بنچمارک چیست و به هنگام خرید گوشی چه اهمیتی دارد؟
معمولا هر کاربر در هنگام خرید یک گجت با این مسئله مواجه می شود که کدام محصول موجود در بازار عملکرد بهتری را ارائه می دهد؛ برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است که مشخصات هر کالا را مطالعه نمایید اما باز هم نیاز به دانش و تجربه ی زیادی دارد تا به خوبی بتوانید تشخیص دهید که کدام قابلیت چه عملکردی دارد و حتی از قابلیت های دیگر بهتر است یا بدتر ؟؟ در این جا می خواهیم راجع به یک نرم افزار صحبت کنیم که در این مواقع بسیار کارامد است.
بنچمارک چیست؟
بنچمارک یک نرم افزار کاربردی است که دو دستگاه مختلف را از نظر سخت افزاری با یکدیگر مقایسه می کند؛ در واقع نحوه ی عملکرد این نرم افزار بدین صورت می باشد که چندین متخصص و طراح یک سری الگوریتم های استاندارد را برای آن تعریف کرده اند بنابراین به هنگام سنجش چندین دستگاه، قطعه ی متفاوت را از نظر سرعت، عملکرد و سایر فاکتور ها می سنجد و در نهایت به آن امتیاز می دهد که از طریق مقایسه امتیاز ها کاربر می تواند از شرایط آن دستگاه آگاه شود.
انواع بنچمارک
بنچمارک AnTuTu
بنچمارک AnTuTu یکی از محبوب ترین برنامه های اندروید می باشد که پس از آزمایش بخش های مختلف یک دستگاه به هر کدام یک امتیاز می دهد و در نهایت برای عملکرد دستگاه، یک امتیاز کلی را در نظر می گیرد بنابراین اگر قصد شما مقایسه ی تنها یک بخش می باشد باید به نتایج آزمایشات جزئی رجوع کنید و در صورتی که میزان عملکرد کلی دو دستگاه برای شما حائز اهمیت است امتیازات کلی می تواند پاسخگوی خوبی باشد زیرا از جمع امتیازات جزئی به وجود آمده است. این نرم افزار فاکتور های متفاوتی را در پلتفرم های اندروید مورد بررسی قرار می دهد که به شرح زیر است:
در ابتدا به امتیاز UX که مخفف User experience است، اشاره می کنیم که در واقع بهترین امتیاز برای مقایسه ی سرعت و عملکرد روزانه ی یک دستگاه به حساب می آید همچنین این امتیاز خود به دو دسته تقسیم می شود و نتایج آن از آزمایش های عملکرد چند گانه و زمان مورد نیاز برای راه اندازی دستگاه به دست می آید؛ لازم به ذکر است که عملکرد چند گانه یا عبارت دیگر مالتی تسک در واقع میزان سرعت دستگاه را به هنگام فعالیت چندین اپلیکیشن به صورت همزمان به نمایش می گذارد و ران تایم به مدت زمان راه اندازی یک اپلیکیشن بستگی دارد که در نتیجه هر چه قدر این زمان کوتاه تر باشد نشان از عملکرد سریع این دستگاه دارد.
مورد دومی که لازم است توضیحاتی درباره ی آن بدهیم امتیاز RAM می باشد که سرعت کلی دستگاه شما را می سنجد بنابراین هر فعالیتی که با سیستم اندرویدی خود انجام می دهید به سرعت و در نهایت کیفیت رم بستگی دارد. این بنچ مارک معروف رم را به دو زیر مجموعه ی RAM Operation و RAN Speed تقسیم می کند که هیچ اطلاعاتی درباره ی تفاوت این دو در دسترس نیست اما احتمال داده می شود که یکی مسئول خواندن داده ها و دیگری وظیفه ی نوشتن اطلاعات را به عهده داشته باشد.
در جایگاه سوم، واحد پردازش اطلاعاتی یعنی امتیاز CPU قرار دارد که در واقع سرعت تمامی بخش های یک دستگاه توسط این امتیاز سنجیده می شود و بهره مندی از یک CPU قدرتمند سبب می شود تا به هنگام اجرای بازی یا نرم افزار های سنگین مشکلی وجود نداشته باشد لازم به ذکر است که پردازنده ی سریع و با کیفیت نشان دهنده ی عملکرد بهتر تلفن همراه شما نخواهد بود با این حال نمی توان منکر اهمیت آن شد. این امتیاز دو فاکتور CPU integer و float point را چک می کند.
امتیاز GPU یا همان پردازنده ی گرافیکی نیز برای انجام بازی ها و نمایش انیمیشن ها بسیار کاربردی است که در دو بخش 2D graphics و 3D graphics مورد بررسی قرار می گیرد.
و در نهایت امتیاز IO را مورد بررسی قرار می دهیم که مربوط به حافظه ی داخلی دستگاه شما است به گونه ای که تمام تنظیمات، فابل ها و هر چیز دیگری در این حافظه ی بلند مدت ذخیره می شود بنابراین هر چه حافظه ی داخلی سریع تر باشد عملیات بارگیری اطلاعات نیز سریع تر انجام می شود، فایل ها سریع تر ذخیره می شوند و زمانیکه دستگاه در حال ذخیره یا بارگیری داده می باشد کمترین مشکل در رابط کاربری به وجود می آید. این امتیاز دو فاکتور Storage I/O و Database I/O را مورد بررسی قرار می دهد که در حالت اول سرعت ورودی و خروجی حافظه ی داخلی دستگاه شما است و حالت دوم سرعت خواندن و نوشتن روی پایگاه داده را می سنجد.
بنچمارک GeekBench
بنچمارک GeekBench یکی دیگر از انواع برنامه های ساخته شده توسط PrimateLabs می باشد و بیشتر برای سنجش سرعت و قدرت یک تلفن همراه، تبلت و حتی کامپیوتر های شخصی با سیستم عامل ویندوز مورد استفاده قرار می گیرد که در واقع دستگاه مورد نظر را از نظر پردازنده و کارت گرافیک تست می کند و تقریبا عملکردی شبیه به AnTuTu دارد.
بنچمارک GFXBench
بنچمارک GFXBench نیز به صورت تخصصی به آزمایش قدرت پردازش گرافیک تلفن همراه مربوط است که نسخه ی 5 آن قابلیت پشتیبانی از سیستم عامل های MacOS، iOS، ویندوز و در نهایت اندروید را دارد بنابراین پس از نصب آن بازی را از نظر رزولوشن، راه اندازی و سایر فاکتور ها بررسی می کند. در مجموع با توجه به اینکه امروزه تقریبا اکثریت تلفن های هوشمند طراحی شبیه به هم دارند بهترین راه برای تشخیص تفاوت آن ها و انتخاب بهترین گزینه، استفاده از این نرم افزار می باشد که حتی ادعا های سازندگان را به راحتی برای کاربر روشن می سازد.