و یا قبول هر یک از این درخواستهای دسترسی شما می توانید در بخش تنظیمات آن را تغییر دهید و تنها کافی است تا مراحل زیر را انجام دهید.
مرحله اول: به تنظیمات گوشی آیفون خود بروید و گزینه Privacy را انتخاب کنید.
مرحله دوم: هر بخش اطلاعاتی را که مد نظر دارید انتخاب کنید، لیستی برای شما به نمایش گذاشته می شود که شامل برنامههایی است که به آن قسمت از اطلاعات شما دسترسی دارند و شما می توانید در صورت لزوم دسترسی آن برنامه را ببندید یا باز کنید.