تفاوت بین LCD و LED در لپ تاپ یا مانیتور
صفحه نمایش (مانیتور)، یکی از دستگاههای خروجی رایانهها، به ویژه لپتاپها است و ازآنجاییکه بهعنوان یک راه ارتباطی بین کامپیوتر و انسان عمل میکند میتوان آن را مهمترین جزء لپتاپها و رایانهها دانست. با کمک صفحه نمایش میتوان دادههایی که از طریق دستگاههای ورودی به رایانه داده میشوند را به نمایش گذاشت تا کاربر نتایج موردنظر را به راحتی مشاهده کند. به عنوان مثال، صفحه نمایش به شما این امکان را میدهد تا فایلها و اطلاعات خود ر ا، به شکل گرافیکی و واضح مشاهده کنید.
امروزه تولیدکنندگان لپتاپ به دلیل سنگین بودن صفحه نمایش CRT یا همان لوله اشعه کاتدی، از آنها در ساخت صفحه نمایشهای خود استفاده نمیکنند. علاوه بر این، صفحه نمایشهای قدیمی CRT، را نمیتوان در هر مکانی با خود حمل کرد؛ بنابراین، همهی شرکتهای تولید کنندهی لپتاپ از صفحهای نازک، سبک و قابل حمل در ساخت لپتاپهای خود استفاده میکنند. به همین دلیل، اکثر رایانههای امروزی دارای صفحه نمایشهایی با فناوری LED هستند. صفحه نمایشهای نازک معمولاً به دو دسته LED و LCD تقسیم میشود. اغلب مردم تفاوت بین LED و LCD را نمیدانند زیرا هر دو دارای ظاهری سبک و صفحه نازک هستند اما در واقع این دو نوع صفحه نمایش تفاوتهایی با یکدیگر دارند که در ادامه این مطلب به تفاوت بین آن ها خواهیم پرداخت.
تفاوت LED و LCD ازنظر ظاهری
شاید در نگاه اول دو صفحه نمایش LED و LCD، ازنظر فیزیکی و شکل ظاهری، یکسان و شبه به هم به نظر میرسند؛ اما تفاوتهایی نیز بین این دو نوع صفحه نازک وجود دارد. LCD مخفف Liquid Crystal Display است. کلمه Liquid به معنی مایع است زیرا LCD از مولکولهای کریستال مایع تشکیل شده است که پس از برقراری شدت جریان در آن، قطرات کریستال میتوانند نور تولید کنند.
از ابتدای ساخت لپتاپها تا سال 2009، تولیدکنندگان رایانههای شخصی از صفحه نمایش LCD در ساخت لپ تاپهای خود استفاده میکردند اما پسازآن، کمپانیهای مختلف به فناوری LED در استفاده از ساخت صفحه نمایشهای خود روی آوردند. لپتاپهایی که از سال 2009 به بعد ساخته شده اند معمولاً از صفحه نمایش LED پشتیبانی میکنند.
بهطورکلی شکل ظاهری LCD کمی ضخیمتر و سنگینتر از LED است. علاوه بر این، صفحه نمایشهای LCD برق بیشتری مصرف میکنند. مصرف برق یک صفحه LCD حدود 22 وات است و این عدد بسته به اندازه صفحه نمایش، میتواند بیشتر نیز باشد. به همین دلیل است که عمر باتری لپ تاپهایی که هنوز دارای صفحه نمایش LCD هستند، زیاد نیست. باتری لپ تاپ هایی که از LCD استفاده میکند عموما حدود یک تا دو ساعت در روز آماده به کار است.
این صفحه نمایش با استفاده از یک لوله CCFL (لامپ فلورسنت کاتد سرد) روشن میشود. هنگامیکه صفحه LCD روشن است، لوله فلورسنت باعث کاهش فشار بخار جیوه میشود. اگرچه میزان جیوهی بهکاررفته در صفحه LCD کم است، اما همین مقدار نیز پس از تولید اشعه و پرتوهای نمایشگر میتواند باعث آسیب رسیدن به محیط زیست شود.
البته صفحه LCD در مقایسه با صفحه CRT یا صفحه محدب نازکتر است اما انرژی بیشتری مصرف میکند. از این صفحه نمایش علاوه بر لپ تاپ و رایانهها در ساخت تلویزیون، تلفن همراه و سایر دستگاههای الکترونیکی نیز استفاده شده است. طول عمر یک نمایشگر LCD تقریباً 60000 ساعت است. این یعنی اگر تقریباً 15 ساعت در روز از رایانهی خود استفاده میکنید، سیستم شما فقط 11 سال عمر میکند.
LED مخفف Light Emitting Diode است. ازاینرو، میتوان گفت که LED، یک صفحه نمایش است که از دیودهای الکترونیکی کوچکی تشکیل شدهاند که میتوانند نور مرئی و نامرئی (مثل مادونقرمز) را بهراحتی ساطع کنند. صفحات نمایش LED صفحاتی کممصرفتر، جدیدتر و واضحتر از صفحه نمایش LCD هستند. امروزه اکثر تولیدکنندگان لپ تاپ در ساخت رایانههای خود از فناوری LED استفاده میکنند زیرا این فناوری ازنظر اقتصادی نسبت به LCD بهصرفهتر هستند. مصرف برق صفحه نمایش LED تقریباً 8 وات است و به همین دلیل است که عمر باتری لپ تاپهای ساخت 2009 و بالاتر، بیشتر است و در نتیجه دوام بیشتری دارند.
علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، صفحهنمایشهای LED دارای کیفیت تصویر بسیار روشنتر و واضحتر نسبت به صفحه نمایش LCD هستند. به این دلیل که نسبت کنتراست پویا در صفحه LED بسیار بیشتر از LCD است. طول عمر یک صفحه نمایش LED تقریباً 100000 ساعت است به این معنی که اگر تقریباً 15 ساعت در روز از سیستم شخصی استفاده شود، 18 سال عمر میکند.
تفاوت بین دو صفحه نمایش LCD و LED
حال که با ویژگیها این دو آشنا شدید شاید متوجه برخی تفاوتهای آنها نیز شدهاید. اگر از نظر ظاهری به این دو نمایشگر نگاه کنید، تفاوت قابلتوجهی بین آنها پیدا نمیکنید؛ اما با توجه به توضیحاتی که گفته شد، میتوان در مورد تفاوت LED ها و LCD های لپ تاپ به نتایج زیر رسید:
1-نمایشگرهای LED در مصرف برق مقرون به صرفه تر از فناوری LCD هستند.
2-وضوح و کیفیت تصویر در صفحه LED بیشتر از LCD است.
3-مواد LED بیشتر سازگار با محیط زیست است در صورتی که جیوه (یک ماده سمی است) در LCD ها بهکاررفته که مخرب محیط زیست است.
4-طول عمر بیشتر LED ها نسبت به LCD ها بیشتر است و این به دلیل میزان مصرف برق کمتر و عمر باتری آنها است.
5-از نظر نسبت کنتراست نیز این دو محصول دارای تفاوتهایی هستند. کنتراست نسبت اختلاف درخشش روشنترین نقطه نمایشگر (سفید) با تاریکترین نقطه (سیاه) آن است. هرچه این اختلاف بیشتر باشد، میزان تاریکی و روشنی صحنهها طبیعی و واقعی تر خواهد بود.
6-تصاویر و رنگها در صفحه نمایش های LED روشن تر و واقعی تر از رنگها در صفحه نمایش LCD هستند.
منبع ipbhelpers