ترفندهای اندروید 10
در دنیای امروز کمتر کسی یافت میشود که نام سیستمعامل اندروید را نشنیده باشد یا حداقل یک بار با آن کار نکرده باشد. بهجز محصولات شرکت آمریکایی اپل، تقریبا همه سازندگان تلفنهای هوشمند از سیستمعامل تولید گوگل یعنی اندروید استفاده میکنند. به همین دلیل گوگل نیز در رفع عیبهای نسخههای قبلی سنگ تمام گذاشته و این بار با ارائه جدیدترین نسخه این سیستمعامل، یعنی اندروید 10، ویژگیهای جدید و بینظیری را در اختیار کاربران قرار داده است.
ویژگی های ارائه شده در اندروید 10
در بیشتر برنامههای دیجیتال و سیستمعاملها امکانات جدید ارائهشده بهخوبی به کاربران معرفی نشده است. درنتیجه بسیاری از کاربران حتی از وجود چنین ویژگیهایی خبردار هم نمیشوند. سیستمعامل اندروید 10 نیز از این قاعده مستثنا نیست. به همین جهت در این مقاله از مبیت به سراغ ترفندهای پنهانشده در جدیدترین نسخه از محبوبترین سیستمعامل جهان رفتهایم تا شما را با دنیای پر آب و رنگ این سیستمعامل محبوب بیشتر آشنا کنیم.
1- مد تمرکز یا Focus mode، حذف همه مزاحمتها!
در شرایط کنونی جهان و با انتشار ویروس کرونا، خرید موبایل در ایران اوج گرفت و گوشیهای هوشمند تبدیل به کلاسهای درس برای دانشآموزان شدهاند. (راهنمای جامع خرید موبایل را نیز می توانید در مقاله دیگر مبیت بخوانید) استفاده از مد تمرکز برای دانشجویان و دانش آموزان حاضر در کلاسهای آنلاین و بقیه کاربران که نیاز به حفظ تمرکز در هنگام کار با گوشی دارند، بسیار مفید است. با فعال کردن این حالت شما میتوانید اعلانهای سایر برنامههای نصبشده روی تلفنتان را غیرفعال کرده و با حواس جمع به کارتان بپردازید. برای این کار کافی است عبارت Digital Wellbeing یا آسایش دیجیتالی را در قسمت جستوجوی تنظیمات تایپ کرده و با انتخاب حالت فوکوس یا تمرکز، برنامههای مزاحم را راهی لیست سیاه کنید. البته نگران نباشید! پس از اتمام کار با طی کردن همین مراحل میتوانید لیست سیاه خود را اندکی خلوتتر کرده و برنامههای خود را به روند عادی برگردانید.
2- حالت کار با یک دست یا One-Handed Mode، برای زمانهایی که دستتان بند است!
حتما بارها برای شما پیش آمده که مشغول به انجام کاری مثل رانندگی یا آشپزی هستید و نمیتوانید هردو دستتان را در اختیار تلفن همراه محبوبتان قرار دهید. به همین دلیل هنگام کار با صفحه عریض و طویل تلفن هوشمند خود دچار مشکل شده و در پارهای از اوقات آن را به روی زمین انداختهاید. سیستمعامل اندروید 10 با داشتن حالت کار با یک دست در این لحظات به کمک شما میشتابد. فعال کردن این حالت باعث میشود که نسخه کوچکی از فهرست، صفحهکلید یا سایر منوهای گوشی شما در سمت چپ یا راست صفحهنمایش قرار گیرد. در این حالت شما برای رفع تمامی نیازهای خود تنها به یک دستتان احتیاج خواهید داشت.
دقت کنید که انتخاب اینکه منوی کوچکشده در کدام قسمت صفحه قرار بگیرد کاملا در اختیار شماست. شما میتوانید با کشیدن صفحه به سمت راست یا چپ، صفحه کوچک را به سمت دلخواه خودتان منتقل کنید و با ضربه زدن روی قسمت تاریک مجددا به حالت دو دستی برگردید. البته فراموش نکنید که پس از اتمام کارتان این حالت را کاملا غیرفعال کنید، زیرا بدون شک شما را کلافه خواهد کرد.
برای فعالسازی حالت کار با یک دست در اندروید 10 کافی است در منوی تنظیمات به بخش تنظیمات بیشتر بروید و با فشردن گزینه حالت کار با یک دست، آن را فعال کنید. اگر زبان گوشیتان انگلیسی است، در بخش Advanced Features گزینه one-handed mode را فعال کنید. فراموش نکنید که ممکن است در گوشیهای مختلف محل قرارگیری این تنظیمات کمی متفاوت باشد که البته به لطف وجود امکان جستوجو در تنظیمات، یافتن آن برای شما خیلی مشکلساز نخواهد بود.
3- استفاده از حرکت به جای کلیدهای ناوبری، دسترسی آسان تنها با یک اشاره
برای کاربرانی که به استفاده از کلیدهای برگشت، خانه و منوی چندوظیفهای یا multi-tasking عادت دارند، این ویژگی چندان خوشایند نیست. هرچند که طراحان گوگل تصمیم به استفاده از آن در اندروید 10 را به کاربران واگذار کردهاند. با فعال کردن این حالت، همه برنامهها و منوها در حالت تمامصفحه نمایش داده شده و شما با کشیدن انگشت خود به سمت بالا در بخشهای چپ، راست یا میانی قسمت پایین نمایشگر میتوانید از عملکرد این دکمهها استفاده کنید.
برخلاف ویژگیهای پیشین که استفاده از آنها برای بسیاری از کاربران هیجانانگیز است، تجربه استفاده از این ویژگی در ابتدا شما را بسیار گیج خواهد کرد. بنابراین بیشتر کاربران بهخصوص مسنترها چندان روی خوشی به این امکان جدید نشان نمیدهند. اگر ویژگی استفاده از حرکت به جای کلیدهای ناوبری برای شما جالب است با مراجعه به بخش صفحهنمایش (display)، کلیدهای ناوبری (navigation bar) را انتخاب کرده و حالت تمام صفحه (full screen mode) را از دکمهها (buttons) به حرکتها (gestures) تغییر دهید.
4- اشتراکگذاری شبکه Wi-Fi بدون نیاز به رمز، اتصال ساده و بیدردسر
عنوان این بخش ممکن است کمی شما را نگران کند. این ویژگی به این معنا نیست که هرکسی میتواند به شبکه وای فای شما متصل شده و از اینترنت آن استفاده کند. هر شخص برای اتصال به وای فای شما بدون وارد کردن رمز نیاز به اسکن کد QR مخصوص دارد. اگر از کاربران اندروید 10 هستید و نمیتوانید به رمز وای فای دسترسی پیدا کنید، کافی است در منوی کشویی بالای صفحه، روی علامت وای فای فشار داده و نگهدارید. سپس روی نام شبکهای که به آن متصل شدهاید ضربه زده و گزینه اشتراکگذاری (share) را انتخاب کنید. یک کد QR به شما نمایش داده میشود که شخص موردنظر شما با اسکن این کد به راحتی به شبکه وای فای متصل میشود.
5- غیرفعال کردن اعلانها، حذف تبلیغات مزاحم
اگر از تبلیغات برنامههای مختلف نظیر گوگل کروم یا shareit خسته شدهاید و نمیدانید چطور باید آنها را حذف کنید، این بخش را مطالعه کنید. کاربران اندروید 10 به سادهترین حالت ممکن میتوانند اعلانهای بیفایده و مزاحم را غیرفعال سازند. برای این کار کافی است نوار کشویی بالای صفحه را پایین آورده و روی اعلان یا تبلیغ نشان دادهشده فشار داده و نگهدارید. با ورود به منوی تنظیمات میتوانید نمایش اعلانهای برنامه موردنظر را غیرفعال کنید. همچنین با مراجعه به تنظیمات گوشی خود و منوی اعلانها نیز میتوانید همین کار را انجام دهید.
دانستن این نکته خالی از لطف نیست که غیرفعال کردن اعلانهای برخی برنامهها نظیرگوگل کروم شما را پس از مدتی پشیمان خواهد کرد. چراکه هرچند از شر تبلیغات مزاحم راحت شدهاید اما اطلاعاتی نظیر روند دانلود یک فایل یا شروع و اتمام دانلود آن نیز به شما نشان داده نخواهد شد. بهتر است پیش از اقدام به غیرفعال کردن اعلانهای یک برنامه اولویتهای خود را مشخص کنید. البته راه برگشت چندان هم دشوار نیست.
6- حالت تاریک یا dark mode، صرفهجویی در باتری و محافظ چشمان شما
در نسخههای پیشین اندروید شما باید حالت تاریک را برای هر برنامه بهصورت جداگانه فعال میکردید اما در اندروید 10 فشردن یک دکمه، برای اعمال این حالت در همه برنامههای گوشی کفایت میکند. استفاده از حالت تاریک برای کسانی که زیاد به صفحه گوشی خیره میشوند یا در محیطهای تاریک و کمنور با گوشی کار میکنند بسیار مناسب است. بهعلاوه اگر در جایی هستید که دسترسی به شارژر گوشی خود ندارید، توصیه میکنیم که این حالت را فعال کنید.
فعالسازی حالت تاریک در اندروید 10 از طریق منوی کشویی بالای صفحه امکانپذیر است. اگر نتوانستید آن را پیدا کنید در قسمت تنظیمات به منوی صفحهنمایش (display) بروید و حالت تاریک (dark mode) را فعال کنید. اگر گزینه صرفهجویی در باتری (battery saver) را فعال کنید، حالت تاریک به طور اتوماتیک فعال خواهد شد.
7- گزینههای اشتراکگذاری پیشرفته، دریچهای بهسوی دنیای بیرون
فشردن دکمه اشتراکگذاری (share) در گوشیهای هوشمند مجهز به اندروید 10، دنیای گستردهای از برنامههای مختلف را به شما نشان میدهد. در این حالت شما میتوانید تنها با یک کلیک وارد محیط اشتراکگذاری موردنظر خود شده و فایلهای خود را به اشتراک بگذارید. ممکن است بسیاری از این برنامهها برای شما ناآشنا باشند. اما بهتر است یک بار روی آنها کلیک کنید تا متوجه کاربردهای جذابشان بشوید. بهعنوانمثال استفاده از google keep به شما کمک میکند که متن یک صفحه وب یا پیامک را درون برنامه یادداشت گوشی خود کپی کرده و ذخیره کنید.
8- بهبود عملکرد مجوزدهی به برنامهها، حفظ حریم خصوصی
بسیار پیش آمده است که برای نصب یک برنامه جدید و ورود به آن باید به برنامه موردنظر دسترسیهای مختلفی به برنامههای گوشی خود بدهید. برنامههای مختلف اندروید میتوانند به دوربین، GPS، لیست مخاطبین و نیز گالری گوشی شما دسترسی پیدا کنند. بدون شک افزایش تعداد برنامههای نصبشده، حریم خصوصی شما را با خطرات جدی مواجه خواهد کرد. هرچند که این مورد ممکن است برای بسیاری از افراد در درجه اول اهمیت قرار نداشته باشد، اما اگر از آن دسته افرادی هستید که برای حریم خصوص خود ارزش قائلید، با ادامه این متن همراه شوید. اندروید 10 با فراهم آوردن امکان حذف مجوزهای دسترسی به برنامهها راهحل مناسبی را برای حفظ حریم خصوصی به شما ارائه داده است. شما میتوانید با مراجعه به منوی برنامهها (apps) در تنظیمات گوشی و بخش مجوزها (permissions)، مجوزهای دسترسی برنامهها را فعال یا غیرفعال کنید.
توجه کنید که در اندروید 10، تنها زمانی که برنامه در حال اجراست مجوزهای دسترسی آن فعال بوده و اجازه دسترسی به بخشهای مختلف گوشی شما را دارد. بهمحض خروج از برنامه و بستن آن کلیه مجوزها بهصورت اتوماتیک غیرفعال شده و به برنامه اجازه دسترسی در پسزمینه داده نمیشود.
9- امکان بازگرداندن برنامههای حذفشده، راهی برای تعمیر پلهای پشت سر
حذف کردن تصادفی برنامهها برای بسیاری از کاربران گوشیهای هوشمند بهویژه افرادی که هنوز به صفحههای لمسی عادت نکردهاند، اتفاق افتاده است. اندروید 10 تا چند ثانیه پس از لغو نصب کردن یا حذف نماد برنامه از روی صفحه اصلی به شما اجازه بازگرداندن برنامه و جبران اشتباه را میدهد. کافی است دکمه بازگشت یا undo را در پایین صفحهنمایش گوشی خود یافته و بر روی آن فشار دهید.
سخن پایانی
اندروید 10 ویژگیهای متنوعتر و جذابتری را نسبت به نسلهای پیشین خود برای شما به ارمغان آورده است. یکی از جذابترین کارها هنگام ارائه نسخه جدید اندروید، گشت زنی در بخشهای مختلف و کشف ویژگیهای جدید است که شاید هیچگاه توسط سازنده معرفی نشوند. ویژگی هایی که توسط آن ها بهتر می توانید تمرکز کنید (مد تمرکز)، با یک دست به راحتی با گوشی خود کار کنید (حالت کار با یک دست)، با یک اشاره به کاری که میخواهید را انجام دهید (استفاده از حرکت)، به سادگی شبکه وای وای را به اشتراک بگذارید و …
البته پیدا کردن این ویژگیها و فهمیدن کاربرد آنها، زمان زیادی را از شما میگیرد. تیم مبیت به جای شما این زمان را صرف کرده و در مقاله فوق تعدادی از آنها را به شما معرفی کرده است. امیدواریم پس از مطالعه مقاله بالا، احساس راحتی بیشتری با گوشی خود کرده و استفاده از جدیدترین نسخه اندروید تجربه فوقالعادهای را برای شما رقم بزند.