واقعیت مجازی، تجربه هیجانی از دنیایی که وجود خارجی ندارد
واقعیت مجازی تا چند دهه قبل بیشتر یک رویا به نظر میرسید اما امروزه، با تلفیق دو حس بینایی و شنوایی انسان جذابیت خاصی را برای او به همراه دارد. با استفاده از این دو حس، برنامه های کاربردی واقعیت مجازی قصد دارند کاربر را به دنیایی کاملاً متفاوت منتقل کنند. اکثر مردم واقعیت مجازی را تنها مختص بازی ها میدانند درحالیکه، از آن در آموزش شبیه سازها، به ویژه در صنایع نظامی و هوانوردی نیز استفاده می شود. واقعیت مجازی یا همان VR یک دنیای شبیهسازی شده با کامپیوتر است که با استفاده از ابزارهای خاص به انسانها امکان میدهد تا با دنیای دیگر یعنی همان دنیای مجازی تعامل برقرار کنند.
در واقع با کمک این تکنولوژی کاربر بدون هیچ تغییر مکانی به یک دنیای دیگر پا میگذارد و سعی میکند تا وقایع و اتفاقاتی که در دنیای مجازی وجود دارند را درک کند؛ گاهی اوقات در این واقعیت مجازی با جهانی خارق العاده روبه رو میشوند که در دنیای واقعی هرگز آن را ندیده اند درست مثل بازی های ویدئویی که امروزه توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. به دلیل قابلیتهای خاص این تکنولوژی از آن در زمینههای گوناگون، به ویژه زمینههای آموزشی و حتی در دانشگاه های برخی کشورها استفاده میشود. انواع شبیهسازهای رانندگی، پرواز و تمرین کردن با کمک این واقعیت مجازی، موهبت بزرگی است که نصیب بشر شده است. در ادامه به بیان کامل دنیای مجازی و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
واقعیت مجازی چیست؟
ساده ترین تعریف برای واقعیت مجازی، تجربه کردن چیزهایی از طریق کامپیوتر است که در دنیای واقعی وجود خارجی ندارند مانند هنگامی که چشمهای خود را میبندیم، تصاویری را تجربه و احساس میکنیم که در واقعیت وجود ندارند. بطورکلی VR یک جهان سه بعدی است که میتوانید در آن به جست و جوی وقایع بپردازید همین امر به شما کمک میکند که فضاهای مختلف را شبیهسازی کنید و از این تکنولوژی به عنوان یک ابزار مفید در روند توسعه کسب و کارها استفاده کنید.
بطورکلی واقعیت مجازی، یک فناوری در حال رشد است که به کسب و کارهای متنوع کمک میکند تا جهش زیادی داشته باشند و بتوانند حضور فیزیکی را در دنیای واقعی و همچنین دنیای خیالی شبیهسازی کنند. این فناوری، محیطی شبیهسازی شده توسط رایانه را ایجاد میکند همچنین کمک میکند که در علوم مختلف به راهحلهای پیشرفتهای برسند.
انواع مختلف VR
کاملا شناور (Fully immersive): واقعیت مجازی کاملا شناور تجربه ی یک جهان بزرگ و پر از جزئیات است و معمولا برای این تجربه لازم است از نمایشگرهایی که روی سر قرار میگیرند (HMD) یا عینکهای ویآر استفاده کنیم و دستکشهای دارای حسگر بپوشیم.
غیر شناور (Non-immersive): یک بازی شبیهساز پرواز با واقعگرایی بالا در یک کامپیوتر خانگی میتواند به عنوان یک واقعیت مجازی غیر شناور شناخته شود. به خصوص اگر از صفحه نمایش عریض، هدفون یا صدای محیطی، و دستههای کنترل واقعگرایانه استفاده کند. همه کاربران واقعیت مجازی به شناور شدن در این فضا نیاز ندارند و ممکن است بعضی از افراد از این تکنولوژی بدون فضای شناور استفاده کنند. برای مثال یک معمار ممکن است یک مدل ۳ بعدی از یک ساختمان را روی دسکتاپ با استفاده از موس به مشتریان خود نشان دهد. بنابراین میتوان گفت که واقعیت مجازی هم مانند دیگر تکنولوژیهای روز جای خود را در صنایع مختلف باز کرده است.
استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا در صنایع مختلف میتواند زیرساختهای لازم برای آینده ی کسب و کارها را فراهم کند و یک نیروی محرک و کمکی برای توسعه مدرن آنها فراهم کند.
مشارکتی (Collaborative): این نوعدر مورد بازیهای «جهان مجازی» بیشتر صدق میکند. این بازیها تکنولوژی بسیار پیشرفته تری از VR ارائه میدهد و برای اشتراک گذاشتن یک تجربه در جهان مجازی با افراد دیگر، که معمولا در زمان واقعی یا چیزی شبیه این اتفاق میافتد بسیار مناسبند.
کاربرد واقعیت مجازی
از این تکنولوژی در زمینههای گوناگونی استفاده میشود. همان طور که پیشتر اشاره شد، ویآر به ویژه برای آموزش و شبیهسازی محیطهای خطرناک مختلف کارایی زیادی دارد. علاوه بر آن میتوان این علم را به عنوان یک راه یادگیری مهارت های جراحی، امکانات پزشکی و برای ساخت ربات های جراحی موثر دانست. تا کنون هزاران دستگاه از ربات هایی که با این علم ساخته شده اند به بیمارستان ها عرضه شده . به علاوه، این تکنولوژی برای درمان انواع مختلف مشکلات روانی، مانند شیزوفرنی، ترس از فضای باز، و درد فانتوم مورد آزمایش قرار گرفته است.
یکی دیگر از رشتههای که VR میتواند در آن نقش ایفا کند رشته برق است. امروزه شبیهساز آزمایشگاههای برق با استفاده از این تکنولوژی ساخته شده و برای امور آموزشی و ابداعی مورد استفاده قرار میگیرند. به این ترتیب دانشجویان میتوانند با بهکارگیری واقعیت مجازی در صنعت برق در فضایی کاملا امن مدارهای الکتریکیشان را ایجاد کرده و کارکرد آنها را بررسی کنند.
واقعیت مجازی یکی از تکنولوژیهایی است که در حال پیشرفت سریع است. این تکنولوژی به افراد اجازه میدهد یک محیط بازسازی شده یا ساختگی را که وجود واقعی ندارد، تجربه کنند. آنها میتوانند به این ترتیب از نظر روانی و فیزیکی در این محیط و جهان شناور شده و از نگاه خودشان آن را تجربه کنند. واقعیت مجازی کمک بزرگی به پیشرفت و توسعه علم و شغل پزشکی کرده است و پیشبینی میشود که این روند در آینده هم ادامه خواهد داشت.
منبع robotiq