لپتاپ بخریم یا کامپیوتر رومیزی؟
با توجه به گسترش استفاده از وسایل دیجیتال، در دنیای امروز کمتر کسی پیدا میشود که در خانه خود لپتاپ، کامپیوتر رومیزی یا گوشیهای هوشمند نداشته باشد. استفاده از این وسایل بهخصوص پس از ظهور بیماری کرونا و آنلاین شدن کلاسهای درس و محیطهای کاری افزایش یافته و بسیاری از افراد مجبور به خرید آنها شدند. هنگام خرید گوشیهای هوشمند که برای کاربردهای کاملا مشخصی ساخته شدهاند مشکل خاصی وجود نخواهد داشت. اما در برخورد با لپتاپ و کامپیوتر رومیزی سوال اصلی این است که کدامیک از آنها را خریداری کنیم؟
برای تصمیمگیری چه کار کنیم؟
فاکتورهای مختلفی میتواند در تصمیمگیری افراد برای خرید لپتاپ یا کامپیوتر موثر باشد. نوع کاربرد، میزان قدرت پردازشی، رزولوشن صفحهنمایش، قابلحمل بودن و… از عوامل بسیار تاثیرگذار در تصمیمگیری است. در این مقاله از مبیت دست روی نقطه حساس انتخاب گذاشتهایم تا همه آنچه برای تعیین مسیر در دوراهی خرید این دو را نیاز دارید به شما ارائه کنیم. اگر شما ازجمله افرادی هستید که قصد خرید لپتاپ یا کامپیوتر رومیزی را داشته و هنوز موفق به تصمیمگیری نشدهاید، پیشنهاد میکنیم چند دقیقه از وقت خود را صرف مطالعه این مقاله کنید تا ابهامهای خود را به طور کامل برطرف سازید.
قدم اول: تعیین نیازها و انتظارات
پیش از هر چیز شما باید مشخص کنید که چرا قصد خرید لپتاپ یا کامپیوتر را دارید. پیشنهاد میکنیم که در این مرحله یک قلم و کاغذ برداشته و همه انتظارات خود از رایانه را مشخص کنید. هدفها، سرگرمیها، برنامههای موردنیاز برای نصب، محتواهایی که ممکن است در آینده روی رایانه خود ذخیره کنید، علاقهمندیها و… را بنویسید و شماره بزنید. ممکن است در پایان این کار متوجه شوید کار شما با یک گوشی هوشمند، تبلت یا نوتبوک راه افتاده و نیازی به صرف هزینه بیشتر ندارید.
پس از تهیه لیست بررسی کنید که کدام لیست طولانیتر است. به طور خلاصه میتوان گفت لپتاپها دارای قدرت پردازشی کمتری هستند که این امر به دلیل کوچکتر بودن آنها و استفاده از باتری بهعنوان منبع تغذیه است. برای کارهای پردازشی قدرتمند، استفاده از نرمافزارهای سنگین بهخصوص برنامههای گرافیکی ویرایش فیلم و عکس، نصب چندین برنامه پرحجم به طور همزمان، انجام بازیهای آنلاین و آفلاین و چیزهایی از این قبیل کامپیوتر رومیزی گزینه بسیار مناسبتری است. پس اگر لیست برنامههای نصبی یا بازیهای شما طولانیتر است کامپیوتر رومیزی را انتخاب کنید. در مقابل اگر دانشجو هستید و باید کامپیوتر خود را همهجا همراه داشته باشید یا صرفا برای کاربردهای عادی و خانگی قصد خرید رایانه را دارید، به سراغ لپتاپ بروید.
همچنین می توانید برای اطلاعات بیشتر مقاله های راهنمای جامع خرید لپتاپ و راهنمای کامل برای خرید یک لپتاپ دانشجویی و همهچیز درباره خرید لپتاپهای مالتی مدیا را نیز در مبیت بخوانید.
قدم دوم: تعیین بودجه موجود
یکی از مهمترین بخشها در خرید هر نوع وسیلهای تعیین بودجه است. به طور کامل و با ذکر کوچکترین واحد پولی تعیین کنید که قصد دارید چقدر خرج کنید. اهمیت این موضوع بسیار بالا بوده و دایره انتخابهای شما را بهشدت محدود میکند. اگر قصد انجام کارهای حرفهای را دارید که نیاز به توانهای پردازشی بالایی دارد و توانایی خرید لپتاپهای پرقدرت و مخصوص را ندارید، بهتر است دور آنها را خط بکشید و به سراغ کامپیوترهای رومیزی بروید.
قیمت کامپیوترهای رومیزی عموما از لپتاپها کمتر است و قابلیت ارتقای آنها نیز بالاتر است. اگر در حال حاضر نمیخواهید بودجه زیادی را به خرید رایانه اختصاص دهید، یک کامپیوتر رومیزی ارزانتر خریداری کنید و در آینده متناسب با نیاز خود بخشهای مختلف آن را ارتقا دهید. البته توجه کنید که کامپیوترهای رومیزی تا ابد قابل ارتقا نبوده و پس از مدتی بقیه بخشهای سختافزاری و نرمافزاری اجازه ارتقای بیشتر را به شما نمیدهند.
قدم سوم: مهمترین استفاده خود از رایانه را مشخص کنید.
پس از تعیین میزان بودجه خود، بهتر است سری به سایتهای مختلف خریدوفروش لپتاپ و کامپیوتر زده و از مشخصات رایانههایی که متناسب با توان مالی شما هستند مطلع شوید. (برای خرید کامپیوترهای رومیزی به فروشگاه مبیت نیز سری بزنید.) در این مرحله سری به لیست اولیه خود زده و اهداف و نیازهایی که دارای اولویت بیشتر هستند را مشخص کنید. سعی کنید این لیست را تا حد امکان کوچک کرده و در نهایت کمتر از ده هدف را برای خود مشخص کنید. حال به سراغ لیستی که متناسب با بودجه خود فراهم کردهاید رفته و مشخصات را بررسی کنید. تعدادی از گزینهها را خط زده و بقیه را نگه دارید. در پایان این مرحله شما باید یک لیست شستهرفته از اهداف خود و رایانههایی که توانایی خرید آن را دارید در اختیار داشته باشید.
قدم نهایی: مشورت با متخصصین و استفاده از تجربیات افراد دیگر
برای اطمینان از انتخاب خود میتوانید سری به سایتهای مختلف زده و مقالههای آنها در مورد انواع مختلف لپتاپ یا کامپیوترهای رومیزی را مطالعه کنید. پس از مطالعه این مقالات و بررسیهای بیشتر بازهم به لیست محدودتری خواهید رسید. در این مرحله سری به صفحات فروش گزینههای باقیمانده در لیست خرید زده و بخش نظرات کاربران را مطالعه کنید. خوشبختانه کاربران ایرانی در این مورد سنگ تمام گذاشته و دستودلبازانه همه تجربیات خوب و بد خود را به اشتراک میگذارند. با توجه به نکات منفی و مثبتی که کاربران بیان کردهاند میتوانید تصمیم بگیرید که رایانه موردنظر را در لیست خود نگه دارید یا آن را حذف کنید.
پس از استفاده از تجربیات کاربران عادی به سراغ سایتهای مشاور در انتخاب لپتاپ و کامپیوتر رفته و برای تصمیمگیری نهایی از میان لیست خود با افراد متخصص مشورت نمایید. علاوه بر آن میتوانید به سراغ متخصصینی که میشناسید رفته و برای انتخاب گزینه مناسب مشورت بیشتری بگیرید. اگر زیر همین پست یا سایر پستهای مبیت نظر بگذارید، کارشناسان تیم تخصصی مبیت میتوانند شما را به طور کامل راهنمایی کنند. اگر علاوه بر زبان فارسی توانایی مطالعه به زبانهای دیگر را نیز دارید، از سایتهای خارجی هم کمک بگیرید تا رشته اطمینانتان محکمتر شود.
کامپیوترهای رومیزی برای چه کاربردهایی مناسب هستند؟
اگر ازجمله افرادی هستید که معمولا در خانه یا محل کار از رایانه استفاده میکنید، خرید لپتاپ برای شما تقریبا بیمعنی است. البته این به این معنی نیست که اگر در حال حاضر صاحب یک لپتاپ هستید و کارهای خود را با استفاده از آن پیش میبرید، لپتاپ را فروخته و اقدام به خرید کامپیوتر رومیزی کنید. مصرف برق کامپیوترهای رومیزی بسیار بیشتر از لپتاپ است. همچنین شما نیاز به یک فضای مناسب برای قرار دادن آنها داشته و باید محل قرارگیری سیمها را نیز مشخص کنید.
کامپیوترهای رومیزی وسیله بسیار مناسبی برای کنجکاوی و بازی بچههاست. شما نمیتوانید آنها را جمع کرده و در کمد قرار دهید. بنابراین اگر بچه کوچکی در خانه دارید باید مدام مراقب باشید که اتفاق خطرناکی نیافتد. بنابراین بهتر است پیش از خرید کامپیوتر رومیزی محل آن را کاملا مشخص کنید و یک میز و صندلی مناسب برای جلوگیری از ایجاد خستگی و آسیب در ستون فقراتتان خریداری کنید.
از منظر تخصصیتر کامپیوترهای رومیزی به دلیل قدرت پردازشی بالاتر و سیستم خنککنندگی پیشرفتهتر برای انجام کارهای سنگین بسیار مناسب هستند. هرچند که نسلهای جدید این کامپیوترها از نسلهای پیشین باریک اندامتر و ریزتر هستند اما باز هم فضای بسیار بزرگتری را در اختیار طراحان قرار میدهند. بهعلاوه طراحان کامپیوترهای رومیزی نگران مصرف توان در این سیستمها نیستند. اتصال این رایانهها به منبع بیپایان برق شهری باعث شده است که در کامپیوترهای رومیزی کارایی دارای اولویتی بیشتر از مصرف باشد.
با توجه به موارد بالا، به دلیل استفاده کامپیوترهای رومیزی از کارتهای گرافیک (راهنمای جامع خرید کارت گرافیک را در مبیت بخوانید.) و GPU قدرتمندتر، سیستم خنککنندگی قوی، حافظههای رم سریعتر و توان پردازشی بیشتر برای نصب برنامههای سنگین که با دادههای زیادی سروکار دارند بسیار مناسب است. شما میتوانید چند برنامه حجیم را به طور همزمان روی کامپیوترهای رومیزی اجرا کنید و از سرعت آنها لذت ببرید. بهعلاوه اگر اهل بازیهای کامپیوتری هستید، بهتر است از کامپیوترهای رومیزی استفاده کنید. چراکه این بازیها دمای cpu را بهشدت بالا برده و سیستم خنککنندگی رایانه در این مورد دارای اهمیت بالایی است.
لپتاپها برای چه کاربردی مناسباند؟
با توجه به کوچک شدن خانهها و کمبود فضا استفاده از لپتاپ برای بسیاری از افراد گزینه مناسبتری است. بهخصوص اگر خانه شما اجارهای باشد، جابهجا کردن یک لپتاپ با استفاده از یک کولهپشتی کوچک خیلی راحتتر از جابهجایی کامپیوترهای رومیزی است. اهمیت این موضوع برای برخی از افراد به حدی است که ترجیح میدهند برخی از برنامههای موردنیاز خود را حذف کرده و یک لپتاپ با قیمت مناسب را خریداری کنند. از طرف دیگر شما میتوانید لپتاپ را در تخت خود نیز همراه خود داشته باشید و نیاز نیست تمام روز پشت میز و صندلی بنشینید. هرچند که پزشکان برای استفاده از لپتاپ نیز داشتن میز و صندلی مناسب را توصیه میکنند.
برای بسیاری از افراد بهخصوص دانشجویان یا کسانی که در شرکتهای کوچک خصوصی کار میکنند، داشتن لپتاپ اهمیت بسیار زیادی دارد. انجام پروژههای دانشجویی با همگروهیها و نشان دادن آن به استاد، ارائههای کلاسی و… همه و همه نیاز به یک رایانه قابلحمل را بیشتر میکند. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان عطای خرید کامپیوتر رومیزی را به لقای آن میبخشند. شرکتهای کوچک خصوصی نیز برای صرفهجویی در هزینهها از خرید کامپیوترهای رومیزی خودداری کرده و از کارمندان خود میخواهند که لپتاپ به همراه داشته باشند. به همین دلیل اگر قصد کار در یک شرکت خصوصی را دارید، بهتر است یک لپتاپ مناسب تهیه کنید.
لپتاپها به دلیل قابلحمل بودن، ساختار جمعوجور، استفاده از باتری و امکانات مناسب برای کاربردهای عادی و معمولی بسیار مناسب هستند. تماشای فیلم، فعالیت در شبکههای اجتماعی، مطالعه مقالات، جستوجو در وب، انجام پروژههای ساده دانشجویی و دانشآموزی با استفاده از لپتاپها بهسادگی امکانپذیر است. فضای کمتر لپتاپها و استفاده از باتری بهعنوان منبع تغذیه اصلی، طراحان را بر آن داشته است که بیشتر روی سرعت، حجم، وزن و مصرف توان لپتاپ کار کنند.
با استفاده از لپتاپ امکان راهاندازی برنامههای پرحجم و سنگین نیست. استفاده از این برنامهها روی لپتاپ باعث خالی شدن پیدرپی باتری و خراب شدن آن میشود. البته طراحان رایانههای قابلحمل به فکر خریدارانی که به دنبال رایانهای سبک و همهکاره میگردند نیز بودهاند. برندهای مختلف لپتاپهای مختلف و متونعی را با امکانات و ویژگیهای منحصربهفرد برای کاربردهای مختلف طراحی کردهاند اما قیمت آنها اصلا با کامپیوترهای رومیزی قابلمقایسه نیست.
بالاخره لپتاپ بخریم یا کامپیوتر رومیزی؟
با توجه به موارد گفتهشده در بالا تصمیم قطعی میان این دو گزینه با شماست. اگر به اندازه کافی پول دارید خرید هردو برای شما بسیار مفید بوده و کار همه اعضای خانواده را راه میاندازد. در غیر این صورت به ابتدای متن مراجعه کرده و لیستهای خود را آماده کنید. برای اینکه به فکر خود نظم بدهید جدول زیر را مطالعه کنید و تصمیم قطعی را بگیرید.
لپتاپ | کامپیوتر رومیزی |
چرا بخریم؟ | |
چون قابلحمل است. | چون قیمت کمتری دارد. |
چون مراقبت از آن و جمع کردنش آسان است. | چون بیشتر کارهای کامپیوتری ما در منزل است. |
چون مصرف کمی دارد. | چون قدرت پردازشی بالایی دارد. |
چون جمعوجور و کوچک است و نیاز به محل قرارگیری خاص ندارد. | چون به برنامههای مختلفی برای نصب نیاز داریم. |
چون سیمهای عریض و طویل ندارد. | چون با دادههای زیاد و سنگین سروکار داریم. |
چون برای کاربردهای عادی و نیمهحرفهای مناسب است. | چون قصد انجام بازیهای کامپیوتری مختلف و متنوع را داریم. |
سخن نهایی
بهطورکلی در دنیای دیجیتال خرید هرگونه وسیلهای نیاز به مشخص کردن صریح و واضح نیازها و اهداف دارد. شاید در گذشته که با صرف کمتر از 10 میلیون میتوانستید بهترین لپتاپها یا کامپیوترهای رومیزی را در اختیار داشته باشید، بحث انتخاب میان آنها چندان مطرح نبوده و بسیاری از خانوادهها هردوی آنها را خریداری میکردند. اما افزایش قیمتهای وسایل دیجیتال و قیمتهای نجومی آنها بخش اقتصادی را بیش از سایر موارد در خرید رایانه مطرح کرده و بسیاری از افراد در دوراهی سخت انتخاب قرار گرفتهاند.
ما در مبیت تلاش میکنیم تا با ارائه راهنماییهای تخصصی و حرفهای شما را در این راه تا انتخاب نهایی همراهی کرده و فراز و فرودهای هر مسیر را برای شما کاملا مشخص کنیم. در این مقاله نیز تلاش کردیم تا تمام آنچه را که باید برای خرید کامپیوتر رومیزی یا لپتاپ مدنظر داشته باشید برای شما بیان کنیم. اگر بخواهید خلاصه مقاله را در جند جمله کوتاه بدانید، چند جمله پایانی ما را بخوانید.
در خرید لپتاپ و کامپیوتر رومیزی دو سوال مطرح است؟
1- آیا قصد من از خرید رایانه تنها انجام کارهای روزمره و پروژههای دانشجویی یا نیمهحرفهای است؟
2- آیا کارهای کامپیوتری من بیشتر در خانه بوده و نیازمند برنامههای سنگین و قدرتمند است؟
اگر پاسخ شما به شوال اول مثبت است، به دنبال یک لپتاپ خوب و مناسب بگردید. در غیر این صورت به سراغ کامپیوترهای رومیزی محبوب خود بروید.