بررسی انواع صفحه نمایش گوشی
شاید با قاطعیت کامل بتوان گفت، صفحه نمایش یکی از اصلیترین بخشهای گوشی هوشمند است که کاربر هنگام خرید باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند زیرا صفحه نمایش به طور مستقیم با رابط کاربری نرم افزارهای تلفن همراه در تعامل میباشد و وظایف مهمی را بر عهده دارد. امروزه با رشد و پیشرفت تکنولوژی، سازندگان فعال در این حوزه به نقطه عطفی در ساخت نمایشگرها رسیدهاند و در حال حاضر، این توانایی وجود دارد تا متناسب با هر مدل گوشی، یک نمایشگر مناسب تولید شود. در این مقاله از مبیت سعی داریم تا با معرفی اصلیترین صفحات نمایش و بررسی مشخصات هر یک از آنها، به شما کمک کنیم تا بتوانید در زمان خرید تلفن همراه، یک صفحه نمایش متناسب با نیاز خود را انتخاب نمایید.
TFT LCD (فناوری ترانزیستور فیلم نازک)
TFT LCD عموما به عنوان یکی از رایجترین نوع واحدهای نمایش در گوشیهای هوشمند به شمار میرود و به نسبت السیدیهای نسل قبل از کیفیت تصویر و وضوح بالاتری برخودار میباشد. به عنوان یکی از نقاط ضعف این نمونه از السیدیها، میتوان به کاهش کیفیت تصویر در زمان استفاده در زیر نور خورشید و یا زاویه دید کم، اشاره کرد که حتما در زمان خرید باید به این نکته توجه شود.
IPS LCD
IPS LCD یکی دیگر از انواع صفحه نمایش ها می باشد و از کیفیت بالاتری به نسبت TFT LCD بهره مند است و به همین واسطه، زاویه دید گستردهتری را برای کاربران فراهم میآورد؛ علاوه بر این، مصرف برق این دسته از نمایشگرها نسبت به TFT LCD بسیار کمتر میباشد که این موضوع به افزایش عمر باتری گوشی هوشمند، کمک شایانی خواهد کرد. بدیهی است که السیدیهای IPS قیمت بیشتری نسبت به نمایشگرهای سطح پایینتر دارند و اغلب از این نوع صفحه نمایش در تلفنهای هوشمند رده بالایی مانند پرچمداران استفاده میگردد. رزولوشن بالای این نمایشگرها (640 در960 پیکسل) باعث شده که گاهی اوقات از آن با عنوان Retina Display یاد شود.
Capacitive Touchscreen LCD
در این دسته از السیدیها در واقع از فناوری صفحه لمسی خازنی استفاده شده که عملکردی کاملا متفاوت از السیدیها نسل قبل دارد؛ در حقیقت این نمایشگر متشکل از یک لایهی شیشه میباشد که با رسانای شفاف (مانند اکسید قلع ایندیوم) پوشانده شده است. هنگامی که بدن انسان (برای مثال انگشت دست) آن را لمس میکند، یک وقفهی در میدان الکترواستاتیک این صفحه به وجود میآید که به عنوان تغییر در ظرفیت قابل اندازهگیری، در نظر گرفته میشود و دستور داده شده برای پردازش به پردازنده یا تراشه تلفن انتقال مییابد. از جمله مزایای این صفحه نمایش نسبت به سایر نمایشگرهای مشابه، میتوان به نمایش تصویر با واضح و کنتراست بهتر، حساسیت بیشتر نسبت به لمس، دوام فوقالعاده و تمیز کردن آسانتر اشاره نمود.
OLED
OLED یکی از جدیدترین فناوریها برای تولید صفحه نمایش موبایل و مانیتور میباشد که امروزه در دستگاههای زیادی از آن استفاده می شود. مطابق با این فناوری در واقع در نمایشگر یک ماده آلی در بین دو ورق رسانا (یک آند و یک کاتد) قرار دارد که با دو صفحه شیشهای محصور شدهاند. زمانی که یک پالس الکتریکی بین این دو ورق رسانا اعمال میشود، یک نور الکترو لومینسانس مستقیماً از مواد آلی مابین آنها ساطع میگردد. کنتراست صفحات نمایش OLED در کمترین حالت خود، از میزان کنتراست پنلهای نمایشگر LCD بیشتر است؛ علاوه بر این موضوع، تاخیر در تغییر رنگ پیکسلهای OLED بسیار پایین است. از دیگر مزایای صفحه نمایش اولد، میتوان به قیمت پایین، وضوح و ظرافت فوقالعاده و وزن بسیار کم اشاره نمود که همگی در محبوبیت آن موثراند.
AMOLED
AMOLED در حقیقت نوعی دیگر از نمایشگرهای OLED میباشند که به واسطه ویژگیهای مناسبی که دارند، محبوبیت آنها در حوزه ساخت تلفن همراه، به سرعت در حال افزایش است. در یک صفحه نمایش آمولد، دستهای از ورقهای کاتدی، ارگانیک و آندی روی یک ورق، که مابقی مدارات صفحه نمایشگر را نیز شامل میباشد، قرار دارند. هر پیکسل از این صفحه در واقع بخشی از یک مادهی ارگانیک است که با یک آرایش نقطهای، به یکسری از بخشهای بسیار کوچک تقسیم شده است و میتوان به صورت جداگانه از هم، فعال شوند. در واقع مدار نمایشگر، با ارسال یک ولتاژ به ورقهای کاتد و آند پیکسلها، باعث تحریک مواد ارگانیک بین دو الکترود میشود که این تحریک، ساطع شدن نور را به دنبال دارد. صفحه نمایش AMOLED، علاوه بر دارا بودن ویژگیهای یک پنل OLED، مانند بازتولید رنگ درخشان، وزن بسیار سبک، مصرف فوقالعاده کم، روشنایی مناسب، قادر است تا با سرعت 3 برابر صفحات نمایش دیگر، اقدام به پخش تصاویر متحرک و فیلم نماید؛ لذا برای پخش نمایش ویدئوهای و بازیها با حرکات سریع، بسیار مناسب است.
صفحه نمایش Super AMOLED
نمایشگرهای Super AMOLED در واقع نوع خاصی از نمایشگرهای AMOLED میباشند که برای اولین بار توسط شرکت سامسونگ، تولید و به بازار عرضه شداند. در Super AMOLED برخلاف مدلهای قبل به جای استفاده از یک لایه جداگانه حساس به لمس (مانند صفحه لمسی خازنی)، از سنسورهای لمسی استفاده شده که این امر باعث ایجاد نازکترین فناوری صفحهنمایش در بازار شده است. نمایشگرهای Super AMOLED در حال حاضر فقط در دستگاههای سامسونگ مورد استفاده قرار گرفتهاند، اما با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد این فناوری، قطعا در آینده نه چندان دور، شاهد استفاده هر چه بیشتر از این صفحات نمایش، در بسیاری از محصولات شرکتهای مختلف خواهیم بود.