مقایسه آخرین نسل پردازنده های اسنپدراگون و دایمنسیتی
شرکت کوالکام و مدیاتک دو کمپانی پیشرو در عرصه تولید سیستمهای پردازشگر میباشند که اخیرا هر دو شرکت محصولات جدید خود را به ترتیب با نامهای Snapdragon 8 Gen 1 و Dimensity 9000 به بازار معرفی کردهاند. در حال حاضر، اکثر گوشیهای پرچمدار اندرویدی که در سال 2021 به بازار عرضه شدهاند، از پردازندههای اسنپدراگون سری 888 بهرهمند اند، اما آیا در سالهای آینده کدامیک از این دو رقیب سرسخت خواهند توانست سهم بیشتری از بازار را به تولیدات جدید خود اختصاص دهند؟ در این مقاله سعی داریم تا با بررسی مشخصات مختلف این دو SoC جدید و پیشرفته، در مورد عملکرد هر یک از این محصولات، اطلاعات مفیدی به شما ارائه دهیم.
CPU/GPU
از نظر CPU تفاوت چندانی در تولیدات مدیاتک و کوالکام به چشم نمیخورد و محصولات تولیدی از این جنبه شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند؛ هر دو شرکت از یک هسته CPU Cortex-X2 برای فعالیتهای سنگین، سه هسته Cortex-A710 برای فعالیتهای متوسط و چهار هسته Cortex-A510 برای فعالیتهای سبک استفاده نمودهاند. تنها تفاوتی که راجع به CPU این دو SoC میتوان در نظر گرفت، سرعت ساعت میباشد که دایمنسیتی با ساعتهای X2 و Cortex-A710 تا حدی بر اسنپدراگون برتری دارد.
چیپست مورد استفاده توسط شرکت مدیاتک نسبت به چیپستهای نسل قبل این شرکت و همچنین اسنپدراگون 888، با 8 مگابایت حافظه کش L3 و 6 مگابایت حافظه کش سطح سیستم (SLC) افزایش چشمگیری داشته است؛ در حالی که شرکت کوالکام از یک حافظه کش کوچکتر 6 مگابایتی L3 و 4 مگابایت SLC استفاده نموده است. هستههای کم مصرف Cortex A510 اسنپدراگون نیز حافظه کش L2 خود را بین دو هسته به اشتراک میگذارند، اما در دایمنسیتی هر یک از هستههای معادل، 256 کیلوبایت L2 مختص به خود را دارند. همچنان که سرعت ساعت بالاتر برود، این امکان وجود دارد که در برخی از شرایط دایمنسیتی عملکرد سریعتری نسبت به اسنپدراگون داشته باشد.
از نظر گرافیکی، باز هم کوالکام در این مدل از محصولات خود نیز از مزیتهای خاصی نسبت به مدیاتک برخوردار است. در ساخت اسنپدراگون دوباره از گرافیک Adreno استفاده شده با این تفاوت که 30 درصد رندر گرافیکی سریعتر و 25 درصد بازدهی بیشتری نسبت به اسنپدراگون 888 دارد.
از سوی دیگر مدیاتک، ادعا دارد که با استفاده از پردازنده گرافیکی Arm Mali-G710 MC10 در دایمنسیتی، عملکرد این محصولی چیزی در حدود 35 درصد نسبت به اسنپدراگون 888 افزایش یافته و همچنین عدد بزرگ 60 درصد به عنوان افزایش بازدهی آن اعلام شده است. قطعا با یک حساب سرانگشتی این طور به نظر میرسد که تا اینجای کار دایمنسیتی مزیتهای رقابتی بیشتری در مورد عملکرد پایدار، نسبت به رقیب خود دارد.
یکی دیگر از تغییراتی که در مورد پردازندههای گرافیکی این محصولات به چشم میخورد، افزایش نرخ تازهسازی است که شرکت کوالکام در این مورد نرخ رفرش 144 هرتز با وضوح QHD+ را برای اسنپدراگون اعلام کرده، در حالی که مدیاتک نرخ تازهسازی 180 هرتز با وضوح +FHD را به دایمنسیتی نسبت داده است.
در نهایت، دایمنسیتی دارای یک رم LPDDR5X میباشد، اما در پردازنده کوالکام از یک رم LPDDR5 استفاده شده است؛ این بدان معناست که پردازنده شرکت مدیاتک با حداکثر سرعت کلاک رم 3750 مگاهرتزی در مقایسه با حداکثر سرعت 3200 مگاهرتز کوالکام، بیشتر است که منجر به پهنای باند 60 و 51.2 گیگابیت بر ثانیه در هر یک از این دو محصول میشود. حال باید دید که سازندگان دستگاههای تجاری، کدامیک از این SoC را ترجیح میدهند.
مقایسه عملکرد دوربین پردازنده های اسنپدراگون و دایمنسیتی
یکی از مهمترین فاکتورها در چیپستهای رده بالا، عملکرد دوربین آن دستگاه است که هر دو شرکت در این زمینه آمارهای چشمگیری ارائه دادهاند.
کوالکام برای پردازنده سیگنال تصویر (ISP) محصول خود سرعت 3.2 گیگاپیکسل در ثانیه را اعلام کرده که این میزان در مقایسه با ISP 9 گیگاپیکسل در ثانیه دایمنسیتی بسیار کمتر است. اما سوال مهمتر اینجا است که آیا معیارهای هوش مصنوعی (مثلاً TOPS) یک محصول، واقعا در حال تبدیل شدن به معیارهای مهم برای بازاریابی میباشند؟
اسنپدراگون قادر است تا تصاویر 200 مگاپیکسلی را با دوربینهای دوگانه 64+36 مگاپیکسلی به ثبت برساند و از دوربینهای سهگانه 36 مگاپیکسلی (36MP+36MP+36MP) پشتیبانی کند؛ همچنین ادعا شده این SoC با تغییر در سطح کیفیت ویدیو، قادر است تا ویدیوهایی با کیفیت HDR 8K/30fps را ضبط کند که این اولین ارتقای عمده در ضبط ویدئو با کیفیت 8K است. جدا از این موضوع این محصول ویژگیهای قابل توجه دیگری مانند ضبط ویدئو 4K با سرعت 120 فریم بر ثانیه و سرعت آهسته 960 فریم در ثانیه نیز دارد.
از دیگر مزایای SoC تولیدی کوالکام میتوان به قابلیت پردازش تصویر 30 فریمی و بهبود حالت شب (night mode) آن اشاره کرد؛ همچنین تصحیح انحرافات رنگی دوربینهای فوق عریض، موتور بوکه مورد استفاده برای فیلمبرداری 4K و وضوح تصویر فوقالعاده را می توان از دیگر مزایای این محصول در نظر گرفت.
از سوی دیگر، دایمنسیتی مدیاتک نیز از یک دوربین 320 مگاپیکسلی و دوربین سه گانه 32 مگاپیکسلی پشتیبانی میکند؛ همچنین این محصول قادر است تا ویدئوهایی با کیفیت 8K با سرعت 24 فریم بر ثانیه ضبط کند اما در این وضوح فاقد HDR میباشد.
مدیاتک اطلاعات بیشتری در مورد ویژگیهای دوربین چیپست جدید خود فاش نکرده، اما محصول نسل قبلی این شرکت، ویژگیهایی مانند AI Panorama Night Shot، فیلم بوکه چند نفره، کاهش نویز ویدیو و نوردهی/فوکوس خودکار مبتنی بر هوش مصنوعی را نیز پشتیبانی میکند، بنابراین حدس زده میشود که بیشتر این ویژگیها در چیپست نسل جدید نیز موجود باشد.
یادگیری ماشین
امروزه یادگیری ماشینی تقریبا به بخش عمدهای از همه تلفنهای هوشمند موجود در بازار تبدیل شده است و برای کارهایی مانند بینایی رایانه، عکاسی و سایر موارد دیگر استفاده میشود.
اسنپدراگون یک پردازنده شش ضلعی ارتقا یافته و شتابدهنده تانسور شش ضلعی را به همراه دارد که با توجه به این موضوع، کوالکام عملکرد یادگیری ماشینی این SoC را چهار برابر سریعتر از محصولات نسل قبلی اعلام کرده و همچنین شتابدهنده تنسوری آن نیز دو برابر سریعتر عمل میکند. نکته جالب راجع به این محصول، هاب حسگر همیشه روشن آن است که از یک تراشه تصویربرداری اضافی پشتیبانی میکند.
SoC مدیاتک نیز در بخش یادگیری ماشین بسیار توانمند عمل میکند. این محصول یک APU نسل پنجم است که یک طراحی شش هستهای متشکل از چهار هسته پرقدرت و دو هسته کم مصرف دارد. بنا به ادعاهای مطرح شده، انتظار میرود عملکرد و بازدهی آن نسبت به دایمنسیتی 1200 افزایش داشته باشد.
به دلیل تنوع کارکردهای این دو SoC ، قضاوت در مورد مشخصه یادگیری ماشین آنها کار مشکلی است و تنها میتوان گفت که هر دو محصول در این زمینه، عملکرد فوقالعادهای دارند.
5G و سایر اتصالات
هر دو پردازنده پرچمدار جدید مدیاتک و کوالکام، از اتصال 5G زیر 6 گیگاهرتز پشتیبانی میکنند، اما تنها برتری اسنپدراگون بر رقیب خود پشتیبانی از mmWave است؛ اگر چه این استاندارد 5G عمدتاً به ایالات متحده محدود میشود، اما با این حال این یک مشخصه قابل توجه است. از طرف دیگر چیپست دایمنسیتی با سرعت 10 گیگابیت در ثانیه نسبت به سرعت 7 گیگابیت بر ثانیه چیپست اسنپدراگون، بر رقیب خود برتری دارد؛ البته، هیچ دستگاهی قطعا نخواهد توانست به این حداکثر سرعت پیدا کند، بنابراین پشتیبانی از mmWave میتواند مزیت بیشتری به حساب آید.
هر دو محصول از Wi-Fi 6E و Wi-Fi 6 نیز پشتیبانی میکنند، اما در مورد بلوتوث چیپست مدیاتک بلوتوث 5.3 و اسنپدراگون بلوتوث 5.2 را ارائه میدهد.
نتیجهگیری
زمانی که این پردازندههای نسل جدید، هنوز در هیچ دستگاه واقعی آزمایش نشدهاند، قضاوت در مورد اینکه کدامیک از آنها برتر خواهد بود، کار بسیار دشواری است؛ بنابراین برای ارائه یک حکم نهایی باید تا آن زمان باید منتظر بمانیم. با این حال به طور کلی میتوان گفت که به احتمال زیاد این دو تراشه از نظر قدرت CPU مشابه عمل خواهند کرد، اما از نظر قدرت گرافیکی مشخص نیست که کدامیک عملکرد بهتری خواهند داشت، اما میتوان گفت که کوالکام طیف گستردهای از ویژگیها را ارائه میدهد. در مورد پایداری عملکرد نیز اظهار نظر کار بسیار سختی است و باید منتظر باشیم تا این قطعات آزمون خود را در دستگاههای دنیای واقعی پس بدهند.