انواع لنز دوربین گوشی و کاربرد هرکدام
امروزه تولیدکنندگان گوشی های هوشمند رقابت تنگاتنگی در ساخت دوربین با تعداد لنزهای زیاد دارند، حتما تا به حال شما نیز گوشیهای مختلف با لنزهای متفاوت را دیده اید اما عملکرد این لنزها برای شما ناشناخته مانده است. لنزهای تله فوتو، فوق عریض، پرتره و سایر موارد مشابه با ویژگیها و قابلیتهای متفاوتی که دارند، تغییرات جدیدی در عکسهای گرفته شده با دوربین گوشیهای هوشمند به وجود آوردهاند. در اکثر مقالات مربوط به معرفی انواع لنزهای تعبیه شده در دوربین گوشیهای هوشمند، معمولا از اصطلاحات فنی بسیار زیادی استفاده شده که فهم موضوع را برای خواننده بسیار مشکل میکند. در این مقاله سعی شده تا با یک بیان ساده، کاربرد انواع مختلف لنزهای موجود در بازار، مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانید علاوه بر درک کامل کاربرد هر یک از آنها، انتخاب مناسبی در این زمینه داشته باشید.
لنز واید (Wide-Angle Lens)
لنزهای واید یا عریض برای عکس گرفتن از مناظر طبیعی و شهری بسیار مناسباند؛ در واقع با استفاده از لنزهای واید، میتوان یک ناحیه وسیع از مناظر را در قاب تصویر جا داد اما کارکرد این لنز تنها به همین جا ختم نمیشود، بلکه میتوان به کمک آن حتی از یک گوشه دفتر کار، عکس های با کیفیت گرفت. لنز واید به معنای واقعی کلمه یک لنز همه کاره است و در اکثر گوشی های هوشمند از آن به عنوان لنز اصلی نیز یاد می شود.
اگر بخواهیم کمی دقیقتر لنزهای واید را مورد بررسی قرار دهیم، در حقیقت ایده پشت این سبک از لنزها، کاهش دیافراگم برای افزایش عمق میدان تصویر است. هنگامی که این کاهش در باز شدن و افزایش عمق میدان رخ میدهد، تصویر “پاپ” یا بزرگتر میگردد؛ با این کار تمرکز تصویر روی پیشزمینه قرار می گیرد و وضوح آن افزایش مییابد.
یک باور غلط که در بین عموم مردم رواج پیدا کرده، این است که افزایش عمق بیشتر میدان، سوژه تصویر را در کانون توجه قرار میدهد؛ اما استفاده از این لنز تنها باعث میشود که تصویر بزرگتر به نظر برسد. شاید این باور اشتباه، از این واقعیت سرچشمه میگیرد که اگر نقطه دید در زمان گرفتن عکس درست انتخاب شود، میتوان با لنزهای واید نیز عکسهای پرتره گرفت؛ در عکاسی پرتره سنتی، سوژه در عکس جلب توجه میکند، اما هنگام انجام عکاسی پرتره با لنز واید، علاوه بر سوژه به وسعت میدان تصویر نیز توجه میگردد.
لنز اولترا واید(Ultra Wide Lens)
لنزهای فوق عریض نیز در بسیاری از گوشیهای هوشمند دیده می شوند. این سری از لنزها به کاربر اجازه می دهند تا اشیای بیشتری را نسبت به آنچه که لنز واید می تواند ثبت کند، به تصویر بکشند و به عبارت بهتر محدوده بیشتری را در عکس شما می گنجانند. هر دو مدل لنزهای عریض و فوق عریض، فاصله کانون کمی دارند که به ثبت تصاویر با زاویه گسترده به کاربر کمک می کنند. به عنوان مثال در گوشی های پرچمداری مانند آیفون 12 فاصله کانونی لنز اولترا واید معادل 30 میلی متر می باشد که امکان تصویر برداری 120 درجه را برای کاربر فراهم می آورد.
لنز تله فوتو (Telephoto Lens)
لنزهای تله فوتو برای عکاسی از حیوانات وحشی، صحنههای ورزشی و پرتره ایده آل میباشند. به عبارت دیگر، زمانی از یک لنز تله فوتو برای عکاسی استفاده میشود که به دلایلی از جمله حفظ امنیت یا راحتی، نمیتوان از یک حد مشخص به سوژه نزدیکتر شد. از جمله کاربردهای مرسوم این لنز، میتوان به تصاویری اشاره کرد که روی سوژه عکس بیش از حد زوم شده، به طوری که پسزمینه تصویر تار به نظر میرسد. به طور خلاصه، هرچه لنز کشیدهتر و دیافراگم آن بازتر باشد، اثر تله فوتو در عکسهای گرفته شده بیشتر خواهد شد. تمام لنزهای تله فوتو دارای فاصله کانونی بیشتر از 60 میلیمتر میباشند و این فاصله در لنزهای با کیفیتتر حتی از 70 میلیمتر نیز بیشتر است.
لنز ماکرو (Macro Lens)
از لنزهای ماکرو برای عکاسی از اشیای نزدیک استفاده میشود که یک سبک کاملا متفاوت در حوزه عکاسی است. در حقیقت اگر بخواهیم به طور خلاصه راجع به لنزهای ماکرو بحث کنیم، هدف از تولید چنین لنزهایی، بزرگنمایی بیش از حد سوژهای کوچک است که در زمان استفاده از سایر لنزها برای گرفتن عکس از آن سوژه، جزئیات آن به درستی مشخص نمیشود، برای مثال اگر شما سعی کنید تا با یک لنز معمولی از یک زنبور عسل عکس بگیرید، به احتمال زیاد بسیاری از جزئیات زنبور به صورت مبهم نشان داده میشود، اما با استفاده از یک لنز ماکرو حتی میتوانید بندهای پای زنبور را با جزئیات کامل مشاهده نمایید. یکی دیگر از کاربردهای لنز ماکرو، انباشت فوکوس (Focus stacking) است؛ در واقع به کمک این لنز، شما میتوانید چندین عکس را با فواصل فوکوس مختلف ترکیب کنید که هدف از آن تولید یک تصویر واحد با تمرکز بیشتر روی سوژه است.
سنسور تشخیص عمق تصویر (Depth)
این سنسور عموما در تعامل با سایر لنزهای گوشی است و برای افرادی که علاقه به ثبت تصاویر با افکت های کلاسیک دارند، مناسب است همچنین امکان ثبت تصویر با عمق میدان کمتر را برای کاربر فراهم می آورد. این لنز اجازه می دهد تا روی سوژه خود فوکوس کنید و اطراف آن را تار کنید و کارایی آن در ثبت تصاویر پرتره به صورت کامل مشخص است.
در یک جمعبندی نهایی، امروزه انواع مختلفی از لنزها، در گوشیهای هوشمند تعبیه میگردد که کاربران باید توجه به سبک عکاسی خود و میزان اهمیتی که به کیفیت عکسهای گرفته شده میدهند، به تفاوت این لنزها توجه نمایند؛ زیرا لنزهای مختلف در هر شرایطی نمیتوانند کارکرد یکسانی داشته باشند.