پردازنده های مختلف لپ تاپ ها و آشنایی با کارایی آن ها
پردازنده مرکزی یا CPU حکم مغز لپتاپ را دارد. به همین دلیل هرچه CPU قدرتمندتر باشد عملکرد دستگاه بهتر و سریعتر خواهد بود. اینتل و ای ام دی دو شرکت فعال در زمینه ساخت CPU های لپتاپ اند و پردازندههای ساختهشده توسط این شرکتها دارای ویژگیهای متفاوتی هستند؛ به همین دلیل هریک از آنها برای انجام کار خاصی با لپتاپ مناسب اند. در این مطلب از مبیت قصد داریم انواع CPU های لپتاپ را معرفی کرده و ویژگیهای هریک را بررسی کنیم بدین ترتیب اگر قصد خرید لپتاپ جدیدی دارید انتخاب مناسبتری خواهید داشت.
بر روی مادربرد لپتاپ قسمتی برای نصب CPU در نظر گرفته شده که در دو نوع ZIF و LGA موجود است. در نوع ZIF پایهها برای نصب روی مادربرد در قسمت زیری و بالای پردازنده قرارگرفته است. مادربرد نیز دارای سوراخهایی است که این پایهها در آن فرو رفته و CPU را به مادربرد متصل می کنند. در نوع LGA قضیه برعکس است و پایهها روی مادربرد در نظر گرفته شدهاند که به سطح رسانای CPU وصل میشوند.
CPU ها انواع مختلفی دارند و با پیشرفت تکنولوژی هرروز بر تعداد آنها افزوده میشود. پردازندههای Core i3، Core i5 و Core i7 در چندین سال اخیر پا به عرصه رقابت گذاشته و در میان سازندگان لپتاپ طرفداران زیادی به دست آوردهاند. علاوه بر این پردازندهها، شرکت اینتل پردازنده پنتیوم و سلرون را نیز طراحی و تولید کرده است. CPU ها بر اساس مواردی مانند سرعت، ظرفیت، حافظه پنهان و تعداد هستههای پردازنده در طبقهبندیهای مختلفی قرار میگیرند.
پردازنده های پنتیوم و سلرون
این دو CPU را میتوان اولین پردازندههای شرکت اینتل دانست. آنچه که باعث تفاوت این دو شده است ظرفیت حافظه پنهان آنها است. ظرفیت حافظه در پردازنده سلرون کمتر از پنتیوم است. این موضوع باعث میشود که سرعت پنتیوم بیشتر از سلرون باشد. چرا که حافظه پنهان دسترسی پردازنده به دادهها را راحتتر کرده و از تعداد مراجعات به حافظه میکاهد بنابراین باعث افزایش سرعت و بهبود عملکرد سیستم میشود.
تفاوت دیگر این دو پردازنده در FSB آنها است. FSB مشخص میکند که دستگاه باید با چه سرعتی فعالیت کند تا با کمترین استفاده از منابع CPU کار انجام شود. FSB پردازنده سلرون از پردازنده پنتیوم کمتر است. ولی سلرونها مقاومت و دوام بالاتری نسبت به پنتیوم دارند و دارای قیمت مناسبی نیز هستند. با توجه به نکتههای گفتهشده در مورد این دو پردازنده میتوان به پنتیوم یک ستاره و به سلرون دو ستاره داد.
پردازنده های سری Core
با ساختهشدن سری Core، پنتیوم کمکم از بازار رقابت خارج شد ولی سلرون جایگاه خود را به دلیل قیمت مناسب حفظ کرد. این پردازندهها در سریهای 3 ،5، 7 و 9 روانه بازار شدهاند. افزایش عدد در این CPU ها نشان میدهد که قدرت آنها بیشتر بوده و تکنولوژی ساخت پیشرفتهتری دارند. اگر قصد دارید از لپتاپ خود برای انجام کارهای روتین و معمولی استفاده کنید، قدرت پردازنده Core i3 برای شما کافی است.
این پردازندهها قیمت مناسبی داشته و دارای دو نوع هستند؛ در نوع اول دو هسته و در نوع دوم، چهار هسته وجود دارد. در حال حاضر ده نسل از این آنها عرضه شده است اما برای کسانی که استفاده عادی از لپ تاپ دارند نسل هشتم نیز کفایت میکند. در میان انواع CPU های لپتاپ میتوان به Corei3 سه ستاره اهدا کرد.
پردازندههای Core i5 دارای چهار هسته بوده و سرعت و قدرت بالاتری دارند. اگر قصد دارید از لپتاپ خود برای انجام کارهای گرافیکی معمولی، بازیهایی با کیفیت بالا و نسبتا پیچیده و کاربری مالتی مدیا استفاده کنید، این سری دارای سرعت مناسبی است و به شما پیشنهاد می شود. لپتاپی که دارای پردازنده Core i5 نسل هشتم یا نهم باشد، ضمن داشتن قیمت مناسب دارای سرعت و قدرت بالایی نیز هست پس میتوان بهراحتی به آن چهار ستاره داد.
Core i7 دارای قدرت بسیار بالایی بوده و سرعت عملکرد سیستم را بسیار افزایش میدهند.؛ شرکت اینتل این پردازنده را در سه مدل مختلف طراحی و تولید کرده است. دو مدل اول دارای چهار هسته بوده و مدل دیگر آن نیز 16 هسته دارد. در لپتاپهایی با این نوع پردازنده کاربر میتواند با تغییر رم و کارت گرافیک کارایی لپتاپ را بالاتر ببرد. نسل دهم این پردازنده قدرت بالاتری نسبت به نسلهای دیگر دارد اما نسلهای مختلف آن برای کاربردهای گیمینگ مناسب هستند؛ بنابراین میتوان لپتاپهای Core i7 را ردهبالا دانسته و بهراحتی 5 ستاره طلایی به سینه آن آویخت.
Core i9 جدیدترین سری پردازندههای Core هستند که اوج تکنولوژی را میتوان در طراحی و تولید آنها دید. شرکت اینتل تمام تلاش خود را کرده تا این پردازنده 18 هستهای سرعت بیشتری نسبت به پردازنده های نسلهای قبلی داشته باشند. خوشبختانه این تلاش موفقیتآمیز بوده و میتوان آنها را مناسب لپتاپ های قدرتمند با کاربری پیچیده دانست که باعث ایجاد سرعت عمل بالا برای انجام فعالیتهای گرافیکی یا محاسباتی سنگین در لپتاپ میشود بنابراین میتوان به آن شش ستاره اهدا کرد.
پردازنده dual core بیشتر در لپتاپهایی به کار میرود که در حین استفاده از آنها چندین برنامه بهطور همزمان باز بوده و فعالیت میکنند. همین ویژگی باعث میشود که این پردازنده برای اجرای برنامههای چندرسانهای یا برنامههای مهندسی بسیار مفید باشد. از طرف دیگر میتوان آن را برای فعالیتهای تجاری نیز مناسب دانست.
مقایسه بین پردازنده ها و انتخاب مناسبترین پردازنده
اولین و مهمترین سؤال برای خرید یک پردازنده درباره تعداد هستههای آن است و جواب آن میتواند به فرد در انتخاب مناسب کمک کند. بدون شک پردازندههایی با تعداد هسته بیشتر قویتر هستند. بنابراین اگر قصد دارید برای مدتی طولانی از لپتاپ استفاده کرده یا بر روی آن برنامههای مختلفی نصب کنید، بهتر است به سراغ محصولاتی با تعداد هستههای بیشتر بروید. نکته دیگر در زمان انتخاب پردازنده کاربرد موردنظر شما است و پاسخ به این سوال که دقیقا به چه منظوری قصد خرید لپتاپ را دارید، میتواند انتخاب را برای شما راحتتر کند.
با توجه به همه این موارد میتوان گفت که در میان پردازندههای معرفیشده در این مقاله پردازنده Core i9 به دلیل داشتن 18 هسته، پردازندهای بسیار قوی و سریع است. اما اگر یک کاربر معمولی هستید که از لپتاپ خود برای کار خاصی استفاده نمیکنید لازم نیست چنین پردازنده قدرتمندی را انتخاب کنید. پردازنده Core i7 نسبت به Core i5 و Core i3 قدرت بیشتری دارد و انتخاب آن باعث افزایش سرعت اجرای برنامهها و بهبود عملکرد لپتاپ میشود.
با انتخاب یک پردازنده سری Core i7 میتوان هر نوع فعالیتی را بهراحتی و با سرعت بالا انجام داد. لپتاپهای دارای پردازنده Core i7 چندین سال برای شما به خوبی کار میکنند اما اگر هم میخواهید از لپتاپ فقط برای تماشای فیلم یا وب گردی استفاده کنید، انتخاب پردازنده Core i3 گزینه مناسبتری است.
خیلی ممنون از راهنمایی های مفید تون. کاش این که چطور از روی اسم پردازنده ها به مدل و مشخصاتش پی برد. مثلا سری u چ تفاوتی داره و …