Refresh Rate یا نرخ تازه سازی چیست؟ نمایشگر های 60Hz,90Hz و 120Hz چه تفاوت هایی دارند؟
گوشی های پرچمدار به سرعت در حال استفاده از نمایشگر های 90 هرتزی و حتی 120 هرتزی هستند و این موضوع یکی از اصلی ترین ویژگی ها برای گوشی های گران قیمت به شمار می آید. این قابلیت به نوعی این گوشی ها را بیش از پیش، از گوشی های میان رده و مقرون به صرفه جدا می کند. اما اینکه آیا نرخ تازه سازی موردی است که باید برای آن هزینه بیشتری خرج کنید! به سلیقه و نیاز شما بستگی دارد.
به طور کلی هرچه نرخ تازه سازی یا Refresh Rate بیشتر باشد، باعث می شود تا انیمیشنها به صورت بهتری به نمایش گذاشته شوند و برخی از بازیها نیز به شکل روان تری به اجرا در بیایند. اما بد نیست بدانید که با افزایش نرخ تازه سازی، میزان مصرف باتری نیز افزایش میابد؛ بنابراین انتخاب بین یک صفحه نمایش با کیفیت یا چند ساعت باتری بیشتر به نیاز شما بستگی دارد با این حال اینکه نرخ تازه سازی چیست و نمایشگرهای 60Hz,90Hz و 120Hz چه تفاوتی با یکدیگر دارند، سوالاتی است که در این مقاله از مبیت به آنها پاسخ خواهیم داد.
نرخ تازه سازی یا Refresh Rate چیست؟
برای اینکه محتوا یا انیمیشن روی نمایشگر به صورت صاف و روان به نمایش گذاشته شود، هر پیکسل به تنهایی توسط پردازنده به راحتی به روز می شود. اما این بروزرسانی به طور تصادفی اتفاق نمی افتد و نمایشگرها با نظم خاصی محتوای خود را به روز می کنند که به آن نرخ تازه سازی یا Refresh rate می گویند.
Refresh Rate در حقیقت سرعت به روزرسانی محتوا در نمایشگر را اندازه گیری می کند. به عبارت دیگر این که نمایشگر با چه سرعتی و هر چند وقت یکبار مطالب خود را بروز می کند، با نرخ تازه سازی، اندازه گیری می شود. واحد نرخ تازه سازی هرتز “Hz” می باشد که نشان می دهد نمایشگر در یک ثانیه، چند بار عمل تازه سازی را انجام می دهد. به عنوان مثال نمایشگرهای 60 هرتزی در هر ثانیه 60 بار، نمایشگرهای 90 هرتزی در هر ثانیه 90 بار و نمایشگرهای 120 هرتزی نیز در هر ثانیه 120 بار محتوای خود را به روز می کنند. بنابراین یک پنل 120 هرتزی، در مقایسه با پنل 60 هرتزی و تلوزیونهای 30 هرتز، به ترتیب 2 و 4 برابر سریع تر محتوای خود را بروز میکند.
نرخ تازه سازی بیشتر به معنای تاخیر کمتر نیز میباشد؛ چرا که پیکسلها در مدت معین به دفعات بیشتری تازه سازی میشوند. به عنوان مثال یک نمایشگر 60 هرتزی برای تازه سازی کامل به 16.6 میلی ثانیه زمان نیاز خواهد داشت. این در حالی است که این زمان برای نمایشگرهای 90 هرتزی و 120 هرتزی به ترتیب 11.1 و 8.3 میلی ثانیه میباشد. بد نیست بدانید که رفرش ریت تنها عامل تعیین کننده در تاخیر نمایشگر نمی باشد؛ اما می توان گفت که مهم ترین عامل آن به شمار میآید.
نمایشگر گوشی به یکباره تازه سازی نمی شود
در حقیقت هر ردیف افقی از پیکسل ها به ترتیب تازه سازی می شوند تا در نهایت کل نمایشگر بروز شود. برای درک ملموس تر این موضوع می توانید از نمایشگر گوشی خود در حالت صحنه آهسته فیلمبرداری کنید. به عبارت دیگر، نمایشگر گوشی شما دائما در حال تازه سازی می باشد؛ اما یک تازه سازی کامل، در یک چرخه زمانی انجام می گیرد.
واحد اندازه گیری
واحد اندازه گیری نرخ بازخورد لمسی نیز همانند Refresh Rate، هرتز میباشد و نشان میدهد که پنل لمسی در یک ثانیه، تا چه تعداد به دنبال داده ورودی انگشت کاربر می باشد. به این ترتیب، نرخ بازخورد لمسی بیشتر، تاخیر در اجرای دستورات لمسی را کم میکند و این موضوع می تواند در استفاده از گوشی و به خصوص اجرای بازیها، تاثیرگذار باشد.
تفاوت 60Hz,90Hz و 120Hz در گوشی هوشمند
رفرش ریت بیشتر، باعث میشود تا محتوا به صورت نرم تر و صاف تری در نمایشگر به نمایش گذاشته شود. با این حال بد نیست در نظر داشته باشید که نرخ تازه سازی بیشتر از 60 هرتز هنگام اسکرول در فیسبوک یا ایمیل، منفعت چندان زیادی نخواهد داشت و اکثر ویدئوهای صنعتی نیز در نرخ فریم 24، تولید می شوند. با این حال، اپلیکیشنهایی با انیمیشنهای زیاد و رابط های کاربری در نمایشگرهایی با نرخ تازهسازی بیشتر، به صورت هماهنگ تر و صاف تری به اجرا در خواهند آمد.
اصلی ترین تفاوت Refresh Rate بیشتر، هنگام اجرای بازیها می باشد، اگر از گیمرهای PC سوال کنید، مطمئنا آنها مانیتور های 120 هرتزی و یا 144 هرتزی را پیشنهاد خواهند داد. در حال حاضرر کاربران گوشی های هوشمند نیز میتوانند از مزایای نرخ تازه سازی بیشتر بهره مند شوند؛ اما باید در نظر داشته باشند که اجرای نرم و روان بازیها، نیازمند یک پردازنده گرافیکی قدرتمند و نیروی باتری می باشد.
توجه به نرخ تازه سازی هنگام خرید
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، تلفن های هوشمند پرچمدار، به سرعت در حال استفاده از نمایشگرهایی با نرخ تازه سازی بیشتر هستند و حتی نمونههای دیگر این قابلیت را در برخی از گوشیهای میان رده نیز دیده ایم. به طور کلی باید در نظر داشته باشید که Refresh Rate یک مشخصه کوچک در مقایسه با تمام مشخصههای گوشی هوشمند میباشد. همچنین در کیفیت نمایشگر، عوامل دیگری مانند دقت رنگ، دقت کنتراست، میزان روشنایی و … نیز تاثیر گذار میباشد. بنابراین نرخ تازه سازی بیشتر، نمی تواند به تنهایی عامل تعیین کننده برای خرید گوشی هوشمند به شمار بیاید.
منبع: androidauthority