تفاوت سیستم عامل های موبایل
ما امروز در مبیت مگ در مقاله جدیدی با موضوع “تفاوت سیستم عامل های موبایل” قصد داریم تمام وجه تمایز های میان سیستم عامل های مطرح را با یکدیگر مقایسه و بررسی کنیم تا کاربران عزیزی که قصد خرید گوشی هوشمند جدیدی را دارند، با شناخت بهتری اقدام به خرید نمایند.
سیستم عامل چیست؟
اولین نرم افزاری است که بعد از روشن کردن گوشی آن را می بینیم سیستم عامل است. Operating System مهم ترین نرم افزار در گوشی های موبایل، می باشد. یکی از مهمترین چیز هایی که بین گوشی های هوشمند با یکدیگر تفاوت بارزی ایجاد میکند، سیستم عامل هر کدام از آن هاست.
در واقع کنترل کامل سخت افزار گوشی موبایل بر عهده سیستم عامل آن گوشی می باشد. همچنین شما نمی توانید گوشی هوشمندی را که سیستم عامل ندارد را روشن کنید و از آن استفاده کنید.
سیستم عامل گوشی موبایل، شامل یکسری نرم افزار و اطلاعات مختلف می باشد و وظیفه کنترل و مدیریت بخش سخت افزار و نرم افزار را در یک گوشی هوشمند بر عهده دارد. در واقع این سیستم عامل است که اجازه اجرا کردن و نصب برنامه های مختلف را به کاربر می دهد.
سیستم عامل گوشی های هوشمند
با توجه به پیشرفت روز افزون گوشی های هوشمند و به دنبال آن تنوع بالای گوشی ها در زمینه سخت افزار و نرم افزار، اغلب اوقات کاربران در میان انتخاب گوشی هوشمند مد نظرشان مردد می شوند. چرا که علاوه بر شناخت سخت افزار ها و مشخصات ظاهری گوشی های هوشمند، سیستم عامل و رابط کاربری گوشی ها هم از فاکتور های مهم خرید یک گوشی محسوب می شوند.
سیستم عامل ها توسط کمپانی سازنده روی گوشی های هوشمند تولید شده نصب می شوند. پس از انتخاب و خرید یک گوشی هوشمند جدید، شما نمی توانید سیستم عامل آن را عوض کنید. شما تنها قادر هستید از بروزرسانی هایی که برای سیستم عامل ها ارائه می شود، بهره مند شوید و آن ها را روی گوشی موبایلتان نصب نمائید. معمولا هر گوشی با توجه به سال تولیدش، تا دو سال در لیست گوشی هایی که بروزرسانی های آن کمپانی را دریافت می کنند، قرار خواهد گرفت.
در حال حاضر کمپانی های مختلف بر روی محصولاتشان سیستم عامل های مختلفی را عرضه می کنند که می توان ازwindows phone ،Palm ،iOS ،BlackBerry ،Bada ،Symbian ،Tizen ، Java و Android به عنوان نمونه یاد کرد.
هر کدام از این سیستم عامل هایی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، ویژگی های خاص و منحصر به فردی دارند که وجوه تمایز آن ها با سیستم عامل های ارائه شده شرکت های دیگر را تشکیل می دهند.
خرید گوشی هوشمند مناسب
به شما پیشنهاد می کنیم چنانچه قصد خرید گوشی هوشمند جدید را دارید، قبل از خرید مقاله “راهنمای جامع خرید گوشی موبایل” را از دست ندهید.
همچنین ما در مبیت مگ برای آن دسته از عزیزانی که بودجه مشخص شده ای برای خرید دارند، مقالاتی متناسب با بودجه های 2، 3، 5، 7، 10 و 30 میلیون تومانی منتشر کرده ایم. برای مطالعه این مقالات کاربردی و مفید از طریق لینک های زیر اقدام نمائید.
راهنمای خرید گوشی موبایل با 2 میلیون تومان
راهنمای خرید گوشی موبایل با 3 میلیون تومان
راهنمای خرید گوشی موبایل با 7 میلیون تومان
راهنمای خرید گوشی موبایل با 10 میلیون تومان
راهنمای خرید گوشی موبایل با 30 میلیون تومان
در ادامه توضیح کوتاهی درباره هر یک از سیستم عامل های موجود خواهیم داد تا آشنایی نسبی نسبت به آن ها پیدا کنید.
سیستم عامل اندروید
در سال 2005، شرکت گوگل، مانند ده ها شرکت دیگری که تاکنون خریداری کرده است، شرکت کوچک اندروید را خریداری نمود. اندروید از لحاظ لغوی به معنی ربات می باشد و یک سیستم عامل Open Source است.
کارکردن با این سیستم عامل برای افراد مبتدی با توجه به قابلیت های زیادی که در اختیار کاربران قرار می دهد، کمی پیچیده و دشوار به نظر می رسد.
سیستم عامل آی او اس
دومین سیستم عامل محبوب در جهان بعد از سیستم عامل اندروید، سیستم عامل iOSمی باشد. سیستم عامل iOS هم مانند Mac OS X به سیستم عامل یونیکس تعلق دارد و صرفا برای آیفون طراحی شده است. تمامی دستگاه های کمپانی اپل نظیر آیفون، آی پاد تاچ، آی پد و اپل تی وی از سیستم عامل آی او اس استفاده می کنند.
سیستم عامل ویندوزفون
سیستم عامل ویندوزفون توسط شرکت قدرتمند مایکروسافت ارائه شده است. در سال 2015 نسخه 10 ویندوز فون که شباهت بسیار زیادی به ویندوز 10 کامپیوترهای شخصی داشت، به بازار عرضه شد. این سیستم عامل رابط کاربری روان و زیبایی دارد و تاکنون رضایت خاطر بالای کاربران را به ارمغان آورده است.
تفاوت بین سیستم عامل های گوشی های هوشمند
در این مقاله به دلیل محبوب تر بودن سه سیستم عامل اندروید،iOS و ویندوزفون، به بررسی و مقایسه تفاوت های بین این 3 سیستم عامل بسنده می کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
رابطه کاربری سیستم عامل های مختلف
رابط کاربری یا به اصطلاح UI هر گوشی یکی از مهم ترین وجه تمایز های بین سیستم عامل های مختلف می باشد. هر کدام از سیستم عامل ها دارای رابط کاربری های خاص خود هستند. رابط کاربری هر سیستم عامل نسبت به سیستم عامل های دیگر ویژگی های متفاوتی دارد.
به طور مثال رابط کاربری سیستم عامل اندروید مسطح و به صورت صفحه به صفحه می باشد. در حالی که رابط کاربری سیستم عامل آی او اس کاملا ساده است. رابط کاربری سیستم عامل ویندوزفون هم با دو سیستم عامل اندروید و آی او اس کاملا متفاوت است و طراحی آن به صورت سرامیکی می باشد.
در مجموع رابط کاربری هر سه سیستم عامل خوب و کاربردی طراحی شده است. شما با توجه به راحتی و سلیقه ی شخصی خودتان، می توانید گوشی هوشمند جدیدتان را با سیستم عاملی که از نظر شما رابط کاربری بهتری دارد، خریداری نمایید.
کشوی برنامه ها در سیستم عامل های مختلف
کشو برنامه های اندروید به صورت الفبایی می باشد. یعنی برنامه های نصب شده روی یک گوشی اندرویدی، به ترتیب حروف الفبا چیده شده اند و هیچ ترتیب معنا داری متناسب با کاربردی تر بودن یا نبودنشان ندارند.
البته شما می توانید برنامه های مختلف را دسته بندی کرده و در داخل پوشه های با نام و رنگ های مختلف قرار دهید. به طور مثال می توان تمامی برنامه های مربوط به پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی را در یک پوشه قرار داد. و یا اینکه چنانچه برای اطمینان بیشتر 2 یا 3 برنامه هواشناسی در گوشی هوشمندتان نصب کرده اید، با قرار دادن آن ها در یک پوشه و نوشتن نامی مثل “هواشناسی” برای آن پوشه، دسترسی سریعتر و راحت تری را تجربه خواهید کرد.
این در حالی است که گوشی های هوشمند اپل، کشوی مجزایی برای برنامه ها ندارند. در سیستم عامل های آی او اس از صفحه اصلی به عنوان کشو هم استفاده می شود. برای کسانی که آدم های مینیمالیستی هستند، کار کردن با یک گوشی اپل بسیار خوشایند تر از کار کردن با گوشی هایی با سیستم عامل اندروید است. چرا که آن ها همیشه عاشق سادگی و یکپارچگی هستند.
در سیستم عامل ویندوزفون هم مثل سیستم عامل اندروید، کشو برنامه ها به صورت الفبایی است. در ویندوزفون برنامه ها به وسیله حروف بزرگ از یکدیگر جدا می شوند. در واقع این جداسازی اپلیکیشن ها به نوعی یک امتیاز برای کاربران ویندوزفون محسوب می شود. چرا که کاربران با دسته بندی و مرتب سازی برنامه های روی گوشی هوشمندشان، سرعت دسترسی به برنامه های مختلف را بالا می برند.
صفحه اصلی سیستم عامل های مختلف
صفحه اصلی گوشی اندروید از نمایه ها، ابزارها و پوشه هایی که کمپانی سازنده به صورت پیش فرض در گوشی قرار داده است تشکیل شده است. البته در صورت نیاز کاربران هم می توانند ابزار ها و نمایه های دلخواه خودشان را روی گوشی نصب کنند.
در سیستم عامل آی او اس ما شاهد نمایه ها و ابزار های بیشتری نسبت به سیستم عامل اندروید هستیم.
سیستم عامل ویندوز فون علاوه بر نمایه و ابزار و قابلیت پخش آهنگ، به کاربران اجازه می دهد تا سایت های مورد نیازشان را سنجاق کنند.
مقایسه کلیدهای مجازی سیستم عامل های مختلف
در سیستم عامل اندروید، تنوع کلیدهای مجازی بالا می باشد. به طور مثال حتی اگر شما قصد خرید یک گوشی با سیستم عامل اندرویدی رده بالا را هم داشته باشید، حداقل 2 الی 3 حق انتخاب خواهید داشت. علاوه بر این، با انتشار هر نسخه جدید سیستم عامل اندروید این کلید ها هم تغییر می کنند.
اما متاسفانه گوشی های سیستم عامل آی او اس کلید مجازی ندارند و فقط از یک دکمه فیزیکی خازنی خانه بهره مند هستند.
سیستم عامل ویندوزفون هم در طراحی گوشی هایش از کلیدهای مجازی سیستم عامل اندروید استفاده می کند. چرا که طراحی و پیاده سازی کلید های مجازی مقرون به صرفه هستند.
مقایسه ویجت های سیستم عامل های مختلف
به دلیل گستردگی گوشی هایی با سیستم عامل اندروید نسبت به دو سیستم عامل دیگر، ویجت های بیشتری هم برای این گوشی ها موجود است.
در حالی که تعداد ویجت های سیستم عامل آی او اس بسیار کم هستند و در سیستم عامل ویندوز فون هم ما ویجت های مستقل و مجزایی نداریم. کاربران گوشی هایی با سیستم عامل ویندوزفون از همان کاشی های موجود می توانند به عنوان ویجت استفاده کنند.
مقایسه دستیار صوتی سیستم عامل های مختلف
گوشی هایی با سیستم عامل اندروید، از دستیار صوتی خود کمپانی گوگل یعنی Google Now استفاده می کنند.
در مقابل کمپانی اپل هم برای گوشی های آی او اس خود دستیار Siri را عرضه کرده است. این دستیار صوتی نسبت به Google Now عملکرد نسبتا ضعیف تری دارد.
کمپانی مایکروسافت هم گوشی های خود را به دستیار صوتی قدرتمند Cortana مجهز کرده است. این دستیار صوتی از محبوبیت بالایی در میان کاربران برخوردار است. استفاده مایکروسافت از این دستیار صوتی در ویندوز 10 هم دلیلی بر همین استقبال و کارآمدی این دستیار است.
مقایسه انجام چند کار به طور همزمان در سیستم عامل های مختلف
در سیستم عامل اندروید انجام همزمان چند کار به صورت همزمان، توسط کارت های گردان انجام می شود. به طور مثال اگر بخواهید بعد از اجرای چند برنامه، به برنامه ای که ابتدا باز کرده بودید برگردید، می توانید با استفاده از کلید مجازی کناری میان برنامه هایی که اخیرا باز کرده اید جا به جا شوید.
در سیستم عامل آی او اس هم اجرای چند برنامه و کار با هم این سیستم هم مشابه سیستم عامل اندروید می باشد. در سیستم عامل آی او اس مخاطبین اخیر هم برای دسترسی سریعتر و راحت تر در این بخش به چشم می خوردند..
مدیریت برنامه ها در ویندوزفون ها از بالا به پایین است. یعنی برای بستن برنامه های اجرا شده بایستی آن ها را به سمت بالا یا پایین بکشید.
به نظر می رسد در این بخش سیستم عامل آی او اس بهتر عمل کرده است. چرا که کاربران در این بخش از سیستم عامل iOS رضایتمندی بیشتری دارند.
مقایسه مرورگر سیستم عامل های اندروید، آی او اس و ویندوزفون
گوگل برای وب گردی در گوشی های اندرویدی، مرورگر محبوب و قدرتمند Chrome را به عنوان پیش فرض در نظر گرفته است.
گوشی های کمپانی اپل هم از مرورگر اختصاصی خود یعنی مرورگر Safari بهره مند هستند. مایکروسافت هم از مرورگر جدید و توسعه یافته Microsoft Edge بر روی گوشی های ویندوزی خود استفاده می کند.
مقایسه این مرورگر ها هم موضوع جالبی است اما در مقاله امروز مبیت مگ نمی گنجد.
مقایسه تماس تصویری در سیستم عامل های مختلف
در این بخش باز هم گوگل برای برقراری تماس های تصویری مثل گذشته از نرم افزار اختصاصی خود یعنی Hangouts استفاده کرده است. البته کسانی که از این برنامه اندرویدی استفاده کرده اند، به خوبی از عملکرد بد و ضعیف این اپلیکیشن آگاه اند. اما با این حال گوگل همچنان از این نرم افزار به ظاهر رها شده خود در سیستم عامل اندروید استفاده می کند.
کمپانی اپل هم برای برقراری تماس تصویری از FaceTime که نرم افزار اختصاصی این کمپانی است، استفاده می کند.
مایکروسافت برای تماس های تصویری بر روی ویندوزفون باز هم از نرم افزار محبوب و شناخته شده Skype استفاده کرده است. این نرم افزار در میان مردم از محبوبیت بالایی برخوردار است.
مقایسه مدیریت باتری سیستم عامل ها
مدیریت و امکان نظارت کامل بر مصرف و شارژدهی بالای گوشی های اندرویدی از مزیت های بزرگ و پرطرفدارشان به حساب می آید.
در سیستم عامل آی او اس شما تنها قادر به دیدن میزان باتری مصرف شده و باقی مانده آن هستید.
اما در سیستم عامل ویندوزفون هم مثل سیستم عامل اندروید شما به راحتی می توانید مصرف شارژ خود را مدیریت کنید. طبیعتا سیستم عامل اندروید و ویندوزفون نسبت به سیستم عامل آی او اس بهتر هستند.
مقایسه فروشگاه هر سیستم عامل
در گوشی های اندرویدی ما از فروشگاه Google play بهره مند هستیم. در این فروشگاه بازی ها و برنامه های رده بالا و باکیفیتی وجود دارد که ما در ایران به دلیل تحریم های اعمال شده، امکان استفاده از آن ها را نداریم.
App store هم فروشگاه گوشی های اپل می باشد. برنامه های با کیفیت و خوبی در این فروشگاه عرضه می شوند. اما خرید از این فروشگاه هم برای مردم ایران امکان پذیر نیست و برای خرید برنامه های مورد نیازتان از این فروشگاه بایستی حساب بانکی خارج از کشور داشته باشید.
فروشگاه گوشی های ویندوز فون هم Microsoft store می باشد. فروشگاه مایکروسافت بر خلاف دو سیستم عامل دیگر برای کاربران ایرانی بطور کامل در دسترس است. البته ناگفته نماند که تعداد برنامه های ارائه شده در این فروشگاه محدود هستند.
در مجموع بسیاری از امکانات فروشگاه های سیستم عامل های مختلف در داخل کشور ایران قابل استفاده نیستند.
به روزرسانی سیستم عامل ها
گوگل هر سال بعد از عرضه گوشی مشترک خود با یکی از شرکت های صاحب نام در این حوزه، از نسخه جدید سیستم عامل اندروید خود رونمایی می کند. اما کمپانی اپل بر خلاف کمپانی گوگل، نظم و وسواس خاصی برای بروزرسانی هایش ندارد.
همچنین کمپانی مایکروسافت هم در عرضه آپدیت های جدید برای گوشی هایش مانند کمپانی اپل عمل می کند. ظاهرا اپل و مایکروسافت در این بخش با شیوه کاری گوگل کاملا مخالف هستند.
مقایسه قیمتی سیستم عامل ها
رنج قیمتی گوشی های اندرویدی متنوع است. دلیل این امر هم این است که شرکت های زیاد و متفاوتی از سیستم عامل اندروید بر روی گوشی های هوشمند خود استفاده می کنند. گوشی های ارائه شده توسط کمپانی های مختلف از سخت افزار های متنوعی بهر مند هستند و به همین دلیل ما شاهد تنوع قیمتی خوبی در میان گوشی ها هستیم.
در میان گوشی های اندروید، هم گوشی های گران قیمت و بالارده وجود دارد و هم گوشی های ارزان قیمت و مقرون به صرفه؛
گوشی های ارائه شده توسط کمپانی اپل از ابتدای فعالیت این شرکت قیمت بالایی دارند. چرا که هر سال دو یا 3 مدل بیشتر از آن ها ارائه نمی شود و بازار گوشی های اپل واقعا انحصاری است. کیفیت بالای محصولات اپل به ازای محدودیت در انتشارشان کاملا مشهود است. با اینکه کمپانی اپل در سال تعداد گوشی های کمتری را به بازار عرضه می کند، اما فروش همین گوشی های محدود هم بسیار بالاست.
قیمت گوشی های ویندوزفون هم به نسبت به کارایی، عملکرد و محبوبیتی که در بین کاربران و خریداران دارند، متوسط و راضی کننده است.
امنیت در سیستم عامل های اندروید، آی او اس و ویندوز فون
اندروید یک سیستم عامل متن باز(Open Source) است. لذا نصب برنامه ای خارج از برنامه های فروشگاه این سیستم عامل، ممکن است به قیمت به سرقت رفتن اطلاعاتتان تمام شود.
در نقطه مقابل کمپانی اپل در این زمینه بسیار محتاط عمل کرده است. در گوشی هایی با سیستم عامل آی او اس شما هیچ مشکلی در موضوع برنامه های نصب شده بر روی آیفون نخواهید داشت. چرا که تمام برنامه ها به طور کامل توسط سیستم عامل گوشی کنترل می شوند.
به گفته مدیرعامل کسپرسکی سیستم عامل ویندوزفون امن ترین سیستم عامل در میان رقبا می باشد. این سیستم عامل عمومیت بسیار خوبی دارد.
سیستم عامل آی او اس، اندروید یا ویندوزفون؟
در میان سیستم عامل هایی که به بررسی و تحلیل آن ها پرداختیم، سیستم عامل ویندوزفون در فیلد های بیشتر بهتر از رقبای خود عمل کرده است. حال هر کدام از کاربران با توجه به اولویت هایی که دارند، می توانند سیستم عاملی را که بیش از سایر سیستم عامل ها با نیاز هایش هم خوانی دارد را برگزیند.
هر کدام از فاکتور هایی که در این مقاله از مبیت مگ به بررسی آن ها پرداختیم، برای یکسری از افراد مهم هستند. در مجموع نمی توان گفت که یکی از سیستم عامل ها از بقیه بهتر است. چرا که این موضوع تا حدود زیادی سلیقه ای است.
در مجموع از لحاظ یکپارچگی بین سخت افزار و نرم افزار باید اذعان کرد که سیستم عامل iOS گوی سبقت را از سیستم عامل Android ربوده است. این در حالی است سخت افزار سیستم عامل iOS با ویژگی هایی که عنوان میکند، حرفی برای گفتن در برابر پرچمداران اندرویدی ندارد؛ اما در عمل به مراتب از سیستم عامل اندروید بهتر است.
سیستم عامل Android و سیستم عامل iOS بزرگترین و مهمترین سیستم عامل های موبایلی هستند که در حال حاضر میزان قابل توجهی، از سایر رقبای خود جلوتر هستند و بیشتر بازار را تصاحب کرده اند. اما سیستم عامل ویندوزفون ها ویژگی ها و قابلیت ها بسیار خوبی دارد.
از اینکه تا انتهای مقاله “تفاوت سیستم عامل های موبایل” با ما همراه بودید از شما متشکریم. شما کدام یک از سیستم عامل های موجود در بازار را بهتر از سایر رقبا می دانید؟